Open Studios en el CCCC per a presentar els resultats de les residències de mediació cultural del Consorci de Museus

Amb la mostra de resultats dels Open Studios, el públic coneixerà testimonis de dones treballadores de les cures, llar i neteja, així com de persones migrants

Guardar

Fi de Cultura Resident
Fi de Cultura Resident

El diumenge 13 de març, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta els resultats de Cultura Resident, un programa desenvolupat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i el CMCV que té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià i, d’aquesta manera, facilitar temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.

L’edició actual d’aquest programa culmina amb els Open Studios de les residències de mediació cultural, que se celebren a la Sala Refectori i el Claustre Gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), espai en què els projectes seleccionats han treballat durant els sis mesos de residència.

“Els Open Studios posen en contacte els i les mediadores que han format part d’aquesta edició amb la ciutadania i el teixit cultural, un acte que ens sembla fonamental per a conéixer els resultats de les residències i ser testimoni del que han compartit els col·lectius socials implicats. Es tracta d’un exercici de reflexió que mostra, una vegada més, la capacitat de l’art per a traslladar reivindicacions i teixir xarxes d’afectes”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

El director ha invitat tota la ciutadania a participar en aquesta mostra de resultats que començarà a les 11.00 hores amb un conversatori entre els dos projectes seleccionats, moderat per l’activista Lamar Bailey i la investigadora social Alba Herrero. De 12.30 a 14.00 hores, cada un dels projectes es dividirà amb una proposta immersiva per al públic.

Dos equips de mediació cultural al Centre del Carme

El Centre del Carme ha sigut escenari de les residències de mediació cultural de Cultura Resident 2021, programa que també s’ha desenvolupat al Menador Espai Cultural de Castelló, en el cas de les residències d’investigació; i al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant per als projectes de producció artística.

Respecte als projectes seleccionats de mediació, es tracta de ‘Moradas textiles para la transición de duelos migratorios’ i del projecte ‘Y si ellas no estuvieran. Cartografía sonora de las curas en el territorio valenciano’, impulsats per dos equips de mediadors i mediadores culturals.

‘Moradas textiles para la transición de duelos migratorios’ és un projecte de l’Associació Almáciga Invernadero de Innovación Sociocultural. Està integrada per Gabriela Rivera Lucero, Nuria Sofía González Tugas, Ximena Pardo Fuentes, Javier Busturia Cerezo i Salvador Troncoso Curivil i es tracta d’una agrupació que desenvolupa el seu treball principalment en l’educació artística, l’artteràpia, la mediació, el treball social i la gestió cultural. En aquest cas, han treballat amb persones migrants que passen llargs períodes d’absència dels seus territoris d’origen, amb tècniques tèxtils com a eina terapèutica.

L’associació naix a partir de Zurcidoras del Sur, col·lectiu de dones artistes i treballadores socials xilenes residents a València, que han unit forces per a reivindicar el concepte tèxtil de solsir com a acte de reparació. Estén la seua capacitat cap a altres contextos que requereixen la pràctica de recompondre, és a dir, de l’exercici constant de la resiliència, i extrapola aquest concepte cap a la reparació d’experiències biogràfiques mitjançant la seua exteriorització i posterior transformació en un procés creatiu i sanador.

D’altra banda, ‘Y si ellas no estuvieran. Cartografía sonora de las curas en el territorio valenciano’ és un projecte en què han participat treballadores joves de llar, neteja i cures, que posa la vida i els treballs que la sostenen en un lloc protagonista.

Els seus mediadors són l’almenarenc Santiago Fernández Honrubia, graduat en Belles Arts i especialitzat en Pensament Contemporani i Cultura Visual, que treballa especialment en la mediació cultural i la multidisciplinarietat entorn de la idea de poder, les seues relacions i la forma en què es construeix. I la valenciana Elena Sanmartín, també graduada en Belles Arts i amb màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art (UV i CMCV) i màster en Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual (UCM), que treballa en la bisectriu entre la creació artística contemporània i la mediació cultural, i explora altres modes de ser, estar i fer més enllà de l’hegemònic, des de processos col·laboratius.

Destacats