Les obres retrospectives de l'artista Vicent Martínez arriben a la Fundació Chirivella Soriano

L'exposició de l'artista valencià "Pulsions Saldades" estarà disponible fins al pròxim 25 de setembre

Guardar

L'escultura "Pisada Arco Iris" de Vicente Martínez en la Fundació Chirivella Soriano de València
L'escultura "Pisada Arco Iris" de Vicente Martínez en la Fundació Chirivella Soriano de València

L'art de Vicent Martínez ha aterrat aquest divendres 8 de juliol en la Fundació Chirivella Soriano amb l'exposició "Vicent Martínez. Pulsions Saldades". Aquesta exhibició ha sigut presentada pel director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, juntament amb el president de la Fundació Chirivella Soriano, Manuel Chirivella Bonet i el comissari de l'exposició Álvaro Terrones.

Álvaro Torres, José Luis Pérez Pont i Manuel Chirivella en la presentació de la exposició
Álvaro Terrones, José Luis Pérez Pont i Manuel Chirivella en la presentació de l'exposició

Aquesta exposició, coproduïda pel Consorci de Museus i la Fundació Chirivella Soriano, fa un recorregut per les obres de Vicent Martínez. Abasta des de la seua faceta com a pintor, dibuixant, portadista o cartellista després del seu pas per l'Escola de Belles Arts de Sant Carlos fins a la seua especialització com a escultor. L'autor, que torna a exposar des de 1998, utilitza per a expressar el seu art diversos elements, entre els quals destaca la cera, la pintura, el llautó, el metall i el paper. A més, Martínez s'ha inspirat de la teoria de la psicoanàlisi de Freud per a unir les seues obres a les "pulsions" i en l'obra cinematogràfica "Dersu Uzala" d'Akira Kurosawa.

Obra de Vicente Martínez
Obra de Vicente Martínez

 

Manuel Chirivella ha assegurat que una de les raons per les quals estan exposades les seues obres és valorar l'art de Martínez i donar a conéixer la seua obra a tothom. "Les escultures i pintures de Vicent són màgiques. Ell fa que simples objectes usats es convertisquen en escultures completament sorprenents", ha declarat el president de la fundació. A més, Chirivella ha assegurat que l'eix central de la col·laboració entre totes dues entitats és el reconeixement de la seua obra, ja que "reconéixer és tornar a valorar una cosa oblidada però no per això mancat d'importància".

Escultura de Vicente Martínez
Escultura de Vicente Martínez

 

D'altra banda, Pérez Pont ha assegurat que des del Consorci de Museus volen potenciar nous relats de l'art valencià. "Volíem recuperar la presència de l'artista Vicent Martínez, ja que des de 1998 no ha exposat. Aquesta mostra ofereix un interessant recorregut per la seua vida i la seua obra, incloent-hi peces de les diferents disciplines que ha treballat al llarg de la seua trajectòria i que des de fa dècades crea en el seu taller situat en la localitat castellonenca de Soneixa", ha assenyalat.

"Que l'autor siga conscient que està en una fase de la seua vida crepuscular fa que m'esglaie. Això fa de l'exposició una cosa única i irrepetible" ha determinat el comissari Álvaro Torres. "L'exhibició és una experiència vital, el viatge d'un explorador. Observant l'obra, percebent el "fet artístic", l'operativitat que en el seu moment va donar forma a l'escultura i sentint la capacitat per a poetitzar d'aquest artista, es revela el xicotet que som i el gran que és l'art... Ens capacita per a véncer el terror, com deia Ernst Fischer: la funció de l'art és véncer el terror" ha afegit.

El comisario Álvaro Terrones
El comissari Álvaro Terranos

 

L'exposició podrà visitar-se a l'espai del carrer Valeriola número 13, a València, fins al pròxim 25 de setembre.

Les obres de Vicent Martínez


Des del seu taller localitzat a Soneixa, ha desenvolupat la seua activitat com a escultor experimental partint d'una profunda investigació en els materials, volums i formes. La seua determinació eclèctica li ha conduït a expandir els límits de l'art en tibar i superposar diverses disciplines al llarg dels últims anys.

A l'hora de fer les seues escultures, utilitza materials crus, amb polígons de paper gruixut doblegats entre si, varetes o cercles de metall que s'uneixen entre si i es mouen a l'atzar, traços espacials, línies i peces de ferro que fan a propòsit contrastos d'ombra. Tot això fa que les seues obres siguen irrepetibles i inimitables.

Escultura de Vicente Martínez
Escultura de Vicente Martínez

En els seus projectes, hi ha tres factors que destaquen: el factor lúdic, el cinètic i la complexitat en les composicions. Són les tensions resoltes de manera creativa i única les que formen part de la temàtica d'aquest projecte; sent la mateixa exposició l'última pulsió d'aquest artista pendent per saldar.

Destacats