Nous passos perquè el Centenar de la Ploma viatge a València

Guardar

centenar_ploma
centenar_ploma

La Generalitat Valenciana i el Victoria and Albert Museum (V&A) treballen en l'establiment d'un "marc de relació estable" perquè el retaule de Sant Jordi --conegut com el del Centenar de la Ploma--, que es troba en el museu londinenc, puga venir a la Comunitat "en algun moment".

Així ho ha confirmat el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press en ser preguntat per la possibilitat que aquesta emblemàtica peça, de la primer quart del segle XV, visite València.

Sobre aquest tema, Marzà ha apuntat que la previsió amb la qual treballa el Govern valencià és que puga viatjar en el marc de les activitats per a commemorar el 600 aniversari de la Generalitat, encara que açò no es produirà enguany 2018.

"La Generalitat està treballant un marc de relació estable amb el V&A per a fer-ho venir en algun moment, tan prompte com puguem", ha dit Marzà, que ha postil·lat que hi haurà iniciatives relacionades amb el Centenar de la Ploma i l'aniversari de la Generalitat que s'impulsaran des de Presidència.

En declaracions a 'El Mundo' el passat mes de maig, el director del Victoria and Albert, Tristam Hunt, manifestava, preguntat sobre la possibilitat que l'obra viatge solament d'anada a la Comunitat: "Primer cal estudiar l'estat del retaule per a viatjar, després veurem què passa, perquè no vull entrar en el debat de les restitucions".

DAMA D'ELX

D'altra banda, el conseller Vicent Marzà també s'ha referit a les reivindicacions perquè retorne la Dama d'Elx, que es custodia en el Museu Arqueològic Nacional (MAN), a Madrid.

La possible tornada del famós bust ibèric "sempre la tenim preparada", ha asseverat Marzà, que ha recordat que s'han dut a terme millores en el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx "perquè no hi haja cap excusa". L'objectiu és "avançar en una cessió temporal que a nosaltres ens agradaria que fóra permanent i seguirem treballant", ha afirmat.

El retaule del Centenar de la Ploma, atribuït a Marçal de Saix, té unes dimensions de 6,60 per 5,50 metres i ho formen cinc carrers on la central exposa la lluita de sant Jordi contra el drac davant la princesa; a dalt, la batalla del Puig de 1237, i en el cim, la coronació de la Verge i Crist assegut en majestat dominant la composició del conjunt. En els carrers laterals se situen setze escenes al·lusives a la llegenda de sant Jordi, coronades per les quatre figures dels evangelistes.

En els entrecarrers es disposen 24 profetes, la majoria identificats per una cartel·la, i en el guardapols els 12 apòstols, alternats amb l'emblema de la creu de sant Jordi i una ballesta. Finalment, en la prelada es representen deu escenes de la Passió de Crist, mancant una part central desapareguda.

El retaule deu el seu nom a la milícia urbana creada en 1365 per Pedro IV el Cerimoniós, que era coneguda com el Centenar de la Ploma perquè el centenar de ballesters encarregats de la salvaguarda de la ciutat de València anaven vestits d'hàbit blanc amb una creu de Sant Jordi i ornamentaven el seu cap amb una ploma de garsa.

Arxivat a:

Destacats