El MuVIM, primer museu valencià que s'obri a la seua transformació per un interiorista

Julio Guixeres ha creat 'Espai End', una instal·lació que recrea un jardí amb tot tipus de detalls immersius en el seu Pati Anglés

Guardar

Julio Guixeres en la instal·lació 'Espai End' del MuVIM
Julio Guixeres en la instal·lació 'Espai End' del MuVIM

Els museus cada vegada acullen més llenguatges creatius i, fins i tot, donen curs a la imaginació d'artistes plàstics perquè transformen les seues sales ex professo. No obstant això, la instal·lació 'Espai End' de Julio Guixeres ha trencat motles i ha convertit el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) en el primer a obrir la seua transformació a través de l'imaginari d'un interiorista.

'Espai End by Julio Guixeres' va obrir les noves portes del renovat Pati Anglés del MuVIM de la Diputació de València dijous passat de la mà del mateix interiorista valencià, conegut per plasmar el seu univers creatiu en restaurants de grans xefs estrela Michelin, com Vuelve Carolina de Quique Dacosta a València.

La instal·lació ha sigut comissariada per Josep Lozano, que ha destacat el valor que suposa per al reconeixement de l'interiorisme i el disseny com a disciplines artístiques: "A l'hora de comissariar esta proposta, em vaig adonar que s'havien fet exposicions a València sobre dissenyadors industrials i interioristes, però mai s'havia encarregat a un interiorista transformar l'interior d'un museu".

Peces de la instal·lació 'Espai End' del MuVIM
Peces de la instal·lació 'Espai End' del MuVIM

"Va ser així com vaig plantejar este repte a Amador Griñó -cap d'exposicions del MuVIM- i decidim transformar el Pati Anglés amb un artista al qual havia seguit durant molts anys per ser un dels millors interioristes no sols de la Comunitat Valenciana, sinó d'Espanya, Julio Guixeres. Es va posar a la feina i ha aconseguit impressionar-nos amb este espai que és absoluta poesia", continua el comissari.

El resultat ha sigut la recreació d'un jardí que fusiona l'art, l'interiorisme i l'arquitectura evocant la imatge d'un edifici impossible que desafia la gravetat i la percepció. Amb olors, música creada específicament per a la mostra... que construïxen una atmosfera única on, des del centre de València, pots sentir-te sota un taronger en flor de l'horta valenciana.

"Et transporta a una realitat impossible de pensar des de la seua ubicació. Guixeres utilitza gespa que eleva fins al cel per a trencar l'horitzó del museu i donar-li una dimensió infinita al pati, instal·la dos grans escultures de ferro i fusta i una figura de resina blanca que a les mans té una bola de llum com si fora el Sol. Ha aconseguit plasmar 25 anys de saviesa configurant un edifici impossible en un espai idíl·lic", assenyala Lozano.

Un canvi de paradigma

El comissari i expert en moda i estil de vida tan sols havia treballat una vegada amb Julio Guixeres, però confessa que havia seguit molt de prop tota la seua trajectòria per la seua "creativitat i la seua forma tan gran de sorprendre el públic". "Li vaig preguntar què anava a fer i ell em va dir que què volia aconseguir. Volia que el públic entrara i no tinguera ganes d'eixir, i així ho ha fet", conta.

Pieza de 'Espai End' del MuVIM
Pieza de 'Espai End' del MuVIM

Sobre este tema, el diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, va apuntar en la presentació de la mostra que "Guixeres ha creat un lloc per a pensar i imaginar amb peces ideades i realitzades exclusivament per a este espai, en un museu on el disseny sempre està present i mostra l'art en totes les seues facetes".

Per part seua, el director del museu, Rafa Company, va assenyalar "és la primera vegada que el MuVIM oferix un espai a un interiorista i també és la primera vegada que s'utilitza una zona tan difícil com el Pati Anglés, que sempre s'ha considerat un lloc previ al museu i que ara està integrat en ell gràcies al mestratge d'este disseny".

En este sentit, el cap d'Exposicions, Amador Griñó, va destacar que Julio Guixeres "ha convertit este Pati Anglés en un exterior increïble; l'ha pensat, l'ha dissenyat, l'ha realitzat i li ha donat una eixida que ens ha sorprés a tots, i és que en un espai reduït, difícil i obert ha aconseguit fer este exterior-interior completament escultòric, pràctic, bonic i estètic".

'Espai End' del MuVIM
'Espai End' del MuVIM

Més visibilitat per a l'interiorisme

Per a Lozano, més enllà de la sorpresa que ha suposat 'Espai End' en el MuVIM, la instal·lació suposa guanyar visibilitat per a l'interiorisme com a disciplina artística. El propi Guixeres va reivindicar en la seua presentació que es tracta "de l'inici perquè els interioristes entrem en museus amb la finalitat de crear espais, ja que en l'interiorisme també es genera art que transmet sensacions".

"L'interiorisme, tractat seriosament i fet per professionals, és un art indiscutible, perquè o bé directament o bé indirectament, tot el que posem en el paisatge que habitem són creacions d'artistes. És important fer esta reivindicació perquè, igual que ha passat amb el món de la moda, s'ha de reconéixer el món de l'interiorisme, del disseny o de l'arquitectura com a disciplines totalment artístiques", valora Lozano.

En este sentit, el comissari creu que iniciatives com la Capital Mundial del Disseny podrien haver visibilitzat més estos llenguatges a través de més exposicions o instal·lacions a València i en espais com l'Àgora del Disseny, instal·lat en ple centre de la ciutat.

Josep Lozano y Julio Guixeres
Josep Lozano y Julio Guixeres

'Espai End'

'Espai End' estarà disponible al Pati Anglés del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) fins al 7 de juliol, amb accés gratuït.

Destacats