El Museu de Prehistòria rep un reconeixement de l'Ajuntament de València pel projecte 'Tòtems: orígens i camins encreuats'

Guardar

El Museu de Prehistòria rep un reconeixement de l’Ajuntament de València
El Museu de Prehistòria rep un reconeixement de l’Ajuntament de València

El Museu de Prehistòria de la Diputació ha rebut un reconeixement de l'Ajuntament de València pel seu projecte 'Tòtems: orígens i camins encreuats'. Amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat, l'Ajuntament entrega els reconeixements a les entitats de la ciutat que en 2023 destacaren pels seus projectes. Entre estos, en la categoria d'institucions, el Museu de Prehistòria ha sigut distingit per una iniciativa que forma part d'una proposta innovadora denominada 'Projecte Barri'.

Una de les prioritats del Museu de Prehistòria és "arribar a la societat des del nostre camp de treball, que és la investigació del patrimoni arqueològic valencià, amb la convicció del paper que els museus poden jugar en la societat del segle XXI", explica la directora, Mª Jesús de Pedro, qui afegix que el museu de la Diputació "s'alinea amb els nous paradigmes de museus impulsats des dels organismes internacionals, com ara l'ICOM, que aposten per museus més socials i més inclusius".

Amb esta finalitat, el museu de la corporació provincial va començar a treballar en el Projecte Barri, "amb el qual es vol fer d'este museu un espai més pròxim al teixit associatiu dels barris que l'envolten. La intenció és escoltar i participar de les inquietuds i necessitats de les associacions i entitats, fer del museu un espai obert i alhora repensar la seua funció social", conclou la directora.

'Tòtems: orígens i camins encreuats'

Una de les iniciatives més especials i enriquidores del Projecte Barri ha sigut, sens dubte, 'Tòtems: orígens i camins encreuats', que es dugué a terme entre 2022 i 2023 en col·laboració amb la secció d'Immigració de l'Ajuntament de València i amb 15 associacions de persones migrants. El punt de partida era clar: que les persones migrants pogueren trobar la manera d'identificar-se amb el que conta el museu. Per això es va decidir portar històries actuals de migració al museu i buscar-ne els paral·lelismes en el passat, des dels orígens de la humanitat. En particular, es volia reflexionar sobre el potencial dels objectes per a contar processos migratoris.

Així, durant uns mesos es van realitzar trobades amb les associacions, en les quals cada persona mostrava un objecte personal i contava la seua història migratòria. Després es va fer una gran trobada de totes les associacions, amb els seus objectes i històries, per a entaular un diàleg multicultural. Esta reflexió conjunta va servir com a fil conductor per a dissenyar uns itineraris en les sales del museu.

La iniciativa va ser tan potent que es va decidir que la Nit Europea dels Museus de 2023, un dels esdeveniments més importants del calendari museístic, aniria dedicada a les migracions a través de Tòtems. En conseqüència, aquella nit, rebé el nom d'Històries migrants i els més de 700 visitants del museu es van trobar grups de personal tècnic del museu i persones migrants que explicaven els seus processos migratoris en el passat i en el present, a més de tallers didàctics per a conéixer les cultures que conviuen en la ciutat. Va ser tot un èxit.

Però tot açò fou possible gràcies al treball i compromís de moltes persones i entitats: Casa Perú, Federación Unión Africana de España, Por ti mujer, Amigos Mira España, Candombe, Casa Chile, Casa Venezuela, Mujeres Africanas de Paterna, Casa Rusia, Rumiñahui, Asociación Cultural China, Nourdine, Benka Asociación Maliense, Mujeres Africanas Unidas i Casa Camerún, a més del personal tècnic, tant de la secció d'Immigració de l'Ajuntament de València com del mateix Museu de Prehistòria, que hi treballaren braç a braç perquè este projecte fora realitat.

Destacats