Mural Sonor, l’homenatge musical d'ACPV pels seus cinquanta anys

La entidad pone en marcha una campaña de micromecenazgo para editar la gran antología de la música en valenciano

Guardar

MuralSonor2
MuralSonor2

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) compleix cinquanta anys. Cinc dècades en què mai ha defallit el seu compromís amb la llengua, la cultura i la gent d’aquest territori i, que ara, amb aquesta efemèride és més viu encara. La celebració de l’aniversari s’està fent des del passat 25 d’abril i finalitzarà el pròxim 25 de maig. Enmig, la presentació d’un "transatlàntic", com ha qualificat la periodista Amàlia Garrigós la posada en marxa d’un Verkami per a editar la gran antologia de la música en valencià, sota el nom de "Mural sonor".

L’objectiu és aconseguir reunir en quaranta dies 80.000 euros per a dur endavant una proposta que ha implicat a grups, cantants, músics i músiques i arranjadors de diferents estils i de diferents generacions. Més de cinquanta cançons dividides en quatre àlbums, el nom de cadascun dels quals respon a les paraules de l’acrònim ACPV.

Així, el primer disc serà "Arrel", l’element que ens vincula a la terra i que estarà dedicat a la música tradicional. Es tracta d’un viatge per les comarques a través dels seus cants i els seus poetes, liderat per Miquel Gil i Noelia Llorens, Titana. "Cinquanta anys no es compleixen totes els dissabtes i Acció sempre al costat de la cultura i la música, quan ens han anat bé les coses i quan no tant. Per tant havíem d’estar ací i aconseguir tot el carinyo econòmic possible", ha dit Gil, alhora que ha avançat que, a més de recopilar versions ha creat noves cançons. "No m’he pogut resistir", ha emfasitzat.

"Carrer" dona títol al disc dedicat a la música festiva, "l’artèria que circula pels nostres pobles i ciutats", ha explicat Rubén Pitarch, responsable d’activitats d’Acció Cultural. Fidels a l’essència coral d’aquesta música, una superbanda serà la que ens mostre tot un calidoscopi de ritmes i sons. Té un nom que evoca a les grans formacions del mestissatge: No Falla. "Serà tot un repte triar les millors composicions que s’han fet des d’Al Tall i Carraixet, passant per Obrint Pas i la Gossa Sorda fins arribar a Zoo i Els Joves", ha expressat Andreu Ferre de El Diluvi en l’acte que s’ha celebrat a l’Octubre Centre de Cultura.

L’òrgan que millor reflecteix l’emoció és el títol del disc dedicat a la cançó: "Pell". Els encarregats de guiar aquest viatge pel temps que va de Raimon i l’Ovidi a Clara Andrés són Borja Penalba i Mireia Vives. "Podrem escoltar i gaudir de les veus de disset intèrprets, la majoria dones, de cançons que són fonamentals per a recuperar la història de música del País Valencià i transmetre-la a les generacions futures", ha dit Mireia Vives.

L’últim disc de l’antologia és "Veta", la ratlla que, per la seua consistència o color, es diferencia d’allò que l’envolta i que, en aquest cas, es relaciona amb la música pop-rock. "L’àlbum serà un homenatge a grups que no van tindre la repercussió que mereixen, però van ser inspiració de qui ha vingut després, com és el nostre cas", ha indicat Àlex Martínez del grup Tardor, qui conduirà l’àlbum junt amb May Ibáñez, veu del grup Badlands.

Concert el 25 d'abril de 2022?

Per la seua banda, la presidenta d’ACPV, Anna Oliver ha confiat que la campanya de micromecenatge serà un èxit. "Si el país els fa seu, serà una realitat". Però hi ha un capítol més a on aniran destinats els recursos si l’actual procés finalitza bé: un concert de presentació que traslladaran a l’escenari l’energia que contenen els àlbums, amb els músics i les músiques que els han fet possibles. Seria possible que aquest concert se celebrara el 25 d’abril de 2022? "Per què no", ha dit Oliver. "Seria la cirereta del pastís. I, sobretot, que les diferents administracions locals i comarcals aprofitaren que els ho donem fet perquè tots els i les artistes que hi han participat puguen anar de gira", ha reblat la presidenta d’ACPV.

Arxivat a:

Destacats