Mostra la Ploma estrena 30 títols en la seua 4ª edició, en la que destaca la qualitat cinematogràfica i el compromís social

El festival celebra la diversitat amb cinema, art, oci i literatura entre el 31 de maig al 23 de juny

Guardar

mostra_laploma
mostra_laploma

Mostra la Ploma, festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar, presenta la seua programació oficial, que estarà composta per 30 obres inèdites al País Valencià, entre les quals destaquen 11 estrenes nacionals. Organitzat per quart any consecutiu per Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, el festival arrancarà el pròxim 31 de maig i s'allargarà durant el mes de juny. Tres categories a concurs, una secció paral·lela amb el millor cinema de ficció sobre la temàtica lgtb recent, i múltiples activitats paral·leles configuren una proposta cultural ja consolidada, mostra d'una ciutat oberta a la diversitat.

La realitat trans i l'àmbit rural, protagonistes en la secció oficial de llargmetratges documentals

Sis documentals componen la secció oficial de llargmetratges de Mostra la Ploma, als quals destaca la presència majoritària de la temàtica trans en tota la seua diversitat (transsexualitat, transgenerisme, transvestisme), així com la realitat de persones lgtb a l'àmbit rural, i el xoc que es produeix entre els costums i tradicions i la irrupció dels mitjans digitals i els valors provinents d'un univers occidental i urbà. Els dos títols que millor representen aquesta tensió entre cultures mil·lenàries i processos de globalització són "The Silk and the Flame", presentada a la passada edició de la Berlinale, que aborda amb riquesa de matisos la pressió heteronormativa en entorns familiars de la Xina profunda, i "The Next Guardian", la història d'una família que durant generacions ha estat responsable d'un temple a Bhutan, i que s'enfronta a la següent generació sense una certesa de continuïtat entre els seus fills, un d'ells un xiquet trans a qui ningú sembla assumir com a candidat viable.

El protagonisme de la temàtica trans s'endinsa en la secció oficial de la mà del cinema llatinoamericà, amb "Bixa Travesty" i "Señorita María: la falda de la montaña", dues maneres radicalment oposades de representar l'empoderament d'identitats no normatives. Una, la brasilera, protagonitzada per la coneguda cantant Linn da Quebrada que es defineix com a terrorista de gènere i exerceix la seua projecció artística per qüestionar de manera directa i radical els esquemes tradicionals de la diferenciació sexual. Una altra, des de la supervivència en un medi hostil, la història d'una dona que lluita per poder ser ella mateixa construint el seu món a força de perseverança, petits suports i una fe indestructible en ella mateixa.

Completen la programació oficial de llargmetratges el documental "My Wonderful West Berlin", un recorregut per Berlín Oest des de l'aparició del mur fins als nostres dies que indaga en els factors que van condicionar la construcció d'una identitat homosexual, i la cinta catalana "Ver a una mujer", un film en forma de diari íntim sobre el fracàs d'una parella lèsbica, que ha rebut una calorosa acollida en el seu pas pel D'A Film Festival de Barcelona i el Festival de Cinema Europeu de Sevilla. Dos títols en els quals Mostra la Ploma comptarà, a més, amb la presència a sala dels seus directors, Jochen Hick i Mònica Rovira respectivament.

Un panorama pel millor cinema lgtb de ficció, del gènere fantàstic al realisme sec

Com a complement a la secció oficial de documentals, Mostra la Ploma també ofereix, fora de concurs, sis dels més destacats llargmetratges de ficció realitzats recentment sobre diversitat sexual, que romanen sense estrenar a les nostres pantalles malgrat haver obtingut reconeixement en els més prestigiosos certàmens internacionals.

Pel seu tractament de la diversitat sexual en el marc de gèneres tan inesperats com el fantàstic o la ciència ficció, destaquen en aquesta secció Panorama cintes com "As boes maneiras", una reflexió sobre l'animalitat, la monstruositat i la diversitat que es va alçar amb el Lleopard de plata al Festival de Locarno i el premi de la crítica al festival de Sitges, o la suggerent "Les Garçons sauvages", una deliciosa faula queer on el gènere d'aventures es desdibuixa i es barreja amb l'estètica de Guy Maddin o Fassbinder, i que va aconseguir el Premi Especial Nuevas Olas a la passada edició del Festival de Cinema Europeu de Sevilla.

Panorama acull també altres títols de caràcter més realista, des de la sensual "Corpo elétrico", bell retrat generacional que presenta de manera desproblematitzada la diversitat de la societat brasilera, fins a "I am Truly a Drop of Sun on Earth", un cru retrat de personatges desplaçats a l'Europa de l'Est, o la simpàtica "Hoy partido a las tres", que retrata la quotidianitat d'un equip de futbol femení argentí. Completa la programació l'estrena a Espanya de "Cuatro días, cuatro noches", una història d'amor en temps de Grindr, una road-movie que permet a l'espectador trobar-se amb una galeria de personatges secundaris memorable.

La diversitat al curtmetratge

Com ha realitzat des dels seus inicis, Mostra la Ploma aposta també en aquesta quarta edició per oferir un lloc destacat al festival al format del curtmetratge, al qual dedica dues seccions a concurs, documental i ficció. Dues categories que sumen un total de 18 obres breus, de diferents temàtiques i les més variades procedències, que s'agrupen en quatre sessions de programació:

- Vincles amorosos. Històries centrades en construccions afectives de tota mena, vincles amorosos que es construeixen i deconstrueixen, personatges que mostren les seues dificultats per continuar amb les seues vides un cop aquests es debiliten o es trenquen: "La noche al sol" (Argentina), "Loris sta bene" (Itàlia), "J'aime les filles" (Canadà), "Cachorro" (Brasil) i "Momo" (Corea) són les obres que componen aquest cicle.

- Desvetllar els silencis. Un programa que ens recorda la dificultat de viure lliurement la sexualitat i expressar la pròpia identitat en diferents contextos de repressió. Formen part de la sessió els curtmetratges "Pria" (Indonèsia), "Harding and His Camera"(Regne Unit), "L'albero rosso" (Itàlia) i "Marguerite" (Canadà).

- Relats en trànsit. Quatre curtmetratges que ens ofereixen una visió molt personal i diversa sobre com fer didàctica sobre la transsexualitat o el transgenerisme. Sense deixar de banda la realitat de la marginació social, que mostra "The World in Your Window" (Nova Zelanda), o situacions específiques com la de l'embaràs d'homes transsexuals, que aborda "Get The Life" (EUA), el programa dóna cabuda també a estils de vida militants i activistes, personatges empoderats que mostren la necessitat de seguir visibilitzant les realitats trans en les nostres societats: "I am Sheriff" (Sud-àfrica) o "Soy Àlex" (Espanya).

- Del desig i la identitat. Un programa que indaga en la importància del desig sexual en la construcció d'identitats col·lectives, i els desajustos que provoca quan els desitjos i les identitats no es corresponen: "Batería" (Cuba), "Natalie.D" (França), "Rouge amoureuse" (França),"Pre-Drink" (Canadà) i" Solitaire" (Espanya) componen aquesta sessió.

Jurat

El jurat de la secció oficial de llargmetratges documentals estarà integrat en aquesta quarta edició de Mostra la Ploma pel cineasta Adrián Silvestre; la professora, crítica i treballadora de la Filmoteca Áurea Ortiz; i el crític d'art, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme José Luis Pérez Pont. Els premis als millors curtmetratges de ficció i documental seran atorgats, per la seua banda, per Sara Mansanet, directora del festival de migmetratges La Cabina, i els curtmetratgistes Emilio Martí i Maria Trénor.

Els premis

Els premis s’organitzen en tres categories i comptaran amb la següent dotació:

Premi del Jurat al millor llargmetratge documental, 1.500 €
Premi del Jurat al millor curtmetratge documental, 900 €Premi del Jurat al millor curtmetratge de ficció, 900 €

Com en la passada edició, el festival també vol destacar el valor del cinema com a eina educativa i atorga, en col·laboració amb Culturama, el Premi al curtmetratge amb millor perspectiva educativa, dotat amb 300 €.

Com a novetat, s’incorpora un Premi del públic al millor llargmetratge documental, amb una dotació de 500 €.

Noves seus

El festival, que compta amb el suport de diferents entitats i institucions, entre les quals cal destacar la col·laboració de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques inclusives de l'Ajuntament de València i la de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, estrena en aquesta edició nova seu de projeccions. Els cinemes Albatexas acolliran les seccions competitives: els sis llargmetratges documentals a concurs i els divuit curtmetratges, documentals i de ficció, que competiran en les seues respectives categories. Per la seua banda, la Filmoteca valenciana amplia la seua implicació en el festival i, a més d'oferir les sessions d'inauguració i cloenda, també oferirà a la seua sala els sis llargmetratges de ficció que componen la secció Panorama. Finalment, el diumenge 10 de juny la sala del MuVIM servirà de marc a la projecció de les obres que resulten guanyadores en les diferents seccions, així com a la festa que donarà per finalitzada la programació cinematogràfica del festival a la ciutat de València.

Mostra La Ploma als Pobles i activitats paral·leles

El festival no acabarà amb la projecció del palmarès de les seccions cinematogràfiques ja que, al llarg del mes de juny, Mostra la Ploma continuarà oferint activitats culturals de caràcter expositiu, literari o festiu, realitzades en col·laboració amb altres entitats com Las Naves o Fundació la Posta. Així mateix, el festival portarà la seua proposta de qualitat cinematogràfica i discurs a favor de la diversitat més enllà de la ciutat de València, amb les projeccions organitzades en altres poblacions del País Valencià en el marc de "Mostra la Ploma als Pobles", l'extensió del festival per altres localitats valencianes.

Arxivat a:

Destacats