Més recursos, noves prefectures i ús de la IA per a millorar l'Atenció Primària

Sanitat presenta un nou esborrany per a reforçar l'Atenció Primària que es negociarà amb els sindicats en la Mesa Sectorial del pròxim 24 de setembre

Guardar

Un metge atenent a una pacient en un centre de salut
Un metge atenent a una pacient en un centre de salut

La Conselleria de Sanitat busca impulsar un nou model d'Atenció Primària i Comunitària a través del que es millore la gestió, organització i cura dels pacients. Així, algunes de les novetats que s'inclouran en els pròxims mesos es basaran en la incorporació d'"una sèrie de mesures organitzatives i de gestió sanitària orientades a millorar la capacitat resolutiva dels centres sanitaris amb la finalitat de respondre a les necessitats dels ciutadans", va explicar el conseller de l'àrea, Marciano Gómez.

Així mateix, Gómez va apuntar que s'han plantejat millores "en l'estructura, l'organització, la gestió del sistema d'Atenció Primària i també noves oportunitats de promoció professional". En concret, estes novetats estan incloses en el pla que establirà les bases d'un nou model més eficient en tot l'àmbit sanitari d'Atenció Primària: des de centres de salut, fins a consultoris auxiliars, passant per centres sanitaris integrats i també les unitats departamentals.

Es tracta d'una sèrie de mesures que es recullen en l'esborrany del projecte de decret de la nova estructura, organització i funcionament de l'Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut que ja ha sigut remés a les organitzacions sindicals perquè la proposta siga debatuda i negociada en la pròxima Mesa Sectorial que se celebrarà el 24 de setembre.

Noves prefectures i categoria professional

Un dels objectius és agilitzar els circuits d'assistència als pacients i evitar demores pel que l'Atenció Primària s'equipararà a l'Hospitalària. A més, es planteja una nova estructura jeràrquica del personal creant les prefectures de servei assistencial d'Atenció Primària i Comunitària i les prefectures de secció. D'esta manera, el paper d'estos nous professionals serà "avaluar la demanda assistencial i posar en marxa els mecanismes necessaris per a evitar retards", especifica el conseller.

En eixa línia, seran les prefectures de cada servei i secció les responsables d'implementar els circuits de citació, monitorejar les dificultats d'accés als serveis, supervisar els circuits de gestió compartida i les agendes.

D'altra banda, també es crearà una nova categoria professional de personal auxiliar sanitari d'Atenció Primària i Comunitària. Precisament estos dos àmbits quedarien integrats a partir d'ara, segons s'indica en l'esborrany, ja que l'Atenció Comunitària —dedicada a la promoció de la salut i la prevenció i fins ara competència de la Direcció General de Salut Pública— passaria a formar part de Primària, tal com ocorre en la majoria de comunitats autònomes.

Més recursos i ús de la Intel·ligència Artificial

Amb l'objectiu de donar d'una manera més ràpida els diagnòstics als pacients i realitzar proves complementàries, Gómez va recordar que s'anava a augmentar la dotació de recursos en els centres de salut com a ecògrafs o retinògrafs.

El nou model d'Atenció Primària i Comunitària suposa a més una transformació digital del sistema i incorpora procediments basats en l'ús de la intel·ligència artificial per a augmentar la capacitat resolutiva i com a suport als professionals en la presa de decisions. Per a això, s'impulsarà l'automatització de processos a través de la IA que contribuirà a incrementar les accions de promoció de la salut, tindre més programes de prevenció i garbellat, suport en la interpretació de proves diagnòstiques, gestió de la demanda i dels programes d'atenció a crònics i agilitzar les transferències de pacients entre Primària i Hospitalària.

Una incorporació de la IA al sistema valencià de salut que anirà acompanyat de jornades de formació en este aspecte per als professionals. Per a desenvolupar estos processos, els professionals comptaran amb els mecanismes necessaris d'auditoria i avaluació contínua del rendiment de cada sistema i tindran accés a la formació necessària que els permeta un ús segur i eficaç dels processos basats en intel·ligència artificial.

Historial dels pacients crònics compartit

El nou marc normatiu presta especial atenció a la cronicitat, a causa de l'augment de pacients crònics en els últims anys que requerixen d'una atenció especial. En este sentit, es potenciarà la coordinació entre el Sistema Valencià de Salut i el Sistema Valencià de Serveis Socials. Per a això, l'equip directiu de l'ASI i d'Atenció Primària col·laboraran en la planificació i avaluació dels recursos sociosanitaris.

Un médico atendiendo a una paciente en un centro de salud
Un metge atesa una pacient en un centre de salut

El principal instrument de coordinació i amb fi de garantir la continuïtat assistencial serà la història sociosanitària del pacient, a la qual tindrán accés tant els professionals del sistema sanitari com del sociosanitari, de manera que podran compartir informació del pacient per a prestar una atenció integral.

A més, el text normatiu recull la creació d'un mapa sociosanitari amb tots els recursos socials i sanitaris existents en la Comunitat Valenciana per a l'atenció sociosanitària de la població.

Unitats de prevenció del càncer de mama

Un altre dels aspectes que contempla la nova estructura és la integració orgànica i funcional de les Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) en l'agrupació sanitària interdepartamental, departament de salut i hospital al qual estiguen adscrites, considerant-se mateix centre de treball, al costat de l'hospital i el centre d'especialitats.

Sobre este tema, el conseller ha assenyalat que "l'experiència desenvolupada pel programa de prevenció de càncer de mama, així com els informes sobre la seua execució, posen de manifest la necessitat d'integrar aquestes unitats i el seu personal, fins ara gestionades des dels centres de salut pública de la Direcció General de Salut Pública, en els serveis de radiodiagnòstic hospitalaris".

Segons el conseller, "esta mesura permetrà establir noves sinergies i millorar el programa de garbellat de càncer de mama per a aquells casos en els quals, després de la lectura de mamografies, siga necessària la valoració addicional per a la confirmació diagnòstica d'una sospita. En integrar-se les Unitats de Prevenció en els serveis de radiodiagnòstic dels hospitals s'agilitzarà el diagnòstic i amb això l'inici del tractament si és necessari, evitant així les actuals derivacions des de les UPCM als serveis hospitalaris".

Destacats