La memòria de les fosses de Paterna reviu amb dues grans exposicions a València

El Museu de Prehistòria de València i l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia acullen dues mostres sobre les fosses del franquisme de Paterna

Guardar

Exposició a La Beneficència de València sobre les fosses de Paterna
Exposició a La Beneficència de València sobre les fosses de Paterna

Reconéixer a les víctimes de la repressió franquista, valorar els treballs d'exhumació i conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de polítiques públiques de memòria històrica. Amb aquest triple objectiu aterren al Centre Museístic La Beneficència, compost pel Museu de Prehistòria de València i l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia, dues exposicions basades en les fosses del franquisme en el municipi de Paterna.

Dues mostres, que es podran visitar fins a l'abril de 2024, que formen part del projecte 'Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria', una iniciativa que duen a terme conjuntament l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València i l'àrea de Cultura de la corporació provincial.

El projecte té caràcter multidisciplinari, ja que s'aborda des de l'Arqueologia, l'Antropologia i la Memòria Històrica, i inclou un programa d'actes culturals, a més de les exposicions Arqueologia de la memòria. Els fosses de Paterna i 2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria, que s'han produït per part dels museus esmentats.

Gràcies a aquest projecte, es treballa a contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades en el cementeri de Paterna en la postguerra, entre 1939 i 1956.

Un dels objectes que es pot trobar a les exposicions sobre les fosses de Paterna
Un dels objectes que es pot trobar a les exposicions sobre les fosses de Paterna

Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna

En el cor del Museu de Prehistòria de València, una exposició excepcional revela una faceta desconeguda i dolorosa de la història d'Espanya: "Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna". Aquest impressionant estudi arqueològic s'enfoca en les fosses comunes del franquisme, portant als visitants a través d'un viatge emotiu i esclaridor en el cementeri municipal de Paterna, un lloc que alberga les restes de més de 2.200 persones afusellades entre 1939 i 1956.

L'exposició té un triple propòsit, destacant la valuosa contribució de les disciplines científiques i els equips tècnics en l'exhumació i identificació de les víctimes del règim franquista. Al mateix temps, es busca honrar a aquells que van patir la repressió i a les seues famílies, a més de reconéixer als grups i persones que han lluitat durant dècades per preservar la seua memòria històrica. La mostra també convida la societat a reflexionar sobre la importància de les polítiques públiques de memòria.

Aquesta mostra s'estructura en cinc espais temàtics que combinen el present i el passat, permetent als visitants submergir-se en un recorregut commovedor.

L'equip de comissaris, liderat per Andrea Moreno Martín, To Biscaí Estevan, Eloy Ariza Jiménez i Miguel Mezquida Fernández, ha aconseguit crear una experiència captivadora que commemora a les víctimes i les seues famílies, i al seu torn, convida la societat a reflexionar sobre el valor de la memòria històrica.

"Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna" és un testimoniatge poderós i necessari per a honrar el passat, rescatar la veritat i construir un futur més conscient i solidari. L'exposició està oberta per a tot aquell que desitge conéixer i retre homenatge als milers d'individus les vides dels quals van ser arrabassades, però els records dels quals ara són rescatats i perpetuats en aquesta commovedora mostra.

Trabajador de Arqueoantro limpiando la lápida de la fosa 114 de Paterna
Treballador de Arqueoantro netejant la làpida de la fossa 114 de Paterna

2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria

A l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia, una exposició poderosa i introspectiva titulada "2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria" obri les portes per a submergir al públic en les exhumacions contemporànies de les fosses de les víctimes del franquisme des d'una perspectiva antropològica i social. Més enllà del mer acte de desenterrar ossos, la mostra busca comprendre totes les dimensions del dinàmic món social que envolta a aquests ombrívols llocs.

Aquesta mostra ens convida a explorar la vida social que envolta les fosses comunes. L'exposició se centra en la comprensió dels contextos institucionals, associatius i familiars que doten de significat a les exhumacions. En introduir nous actors en aquest procés, l'exposició busca empatitzar amb aquells que van ser víctimes de la repressió franquista, transitant pels camins de l'oblit i la memòria al costat dels seus familiars i descendents.

La mostra aborda aquest tema a través de diverses idees principals: el cementeri de Paterna, la perspectiva de gènere i l'origen de les peces. Al pati del museu, una recreació del cementeri de Paterna transporta als visitants als xicotets homenatges familiars i les diverses reivindicacions polítiques que s'han succeït al llarg del temps.

Però el més cridaner és l'oportunitat d'endinsar-se dins d'una fossa comuna, des d'on es convida a reflexionar sobre l'existència d'aquests espais i la rellevància de les actuals demandes d'exhumació, enriquides per la transmissió de la memòria en femení.

L'exposició ha estat comissariada per les antropòlogues María José García Hernandorena i Isabel Gadea Peiró, juntament amb Albert Costa Ramón, conservador de l'ETNO. El projecte museogràfic ha estat dissenyat per Eusebio López. Els fons exposats provenen de la Col·lecció Memòria Democràtica-L'ETNO.

Destacats