El màster PERMEA del Consorci de Museus acomiada la quarta edició i n’obri el període de preinscripció

Un acomiadament temporal, en què els estudiants inicien ara el procés de concreció dels seus treballs de fi de màster, que defensaran el pròxim mes de desembre, moment en què finalitzaran la seua formació en PERMEA

Guardar

Comiat del màster PERMEA
Comiat del màster PERMEA

El curs oficial del màster PERMEA ha arribat a la fi. Després de quasi 9 mesos de formació, la quarta edició s’acomiada en una trobada distesa de celebració amb part del professorat i els alumnes al claustre del Centre del Carme.

El programa està dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals. Les classes s’imparteixen al Centre del Carme Cultura Contemporània, on PERMEA compta amb un espai propi que permet a l’alumnat estar en contacte amb les activitats i els agents que agiten la programació del CCCC.

“En 2017 vam agafar la iniciativa des del Consorci de Museus de donar forma a un programa experimental de mediació i educació a través de l’art, després de detectar la necessitat d’una major definició i formació de professionals en aquestes matèries, aplicades a l’àmbit cultural i museístic. Sumant forces junt amb la Universitat de València, vam posar en marxa en 2018 el màster PERMEA, que, després de l’èxit de les primeres edicions, ens anima a continuar apostant pel desenvolupament teòric i pràctic d’aquesta experiència situada. Ara, quan el curs arriba a la fi en aquesta quarta edició, els alumnes se centraran en els seus treballs de fi de màster”, ha afirmat el director del CCCC i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

 Quarta edició màster PERMEA

Després de dos cursos afectats per les mesures sanitàries i de distància social, en aquesta quarta edició s’ha pogut reprendre la total presencialitat de l’alumnat i el professorat, i s’ha arribat al final de la formació sense cap mena de restricció, la qual cosa ha permés reforçar una de les principals claus del programa, que és aprofitar les sinergies entre PERMEA i les activitats i els programes del CCCC, tant a través del programa de mediació que s’ha dut a terme una vegada al mes, com a través del desenvolupament de pràctiques i propostes impulsades pels estudiants en relació amb els espais i les exposicions del museu, establint llaços amb els artistes i mediadors residents del programa Cultura Resident a les províncies de València, Alacant i Castelló.

També s’han dut a terme les pràctiques dels estudiants en altres centres amb què el Centre del Carme té conveni, com ara el Museu Nacional Reina Sofía, el Museu de Belles Arts de València o el Centre Cultural La Nau, entre altres.

Aquesta tornada a la normalitat ha possibilitat també fer valdre la gran diversitat de l’alumnat de PERMEA, compost en aquesta edició per 20 estudiants de procedències i formacions diverses (Espanya, l’Uruguai, l’Argentina, Cuba, Xile) que han participat activament en la construcció i el desenvolupament del programa, creant vincles que s’han posat en marxa per al desenvolupament de projectes propis i la participació en diverses iniciatives i convocatòries.

Aquest curs 2021-2022 ha comptat amb professionals de prestigi que estan acompanyant la formació en el màster des de la primera edició, com ara María Acaso (cap d’Educació del Museu Nacional Reina Sofía); Yoeri Meessen (cap d’Educació i Interpretació del Museu Boijmans van Beuningen); Jordi Ferreiro (artista i coordinador d’Educació i Mediació de la Biennal Europea Manifesta); Luis Camnitzer (artista i educador), i José Luis Pérez Pont (director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana), entre altres. Així com convidats especials que han contribuït a enriquir el programa des de la perspectiva dels cossos diversos al museu (Costa Badía, artista i mediadora a l’MNCARS); el valor de l’arxiu en les pràctiques de mediació (Sara Torres, docent de la UCM), o la utilització de les tecnologies com a generadores d’experiències d’anàlisi crítica de les exposicions (Desmusea).

Pròxima edició 2022-2023

L’educació ha esdevingut des de fa sis anys un dels eixos centrals del Consorci de Museus, articulant programes de mediació cultural, iniciatives i activitats que vinculen comunitat, art i escola i acosten les programacions dels museus i els centres d’art a tota la ciutadania mitjançant noves metodologies.
Ja està obert el primer període de preinscripció, que durarà fins al pròxim 15 de juliol, i es pot realitzar omplint el formulari d’inscripció ubicat en la pàgina web d’ADEIT. La informació del programa es pot consultar tant en el web d’ADEIT com en el del Consorci de Museus.

El període lectiu del màster PERMEA començarà l’octubre de 2022 i finalitzarà el desembre de 2023, incloent-hi la realització de pràctiques entre gener i desembre. Així, el programa permet participar en projectes de mediació i educació a través de l’art en diversos àmbits, tant en contextos institucionals com privats i independents.

El màster està dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural; Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus. 

Arxivat a:

Destacats