María Carbonell es proclama guanyadora del Premio mardel Artes Visuales 2021 amb la seua obra ‘Sin título’

L'artista murciana ha plasmat en cinc fotogrames l'atemptat que va patir la 'Venus del espejo' de Velázquez l'any 1914

Guardar

José Luis Pérez Pont, Amparo Martínez i Juan Manuel del Pi juntament amb l'obra guardonada 'Sin título'
José Luis Pérez Pont, Amparo Martínez i Juan Manuel del Pi juntament amb l'obra guardonada 'Sin título'

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, i els impulsors de mardel Espacio para el Arte, Amparo Martínez i Juan Manuel del Pino han presentat hui a la Sala Carlos Pérez del CCCC les 24 obres finalistes del VIII Premio mardel Artes Visuales, del qual ha resultat guanyadora l'artista María Carbonell amb 'Sin título'.

mardel Espacio para el arte és un projecte que va nàixer de la mà d'Amparo Martínez i Juan Manuel del Pino per a fomentar i donar a conéixer les noves formes d'expressió de les arts visuals. Des de fa huit anys duen a terme el Premio mardel Artes Visuales, amb el qual busquen reunir creadors capdavanters del panorama artístic espanyol per a així donar-los visibilitat i suport.

En l'exposició, que estarà oberta al públic a partir de hui 3 de desembre a les 19.00, es poden observar un compendi d'obres contemporànies que mostren una imatge diversa del que representa l'art conceptual a Espanya. “L'exposició és una imatge representativa i un reflex clar dels formats, temes i preocupacions dels artistes que conviuen en l'estat espanyol”, ha assegurat Pérez Pont.

‘Sin título’, obra premiada, està composta per cinc fotogrames que reflecteixen l'atemptat que va patir el quadre de la 'Venus del espejo' de Velázquez en la National Gallery de Londres l'any 1914. Aquest va ser perpetrat per la sufragista Mary Richardson com a acte de protesta per la manera en què el govern britànic estava tractant a l'activista política i sufragista Emmeline Pankhurst. Quatre dels fotogrames mostren els danys més de prop i un d'ells és una imatge global del llenç trencat. Juan Manuel del Pino, un dels impulsors de mardel Espacio para el Arte, ha comentat que li sembla una imatge molt representativa per totes les males conductes que les dones pateixen hui dia.

Els accèssits d'aquesta edició se'ls han emportat Jesús Madriñán, Ana Esteve i Abel Jaramillo. Madriñán ha presentat una fotografia a la qual ha anomenat 'Untitled (In support of Guerrilla Girls. Shifting the figures)'. Esteve i Jaramillo, per part seua, han presentat sengles projectes audiovisuals. Ana Esteve ha realitzat 'La pantalla màgica', un reportatge sobre Alacant, la seua ciutat natal, mentre que Jaramillo ha presentat 'Nocturn', en el qual una sèrie de fotogrames que retraten xicotets detalls de la naturalesa durant la nit es van succeint.

A més de les obres guardonades, també estan exposades les creacions de Marla Jacarilla, Jorge Yeregui, Paloma Polo, Rosendo Cid, Olalla Gómez, MP&MP Rosado, María Alcaide, Amanda Moreno, Fermín Jiménez Landa, Tania Blanco, Jorge Fuembuena, Nieves Correa, Josep Tornero, Rosell Meseguer, Gil Gijón, Mery Sales, Jorge Conde, María Castellanos, Art al Quadrat i Gonzalo Elvira.

José Luis Pérez Pont, que a més de ser director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del CCCC, ha format part del jurat d'aquesta edició juntament amb Luisa Espino, cap de secció d'art del Cultural, i Semíramis González, comissària d'art, ha explicat que en aquesta VIII edició van rebre propostes de més de tres-cents artistes de totes les parts del món, encara que un dels requisits per a obtindre el premi era ser o produir a Espanya. D'aquestes primeres obres rebudes van haver de fer una preselecció en la qual ja van triar a les 24 obres que conformen l'exposició.

L'artista guardonada

María Carbonell Foulquié va nàixer a Molina del Segura (Múrcia) l'any 1980. Es va llicenciar en la Facultat de Belles arts de Sant Carles, a València. El seu treball està centrat en imatges que troba en Internet: les fragmenta o les combina, obtenint com a resultat diferents collages, amb la intenció de despertar una opinió crítica en l'espectador.

La seua obra ‘Sin título’ pertany al projecte ‘Más allá del cuerpo’, una col·lecció que mostra com el cos i la nuesa s'han usat com a forma de protesta al llarg de la història. Aquest està format per més de trenta obres principalment realitzades a l'oli i amb esprai.

Arxivat a:

Destacats