Mapa del Disseny: un recorregut pels dissenys més emblemàtics de la ciutat de València

El Mapa del Disseny és un dels projectes impulsats per València Capital Mundial del Disseny 2022

Guardar

Interior del Mercat Central, un dels llocs inclosos en el Mapa del Disseny
Interior del Mercat Central, un dels llocs inclosos en el Mapa del Disseny

Tot apunta al fet que 2022 serà un any molt prometedor per al disseny valencià. Des de l'1 de gener, València ja és oficialment Capital Mundial del Disseny fins a l'últim dia de 2022. Encara que ostenta el títol des de fa poc, la capitalitat de València s'està gestant des de fa anys, de fet, va ser en 2019 quan es va anunciar que València havia sigut la triada per a ser el cap mundial del disseny 2022.

A partir d'aquesta proclamació, l'organització València Capital Mundial del Disseny 2022 es va posar a la feina i va començar a idear projectes que es durien a terme durant l'any de la capitalitat. El resultat ha sigut un èxit: han desenvolupat més de 150, tots ells relacionats amb diferents àmbits del disseny, i que giren entorn d'aspectes com la sostenibilitat, la innovació o la identitat valenciana, entre altres.

Un dels molts projectes implementats és el Mapa del Disseny, una geolocalització de diferents llocs de la ciutat que destaquen pel seu particular disseny. Així doncs, en la seua pàgina web hi ha un gran mapa de València on se situen aquests punts, encara que també es poden consultar més fàcilment a partir de la classificació per districtes o per tipus de llocs.

Els districtes que, de moment, s'han registrat dins del Mapa del Disseny de València són Ciutat Vella, Extramurs, L'Eixample, Camins al Grau, Jesús, Benimaclet, Poblats Marítims, La Saïdia, Campanar, Patraix i Pla del Real. Si se selecciona un d'aquests districtes, es podran veure una selecció de botigues, bars, cafeteries, espais creatius, galeries, hotels, museus, restaurants o monuments arquitectònics situats en aquests barris i que han apostat pel disseny.

És un projecte obert a la participació de la ciutadania, que pot manar a través de la pàgina web les seues propostes perquè algun punt que ells consideren rellevant quant a disseny puga formar part del mapa. Les propostes seran revisades pels experts València Capital del Disseny 2022, que tindran en compte l'autoria i la missió del projecte.

El propòsit d'aquest mapa és donar a conéixer tots aquells llocs de la ciutat que han apostat pel disseny i que d'alguna manera han contribuït al fet que València haja sigut guardonada com a capital mundial 2022. A més, amb iniciatives com aquesta, també s'espera que els habitants de la ciutat siguen més conscients del potencial que té València quant a disseny i que creen les seues pròpies rutes per a visitar aquests llocs emblemàtics.

Objectius de la capitalitat

Com ja s'ha dit, l'organització València Capital Mundial del Disseny 2022 ha creat més d'un centenar de projectes que reivindiquen la ciutat i el seu potencial creatiu en diferents àmbits. Aquesta és una de les seues comeses, però també busquen afavorir un canvi en la percepció del disseny i deixar un llegat perquè apareguen nous projectes que seguisquen el deixant dels promoguts durant aquests dotze mesos de capitalitat.

Capital Mundial del Disseny

El guardó Capital Mundial del Disseny és atorgat per la World Design Organization (WDC), una organització no governamental de gran renom que promou la importància del disseny per tot el món. Cada dos anys la WDC nomena una capital d'entre les moltes ciutats que presenten la seua candidatura. La ciutat triada en 2018 va ser Ciutat de Mèxic, i la predecessora de València en 2020 va ser Lille.

En 2019 l'associació València Capital del Disseny va apostar pel potencial de la ciutat i va iniciar el procés perquè la ciutat del Túria tinguera el seu reconeixement quant a disseny. Al setembre d'aqueix mateix van rebre el veredicte de la WDC, que va triar València com a ciutat referent mundial en disseny durant 2022.

Destacats