El Magnànim i la Unió de Periodistes publiquen un llibre sobre l’esterilització forçosa a dones amb discapacitat

La periodista Maria Bonillo, premi Josep Torrent 2020, analitza en ‘Ventres sota custodia’ aquesta pràctica, legal a Espanya fins a 2020

Guardar

Nou llibre de Maria Bonillo Vidal
Nou llibre de Maria Bonillo Vidal

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians, acaba de publicar el número 9 de la seua col·lecció Periodisme amb el títol Ventres sota custòdia. Històries de l’esterilització forçosa a dones amb discapacitat, escrit per la periodista Maria Bonillo Vidal.

El llibre fou premiat amb una beca de periodisme d’investigació Josep Torrent que dona la Unió de Periodistes Valencians, amb un jurat format per  Violeta Tena Barreda (vicepresidenta segona de la Unió de Periodistes Valencians i periodista de El Temps), Guillermo López García (professor titular de Periodisme de la UV) i Lucas Marco Sánchez (guanyador de la beca Josep Torrent de 2017, la primera edició, que publicà el llibre Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València i periodista de eldiariocv.es).

Mites i estigmes lligats a l’esterilització

Ventres sota custodia aborda els mites lligats a l’esterilització, així com als estigmes que envolten el món de la discapacitat, i en especial, els que afecten a les dones. El Regne d’Espanya va signar al 2008 la convenció de l'ONU de Drets de les Persones amb Discapacitats però no ha prohibit les esterilitzacions fins 2020: les xifres oficials donen una mitjana d'uns cent casos per any, tot i que predomina la manca de dades i, per tant, augmenta la invisibilitat d'este tema.

El llibre indaga sobre els orígens d’aquesta pràctica, reconeguda globalment com un acte de violència, una forma de control social i, a voltes inclús, una tortura. Tracta de donar veu a víctimes doblement silenciades: per ser dones i per tindre una discapacitat, adultes a qui s'ha negat durant dècades de democràcia un dret fonamental bàsic com el de decidir sobre el seu propi cos.

Maria Bonillo i l’interés pel periodisme local

Maria Bonillo Vidal (València, 1988) és periodista i comunicadora. Llicenciada en Periodisme per la Universitat de València, té un màster en Drets Humans i un altre en Professora de Secundària per la mateixa universitat. En la redacció del diari Levante-EMV, va descobrir que el periodisme —i sobretot el local—, en contra de tot cinisme, ajuda a canviar la vida de persones amb drames reals. La cobertura de moviments socials, desnonaments, feminisme, desigualtats (entre elles, la que afecta la discapacitat), etc., han marcat la seua trajectòria professional.

En À Punt, va continuar cultivant la militància compromesa amb què entén l’ofici: una visió social que, al 2020, la va dur a presentar el tema silenciat de les esterilitzacions forçades a dones amb discapacitat a la beca Josep Torrent. Va escriure Ventres sota custòdia entre València i Cambridge (Regne Unit), on el seu treball en escoles de xiquetes i xiquets amb necessitats especials li va transformar la mirada per sempre.

Destacats