Llíria fa sonar l'«Oda a l'Alegria» de Beethoven als balcons

La Ciutat Creativa de la Música llança un missatge d'unió a través de la iniciativa #VentanasDeMúsicaYEsperanza

Guardar

Llíria City of Music dest
Llíria City of Music dest

El passat dijous 26 de març, a les 19 hores, Llíria, Ciutat Creativa de la Música de la UNESCO, va fer sonar als balcons de la localitat i de molts altres llocs l'«Oda a l'Alegria» de Beethoven pel 197 aniversari de la seua defunció i en el marc de l'«any Beethoven», 250 anys després del seu naixement. La iniciativa #VentanasDeMúsicaYEsperanza es va difondre per les xarxes socials i, juntament amb l'etiqueta #LlíriaCityOfMusic, va aconseguir transmetre un missatge d'unió i esperança i retre homenatge al compositor enmig de la crisi sanitària pel coronavirus.

Manuel Civera, alcalde de Llíria, va ser l'impulsor d'aquesta idea, a la qual es van sumar després músics de moltes localitats. «Volíem transmetre un missatge d'unió i esperança en el futur a través de la música. I, a més, poder conscienciar a tots de la importància de romandre en les nostres llars en aquests moments crucials en la lluita contra el COVID-19», afirma l'alcalde. A més, agraeix la participació de totes les persones que es van implicar, i remarca l'exemple de solidaritat i compromís oferit per la societat.

La proposta ha comptat amb el suport de totes les societats musicals de Llíria, entre les quals destaquen la Unió Musical i la Banda Primitiva, així com amb la col·laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i la Confederación Española de Sociedades Musicales, que han contribuït a estendre la iniciativa per la Comunitat i per tota Espanya. A més, la Red de Ciudades Creativas de la UNESCO, de la qual en forma part Llíria des del passat 2019, ha fet possible que #VentanasDeMúsicaYEsperanza arribe, fins i tot, a ciutats d'altres països com l'Índia, Polònia o Alemanya.

Llíria City of Music

Andrés Simeó, trompetista de Llíria i director del Conservatori Professional de Música de València, va ser una de les persones que van promoure la iniciativa de Manuel Civera. El músic explica que, com s'han hagut de suspendre moltes de les activitats programades per a l'any Beethoven, «existia quasi l'obligació, el dret i el deure, de crear i oferir música». Per tant, defineix la proposta com una manera d'alegrar l'esperit dins de la situació tan caòtica en la qual ens trobem. «A Llíria, no es va quedar cap instrument dins de casa», afirma. El trompetista assegura que tant aquesta idea com moltes altres que s'estan difonent a través de les xarxes socials evidencien que la música és ací i que la necessitem com a suport.

Manuel Galduf, prestigiós músic i director d'orquestra nascut a Llíria, també es va unir a la iniciativa #VentanasDeMúsicaYEsperanza. Galduf manifesta el seu orgull per la seua ciutat natal i assegura que Llíria és una localitat eminentment musical. «Potser és la ciutat de tot el món on més músics per metre quadrat hi ha», aposta, «perquè és una ciutat molt xicoteta per la qual han passat milers de músics que s'han convertit en grans professionals».

L'exdirector de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana explica que no va poder evitar bolcar-se en una proposta que va aconseguir que en cada balcó de Llíria hi haguera, almenys, un músic, fóra professional, estudiant o aficionat. Manuel Galduf qualifica la seua ciutat com un «eixam musical», i #VentanasDeMúsicaYEsperanza, com una prova més d'aquest fet. A més, el músic assenyala que, davant la crisi que estem vivint, aferrar-se més que mai a la música és molt positiu per a tota la societat.

Tal com defensa Andrés Simeó, les xarxes i els balcons són ara els nostres carrers, les nostres vies de comunicació, i iniciatives com #VentanasDeMúsicaYEsperanza reflecteixen que als músics, encara que hagen de quedar-se a casa, no els para ni el coronavirus.

Arxivat a:

Destacats