El llibre il·lustrat cobra protagonisme en el Centre del Carme amb el festival Baba Kamo 2023

El festival del llibre il·lustrat de València, Baba Kamo, torna al Centre del Carme del 15 al 17 de desembre amb més de 30 editorials i exposició

Guardar

Festival Baba Kamo en el Centre del Carme
Festival Baba Kamo en el Centre del Carme

Baba Kamo 2023, el gran festival del llibre il·lustrat, torna del 15 al 17 de desembre al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). Una cita que reunirà, com en cada edició, més de trenta expositors d'editorials, llibreries especialitzades i segells d'autoedició, així com la mostra 'Babalunga i Kamolongos', amb 38 llibres i 32 projectes inèdits de països com Mèxic, Polònia, Itàlia, el Brasil, l'Argentina, Bulgària i Bèlgica.

Aquesta edició està organitzada per l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i l'Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV).

Exposició i fira

Dins de la programació del certamen, el CCCC torna a presentar l'exposició 'Babalunga i Kamolongos', que realitza una panoràmica de la il·lustració editorial internacional. En aquest lliurament, la mostra reuneix il·lustracions de 38 llibres i 32 projectes inèdits de països com l'Argentina, Bulgària, Mèxic, Polònia, Itàlia, el Brasil o Bèlgica.

Entre totes les obres exposades, un jurat format per artistes i experts triarà atorgarà dos premis de 2.000 € cadascun: al millor llibre il·lustrat editat en 2023 i al millor projecte inèdit del llibre il·lustrat. Aquest últim guardó, que s'entrega per primera vegada en la trajectòria del certamen, pretén visibilitzar la tasca dels artistes amb independència de si els seus treballs han sigut publicats.

Al mateix temps, en el Claustre Gòtic del CCCC, Baba Kamo desplegarà la seua gran Fira del Llibre Il·lustrat, que reuneix més de trenta expositors entre editorials, llibreries especialitzades i segells d'autoedició.

Ponències i tallers per a tots els públics

En paral·lel a la fira il·lustrada, la nova edició de Baba Kamo presenta un programa amb reconegudes veus internacionals que aprofundirà en la relació entre art i paraula, i en les vicissituds de dedicar-se a la il·lustració provenint d'una xicoteta comunitat identitària de parlants.

El certamen començarà amb la presentació del cartell d'aquesta edició, obra de Joan Negrescolor, el dia 15 a les 19.30 h. L'autor Negrescolor també signarà llibres i impartirà un taller de dibuix per a adults el diumenge 17, d'11 h. a 12 h. del matí.

El dissabte 16 a les 19.30 h. visitarà el festival Luci Gutiérrez, Premi Nacional d'Il·lustració 2023 i autora d'obres com English is not easy o Manual d'autodefensa. Gutiérrez realitzarà un repàs a la seua trajectòria i la xarrada serà traduïda a llengua de signes gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD CV).

En el certamen seran presents altres reconegudes il·lustradores com Yke Reeder (dissabte 16, a les 11.30 h.); Maite Gurrutxaga (dissabte 16, a les 12.15 h.) i Guapa Kastelic (dissabte 16, a les 13 h.), els qui conversaran amb el públic i signaran exemplars de les seues obres.

Una altra de les activitats de la present edició serà la revisió de dossiers en directe a càrrec de Mar Hernández, coneguda com Malota, professora del Màster de Disseny i Il·lustració de la UPV. També es presentaran al públic dos projectes de taller creatiu: un realitzat en col·laboració amb la Comissió d'Ajuda al Refugiat del País Valencià – CEAR PV (dirigit a persones refugiades i migrants) i impartit per les il·lustradores Cristina Lavilla i Alba Pocurull; i un altre amb el col·lectiu Projecte Impreses, dirigit al mòdul de dones de Picassent i amb la il·lustradora Carmela Major com tallerista.

Baba Kamo continua apostant per arribar a tots els públics. D'una banda celebrarà formacions específiques: el divendres 15, a les 11.00 h tindrà lloc el taller per a bibliotecaris i prescriptors literaris 'Educació sexual'.

Orientacions i assessorament sobre literatura infantil i juvenil' impartit per la treballadora social i sexòloga Natàlia Martínez, i organitzat amb el suport del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). El mateix dia, a les 17 h., se celebrarà un curs destinat en el professorat titulat 'L'àlbum il·lustrat: Un suport artístic per a l'educació', que comptarà amb la il·lustradora Verònica Fabregat.

Per al públic infantil es presenta el taller creatiu familiar 'No tot el que rugeix és un lleó', el dissabte 16 de desembre a les 11.30 h.. En aquesta activitat, creada i moderada per l'il·lustrador Martín López Lam, els participants, a partir de dues plantilles de lleons, hauran d'imaginar diversos personatges i escriure allò que rugeixen. El festival s'acomiadarà el 17 de desembre amb el tradicional concert de la Jove Big band Sedajazz.

Destacats