Les Falles municipals de València 2021 arriben al Centre del Carme

Les Falles tindran en aquestes mostres un protagonisme especial, coincidint amb un moment delicat per al sector festiu

Guardar

dulk-centre-carme-2
dulk-centre-carme-2

Divendres passat 12 de març a les 19 hores de la vesprada, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) va inaugurar dues exposicions de dos artistes fallers d'aquest 2021. En col·laboració amb l'Ajuntament de València, el CCCC acull l'exposició ‘Dulk. Rondalla de Fang’ creada per Antonio Segura (Dulk), mentre que Ceballos & Sanabria presenten ‘El somriure de les Falles’. L'entrada a totes dues exposicions és gratuïta.

Sense pólvora ni carrers engalanats a causa de la cancel·lació de les Falles per segon any consecutiu, el CCCC s'omplirà de ninots i experiències immersives, amb la mirada posada en la festa per excel·lència de València. Els artistes fallers Ceballos&Sanabria, autors de la Falla Municipal Infantil 2021 van ser els responsables de col·locar als ninots en una ‘Plantà’ estranya, ja que no es va fer al carrer, sinó en una sala d'exposicions.

El CCCC proposa una nova experiència que permetrà a les valencianes i els valencians contemplar un recorregut per prop de 200 ‘ninots’, alguns d'ells realitzats expressament per a la mostra, obra de Ceballos&Sanabria. En l'exposició destaca un conjunt que pertany a la Falla Municipal Infantil 2020-2021 ‘Saps qui Soc?’ i ‘També!’. A més, ahir diumenge 14 de març, el centre va acollir un acte simbòlic de la tradicional ‘Plantà’ de la mà de la Fallera Major Infantil. L'exposició estarà disponible fins al 23 de maig.

"Fem un pas més en la nostra línia d'experimentació i d'hibridació de llenguatges obrint les portes a l'art faller, com una expressió artística pròpia de la nostra cultura i de la nostra contemporaneïtat. I ho fem en un moment, a més, en el qual l'art faller, igual que la resta de la nostra societat, necessita inventar noves fórmules per a continuar desenvolupant-se, no sols en benefici dels artistes sinó també dels públics", va destacar el director del CCCC, José Luis Pérez Font.

L'exposició de Ceballos&Sanabria (José Luis Ceballos, València 1978 i Francisco Sanabria Casado, València 1979), obri les portes a una infinitat de possibilitats per al sector faller, posant en valor el seu treball. Es tracta de la primera vegada que uns artistes fallers ofereixen una mostra retrospectiva del seu treball en un centre de cultura contemporània. L'exposició recull temàticament i cronològicament la trajectòria de Ceballos&Sanabria, seleccionats fins a onze vegades per l'Ajuntament de València per a realitzar la Falla Municipal Infantil, fins i tot la d'aquest any 2021.

Els artistes  van explicar que "en la mostra hem volgut donar-li molta importància al procés creatiu i, al mateix temps, retrobar-nos amb projectes anteriors que hem realitzat per a les Falles i intercalar-los amb obra personal que també realitzem en el nostre taller". Per a Ceballos&Sanabria és una gran oportunitat exposar en el CCCC el que consideren "una experiència que era ara o mai".

[caption id="" align="aligncenter" width="2000"] Presentació de l'exposició de Ceballos&Sanabria[/caption]

RECORREGUT EXPOSITIU

L'exposició està dividida en tres blocs: la ‘Casa del Correcher’ que ofereix una mostra de material faller, des d'esbossos de falla que expliquen i il·lustren l'elaboració d'un monument faller, fins a ‘ninots’ salvats de les flames com el popular ‘ninot’ de la Mare de Déu dels Desemparats que es va indultar de la Falla Municipal Infantil de València de 2013 ‘La València daurada’.

‘Un espectacle de varietats’ se centra en el disseny gràfic faller que és suport indispensable per a il·lustrar i difondre la festa. En aquest bloc destaca la balena Josefina, tan popular ja en l'obra de Ceballos&Sanabria i que convida a tots els públics a accedir al món de la infància a través de l'art faller.

A més, ‘I ens van donar la 10 i la 11’ és una mostra sobre la Falla Municipal Infantil de València dels anys 2020 i 2021, els números 10 i 11 en la trajectòria de Ceballos&Sanabria en la plaça de l'Ajuntament així com totes les que han passat per aquesta: ‘Una ciutat en plena Festa!’, ‘València 1909’, ‘Entra i Vorás’, ‘A la Tribuna del Túria’, ‘Visca la Pepa!’, ‘La València Daurada’, ‘Ajuntament Infantil!’, ‘Painting València’, ‘De Barri en Barri’, ‘Saps qui Soc?’ i ‘També!’.

‘Dulk. Rondalla de Fang’

‘Rondalla del Fang’ rescata el format típic del conte valencià per a crear un metarrelat que, en un ambient immersiu, trasllada a l'espectador al cor de l'Albufera de València, convertint-lo en un personatge més perquè comprenga el delicat moment de sostenibilitat mediambiental que està vivint un paratge tan propi com és l'Albufera.

En la presentació es va avançar que l'exposició que conté l'obra artística d'Antonio Segura (Dulk), autor urbà de la Falla Municipal de València de 2021, es mantindrà fins al 17 d'octubre. La decisió, segons van comentar els responsables, es va prendre perquè els visitants no sols puguen gaudir d'aquesta pinzellada de les Falles, sinó perquè siguen testimonis d'"un aperitiu del qual serà el monument principal de la plaça de l'Ajuntament".

Així, en la primera sala trobem la instal·lació 1% – títol que correspon al fet que només un 1% de la superfície d'aquest paratge està protegit com a reserva natural – que mostra una xicoteta porció d'oasi que la fauna de l'Albufera vol protegir, i que es combina amb murals que transporten al visitant a l'activitat que es produeix cada començar el dia i cada capvespre en aquesta reserva natural de la ciutat de València.

En la segona sala – ‘En el fons de l’Albufera’ – es mostra la gran amenaça a la qual estan sotmeses les espècies que habiten aquest parc natural, centrant-se en la contaminació, els microplàstics o l'escassetat d'aigua. Totes les parets de la sala estan intervingudes amb un fons aquàtic i espècies que "lluiten per l'adaptació davant l'extinció". I "en la base de la composició, una diana formada per terra en diferents estats, simbolitza el punt de mira en el qual es troben les espècies de l'escena", assenyalava Picazo.

Com detallava l'artista urbà, Dulk "hem creat un món de fantasia, però basat en la realitat que està vivint l'Albufera". Per a això, "hem parlat amb professionals i gent que viu en aquest parc natural, però també hem portat al Centre del Carme terra de la mateixa Albufera, en la qual s'aprecia que els microplàstics formen part d'ella".

L'artista ha volgut així mateix destacar que s'han ressaltat les espècies més representatives, però també espècies invasores, la problemàtica de l'aigua i la seua escassetat. I al mateix temps, assenyalar a l'Albufera com un exemple en el qual es pot observar el canvi climàtic, ja que hi ha ocells com el flamenc que abans només estaven de pas i que ara ja no se'n van.

L'exposició es completa amb una composició musical i un conte de l'escriptora Mar Benegas, a manera de rondalla, que serveix de fil conductor a la composició artística; un conte oníric i surrealista com l'obra de Dulk que el públic podrà escoltar en el seu telèfon mòbil durant la seua visita, mitjançant un codi QR instal·lat a l'entrada de la sala.

Destacats