Les compositores valencianes: les grans oblidades que ixen a la llum

Des de l’esclava que componia amb el seu llaüt, a la compositora del primer himne del València C.F., l’exposició recorre la història de la música valenciana

Guardar

exposiciones-nostres-compositores
exposiciones-nostres-compositores

La Generalitat Valenciana continua reconeixent la labor de les grans dones oblidades. En aquesta ocasió, amb una exposició de les compositores valencianes que s'emmarca dins de la celebració de Santa Cecília, patrona dels músics. Una exposició amb il·lustracions realitzades per Carla Fuentes, que es complementa amb la publicació del llibre 'Les nostres compositores' per a visibilitzar a unes dones desconegudes, però que van deixar la seua marca en la història de la música valenciana.

les-nostres-compositoresDes de Hind, una esclava del segle XII que componia la seua pròpia música amb el llaüt, i que va enamorar a un musulmà de Xàtiva, fins a les joves promeses formades en els conservatoris més prestigiosos. Aquesta mostra recorre tota la història de la composició musical femenina des de les monges que componien música profana, passant per la gran pianista de cinema mut i arribant a la creadora del primer himne del València C.F. en 1924.

En definitiva, un viatge per la història que encara eres a temps d'experimentar. I és que la mostra encara està disponible en el Palau de la Generalitat. L'accés és lliure i gratuït i, a més, pots emportar-te, gratuïtament, el llibre de 'Les nostres compositores' en el qual les il·lustracions aniran acompanyades d'una breu biografia de cadascuna de les compositores.

La directora general de Promoció Institucional, María Fernanda Escribano Botet, ha destacat aquesta iniciativa divulgativa de Presidència de la Generalitat per a "donar a conéixer les vides i les obres d'aquestes dones que, malgrat ser desconegudes, tenen alguna cosa a dir".

30 compositores valencianes

L'exposició recopila la trajectòria de creadores com l'esclava Hind; les germanes Francisca, Ambrosia i María Luisa Pitarch, que componia en el convent en el segle XIX; María Carbonell García, la subpriora que componia música profana; o Lola Vitoria Tarruella, la compositora amb dots esotèrics que va ser empresonada durant la Guerra Civil per les milícies republicanes.

Així mateix, aquestes dones comparteixen espai amb altres com Lolita Soriano, creadora del primer himne del València C.F., desconegut per la gran majoria dels aficionats i aficionades; Ethelvina Ofelia Raga Selma, pianista de cinema mut; Matilde Salvador Segarra, la gran compositora de la Comunitat Valenciana; María Luisa Campos Cutayar, que va compondre una sonata per a la VI Flota Americana; o Carmen Verdú Esparza, compositora de les persones sordes, entre moltes altres més.

exposicion-palau-compositores

Programació Santa Cecília València 2019

Durant aquest cap de setmana, els actes per a commemorar la gran festa dels músics continua. Així, aquest dissabte, 23 de novembre, a les 12.00 hores, tindrà lloc, a la plaça de la Verge, un espectacle de música i tradició de la mà de representants de les federacions de societats musicals, de dolçainers i tabaleters, de cors i de folklore de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats