La Trobada de Folklore efectua la seua última parada a València amb prop de mig centenar de representacions

L’Àrea de Cultura opta per descentralitzar el certamen, acabar amb l’antic model de concurs i ampliar el nombre d’agrupacions participants

Guardar

Trobada Carcaixent4
Trobada Carcaixent4

Després del seu pas per Gandia, Requena, Sagunt i Carcaixent, la Trobada de Folklore que promou l’Àrea de Cultura de la Diputació de València efectuarà aquest cap de setmana la seua última parada amb un ample programa d’actes i representacions en diferents espais de la ciutat de València, que comptarà amb la participació de prop de mig centenar de companyies i grups folklòrics.

Les activitats començaran dissabte al migdia a l’antiga cafeteria del Centre Cultural La Beneficència amb un taller de dolçaina i tabal. Ja en horari vespertí, se celebrarà una taula rodona al Saló Alfons el Magnànim amb la participació de la indumentarista Victoria Liceras, el músic Xavier Richart i Fermín Pardo, un dels majors experts del nostre territori en música tradicional valenciana.

En aquest mateix espai, a partir de les 18:30 hores, començaran les representacions per part de l’EMTID d’Algemesí, el grups de danses La Senyera i El Forcat de València, la Colla Brials, l’Associació Cultural Cantares Viejos de Requena, el grup de balls populars Les Folies de Carcaixent, el grup de dolçaines La Brama i el grup de danses Alimara.

Les representacions es traslladaran diumenge de matí al Parc de l’Oest, el Parc de Capçalera i el Parc d’Ayora, amb actuacions de grups de dansa i balls populars, de dolçaina i tabal, l’Orfeó de Sueca i el Gregorio Gea de València, el Cor Popular de Lo Rat Penat, rondalles, formacions de percussió i metall i l’Orquestra de Plectre ‘Ciutat de Cullera’, entre d’altres.

També en la matinal del diumenge, el pati V del Centre Cultural La Beneficència acollirà l’espectacle musical familiarCarraixet amb la xicalla, amb cançons populars en valencià i de creació pròpia, on els més menuts podran tenir un paper actiu en el mateix. Posteriorment, s’impartirà un taller d’aprenentatge de balls i danses tradicionals apte per a tots els públics.

La Trobada de Folklore finalitzarà amb les actuacions a partir de les 18:00 hores de la vesprada, de l’agrupació de xirimiters i tabaleters L’Aljub de Bocairent, la nova Coral de l’UMA d’Alaquàs, l’orquestra de pols i polcre Celia Giner, el grup de danses El Segreny d’Albalat de la Ribera, la Coral ‘Divisi’ de València, l’Associació Cultural de Cant d’Estil i el grup de Danses de Moncada.

Totes aquestes jornades intercomarcals de folklore, englobades dintre del programa ‘València és música’ de la Diputació de València, pretenen visibilitzar les manifestacions del repertori de música, balls populars i cançons valencianes i garantir el foment, la conservació i la difusió del folklore valencià en les seues diverses varietats.

La present edició de la Trobada de Folklore ha apostat per la descentralització d’aquest esdeveniment més enllà de la ciutat de València, a més d’abandonar l’antiga modalitat de concurs. Optant per incrementar el nombre de formacions participants i facilitant l’accés a la cultura més tradicional per part dels municipis de les comarques valencianes.

Aquesta iniciativa compta, a més, amb la col·laboració de les diverses federacions valencianes de música i balls tradicionals: la Federació de dolçainers i tabaleters, la Federació de pols i pua, la Federació Valenciana de Folklore, la Federació de Folklore Novella o el FECOCOVA, entre d’altres. Així com els ajuntaments de Gandia, Requena, Sagunt, Carcaixent i València que han acollit les Trobades i han recolzat la iniciativa mitjançant la seues infraestructures.

Destacats