La temporada 2020-2021 del Palau de la Música estarà dedicada a José Iturbi

Glòria Tello explica que será una temporada molt especial, encara que també hi ha un pla B sobre la taula

Guardar

palau_deleste
palau_deleste

La pandèmia del coronavirus ha provocat una crisi sanitària, però també una social i econòmica que ha colpejat especialment a sectors com el turístic o el cultural. La capital del Túria, bressol d'artistes i referent musical internacional, ha vist tancades les sales del Palau de la Música, però els seus intèrprets compten els dies per a tornar a pujar als escenaris. Glòria Tello, presidenta del Palau de la Música, assegura que ja s'està treballant en la temporada 2020-2021 amb un pla B per la incertesa, encara que amb un protagonista clar: José Iturbi.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València explica que l'arribada del coronavirus i el decret de l'Estat d'Alarma per a frenar el seu avanç al país ha marcat un abans i un després en el món de la cultura, amb un impacte especial en el cas de la música. I és que en aqueixa nova normalitat cap a la qual ja camina la Comunitat Valenciana sembla que es caracteritzarà per la distància social i la reducció d'aforaments en espectacles o actes que sempre han acollit multituds.

"En el cas dels músics i músiques de corda o percussió no hi ha tant de problema, però és molt diferent si toquen instruments de vent", assenyala, per la qual cosa reclama al Govern que done directrius prompte sobre com podria reprendre's l'activitat en la nova normalitat, no sols quant a públic, sinó també quant a músics o altres artistes.

Així, en declaracions a València Extra, avança que ja s'està treballant en la temporada 2020-2021, una programació "molt especial" que retrà homenatge a José Iturbi: "La veritat és que serà molt bonica. La temporada passada l'hem dedicat a Beethoven i amb l'arribada de la pandèmia ens hem quedat amb molts actes sense realitzar. A l'octubre començarem la següent, dedicada al pianista José Iturbi, que a més de ser valencià és el president honorari de la nostra orquestra".

Malgrat que l'escenari dels futurs mesos encara és confús, Tello assegura que tractarà de dur a terme la programació com està prevista, encara que compta amb un pla B per si calguera adaptar-se a noves circumstàncies. Això inclouria mesures com la priorització de la música de cambra i de solistes per a reduir el nombre d'intèrprets o que aquests siguen valencians, tant per a donar més visibilitat com per a evitar problemes de desplaçaments.

A més, la presidenta explica que la seua voluntat seria realitzar test al públic i als artistes – amb distàncies de seguretat-, per exemple durant els assajos previs per a evitar contagis, encara que insisteix que de moment el futur és incert i urgeixen directrius concretes per a avançar en aquestes alternatives.

"Per a nosaltres, l'important és que ara tenim una temporada molt bonica i especial tancada en la qual hem treballat molt. No volem canviar el pla A però som conscients que hi ha moltes dificultats, encara que tenim la sort que la temporada començarà a l'octubre i esperem que les circumstàncies siguen més favorables. La veritat és que els músics tenen moltes ganes de tornar al seu dia a dia i amb el pla A o amb el B, tractarem de tornar prompte", confessa.

Destacats