La pilota valenciana viatja a Piles amb l'exposició produïda pel Museu Valencià d’Etnologia

Guardar

expo_pilota_valenciana_hectorjuan
expo_pilota_valenciana_hectorjuan

L'exposició "Faixa roja, Faixa blava. La pilota valenciana", produïda pel Museu Valencià d'Etnologia i pel Museu de la Pilota del Genovés, s'exposa a Piles fins al 24 de juliol.

Aquesta mostra es va poder visitar en el Centre Cultural La Beneficència fins al mes de març de 2014. A partir d'aqueix moment, ha viatjat per més de 18 municipis de tota la província amb més de 55.000 visitants. L'exposició compleix amb la vocació didàctica amb la qual va ser creada per a difondre l'esport autòcton de la pilota i donar a conèixer entre els valencians les seues particularitats.

Durant huit segles, la pilota a mà ha conviscut amb el poble valencià, paral·lela al seu desenvolupament i als seus diferents moments històrics. En la mostra s'explica com es fabriquen els elements del joc essencials, les pilotes, o com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó. ‘Faixa roja, faixa blava’ convida també a reflexionar sobre el que ha avançat aquest esport. Així, es mostra la indumentària de mitjan el segle passat i l'actual, un element en el qual s'observa l'enorme salt avance que ha donat la pilota en unes quantes dècades.

El material exposat consta de panells informatius, maquetes d'espais de joc, cartelleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge així com diversos audiovisuals.

L'exposició també aborda la pilota valenciana més enllà de l'àmbit estrictament esportiu mostrant tot allò que embolica al joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i la participació del públic, les normes, modalitats, els equipaments i també de la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana d'aquest esport.

Durant l'any 2015 la mostra ha viatjat a Paiporta, Alzira, Torrent, Riba-roja de Túria. Guadassuar, Alboraia, Quart de Poblet i Vinalesa. En el 2016, ha estat a l'Eliana, a Oliva, a la Llosa de Ranes i en Sumacarcer. Després del seu pas per aquesta localitat de La Safor, a partir del 27 de juliol es podrà visitar a Bocairent.

Arxivat a:

Destacats