La música es viralitza contra el coronavirus durant la quarantena

La iniciativa #músicaviral inunda les xarxes socials d’instruments i versions musicals

Guardar

WhatsApp Image 2020-04-17 at 15.31.17
WhatsApp Image 2020-04-17 at 15.31.17
Entre la marea d'iniciatives solidàries i creatives que amenitzen el confinament a través de les xarxes socials, l'etiqueta #músicaviral ens introdueix en tot un món de versions de cançons i melodies amb diferents rostres, veus i instruments. Des de cançons infantils tradicionals fins a conegudes bandes sonores, la campanya impulsada per la Confederación de Asociaciones de Educación Musical (COAEM) proposa cada dia de quarantena una peça que la gent pot interpretar, gravar i compartir des de sa casa.COAEM engloba a docents de diverses federacions i associacions d'educació musical de totes les comunitats autònomes amb el propòsit d'afavorir el tractament digne de l'educació musical en el sistema educatiu. La confederació busca contribuir a despertar l'interés i el gust per la música en l'alumnat, així com fomentar el compromís per part del professorat.Des que es va decretar l'estat d'alarma, COAEM convoca cada dia des de la seua pàgina web a totes les persones que canten o toquen algun instrument a compartir en les seues finestres o balcons un mateix tema musical. Més enllà de fer vibrar les ciutats amb música, la confederació estén la iniciativa a tots els racons de les llars mitjançant les xarxes socials. Les persones participants poden pujar els seus vídeos a Instagram, Twitter o Facebook o fer-los arribar a COAEM mitjançant el seu correu electrònic.

A Moncada (València), Nerea, politòloga i violinista; Laura, flautista professional i professora de conservatori, i Vicent, mestre de música i músic especialitzat en bombardí i trombó, publiquen cada vesprada, cap a les 19 hores, un vídeo amb l'etiqueta #músicaviral. Malgrat teletreballar i fer front a altres responsabilitats, a sa casa, versionar i compartir la proposta musical de COAEM ja forma part de la rutina de la quarantena.Aquests músics valencians es van unir a la iniciativa a l'inici del confinament, amb l'objectiu d'entretenir-se i viralitzar la música en tots els seus aspectes. Nerea comparteix els vídeos en el seu perfil d'Instagram i Vicent, en Twitter. Segons expliquen, sempre hi ha gent que reacciona o respon les seues gravacions amb mostres d'admiració o afecte. Nerea admet que, gràcies a la campanya, ha restablit contacte, fins i tot, amb persones amb les quals feia anys que no parlava, que han manifestat el seu agraïment pel seu esforç i pel resultat dels vídeos musicals.

Per a adaptar cada proposta musical als seus instruments, Nerea, Laura i Vicent recorren al material que tenen a casa, ja que disposen de moltes opcions per dedicar-se a la música professionalment. No obstant això, de vegades, també busquen partitures per a banda en Internet i seleccionen les veus que queden millor tant amb cada instrument com amb les harmonies de la peça, perquè totes les veus i instruments tinguen protagonisme.Els vídeos que publiquen són breus i dinàmics, i cada versió sempre incorpora algun detall diferent de l'anterior. Per a aconseguir-ho, els músics juguen amb l'edició i plantegen formes de gravació entretingudes i divertides, tant per a ells com per al públic. Introdueixen elements com els títols de les peces, GIF relacionats amb les temàtiques de les cançons o detalls de les pel·lícules quan es tracta de bandes sonores.

Nerea, Laura i Vicent han desenvolupat una rutina que implica esforç, dedicació i passió per la música. Cada dia de confinament, dediquen una mitjana d'una hora per a gravar. Analitzen les partitures, reparteixen les veus, assagen i pensen en una nova forma dinàmica de gravar-se i d'editar. A més, tal com explica Nerea, «mai ix bé a la primera».La iniciativa #músicaviral és una altra mostra de solidaritat i originalitat que naix i creix durant la crisi de la COVID-19. Una altra proposta que reflecteix el valor i la importància de les activitats artístiques i creatives. La música es converteix en una font d'energia necessària per a suportar la quarantena, i en un vincle fonamental entre persones, cases i finestres.

Arxivat a:

Destacats