La Filmoteca presenta el cicle '8 de març: Imatges per la igualtat'

El cicle s'anticipa a les activitats commemoratives del Dia Internacional de la Dona

Guardar

ciclo 8 de marzo Imágenes por la igualdad
ciclo 8 de marzo Imágenes por la igualdad

La Filmoteca projecta el dimarts, 1 de març, a les 18.00 hores a la sala Berlanga, '10 años y divorciada' (2014), de Khadija Al-Salami, amb la qual s'inicia el cicle '8 de març: imatges per la igualtat', que s'anticipa als actes reivindicatius i de sensibilització organitzats amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Les tres pel·lícules que conformen el cicle pretenen generar una reflexió al voltant de diversos aspectes relacionats amb la desigualtat de gènere: des de l'opressió que pateixen les dones en alguns països d'Orient Mitjà, fins a l'escassa presència que tenen en la indústria cinematogràfica, com a protagonistes de les ficcions, però també darrere de les càmeres.

El cicle s'inicia amb '10 años y divorciada', de la cineasta iemenita Khadija Al-Salami, que va guanyar el premi del públic en el Festival de Cinema i Drets Humans de Sant Sebastià. La pel·lícula retrata la ignominiosa realitat de les xiquetes iemenites obligades a casar-se i perdre la seua infància a edat molt primerenca.

Una situació que la directora va conèixer en primera persona però de la qual va poder escapar, abandonant el seu marit i estudiant cinema als Estats Units. Un final feliç inesperat en un país en el qual una majoria de diputats va rebutjar un projecte de llei de 2008 que situava l'edat mínima per a contraure matrimoni als 17 anys. L'esclavitud de la dona i la seua submissió al poder masculí també és el tema de 'La estación de las mujeres' (2015), de Leena Yadav, una història ambientada en un xicotet poble de l'estat de Gujarat, a l'Índia actual, en la qual quatre dones s'atreveixen a oposar-se als homes i a les tradicions ancestrals que les esclavitzen. Leena Yadav construeix una pel·lícula de denúncia des de l'optimisme i la confiança en què els canvis són possibles si les dones es rebel·len.

'Les amigues de l'Àgata' (2015), de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen, és una reivindicació del paper de la dona en el cinema. Finançada per la Universitat Pompeu Fabra i una campanya de finançament col·lectiu, la pel·lícula sorgeix del projecte de final de carrera d'aquestes quatre cineastes catalanes que proposen un retrat d'un grup de xiques de vint anys a través de la mirada d'Àgata durant el seu primer any de carrera: des de la seua vida a Barcelona fins a un viatge a la Costa Brava, en el qual sentirà com es transforma la relació amb les seues amigues d'infància.

També participa de les activitats del Dia Internacional de la Dona el cicle mensual 'Menuda Filmo', amb la projecció de la pel·lícula d'animació francesa 'El techo del mundo' (2015), de Rémi Chayé, que explica la història d'una jove aristòcrata russa que es rebel·la contra la seua família i rebutja unes noces concertades pels seus pares per a viatjar al Pol Nord i seguir la pista del seu avi explorador, que mai va tornar de la seua expedició.

Arxivat a:

Destacats