La Filmoteca de València acull 'El gran cuchillo' de Robert Aldrich dins del cicle d'Ida Lupino

També es projecten dins de la retrospectiva 'El último refugio' de Raoul Walsh i 'La casa en la sombra' de Nicholas Ray

Guardar

21.03.29 filmo 7_el gran cuchillo
21.03.29 filmo 7_el gran cuchillo

L'Institut Valencià de Cultura programa a la Filmoteca de València tres grans clàssics en què Ida Lupino (1918-1955) va destacar com a actriu, després d'haver revisat al març la seua faceta com a directora.

Des dels anys trenta, Lupino va intervindre en pel·lícules de tots els gèneres, però es va distingir sobretot en el cinema negre, en què interpretava quasi sempre dones de forta personalitat, des de 'femmes fatal' a bones xiques esgarriades les mirades de les quals projecten ecos d'un passat tenebrós. En el seu treball actoral sobreïx l'eloqüent mirada dels seus ulls a l'hora d'expressar odi, ira, por o desencant.

Tres clàssics del cinema negre

El dimarts 30 de març i el dissabte 3 d'abril, a les 18 hores, la Filmoteca projecta 'El gran cuchillo'(1955), un drama de cinema negre sobre les misèries de la indústria cinematogràfica nord-americana, dirigit per Robert Aldrich i protagonitzat per Jack Palance, Ida Lupino, Wendell Corey, Jean Hagen, Rod Steiger, Shelley Winters i Everett Sloane.

Basada en una obra teatral de Clifford Odets, la pel·lícula retrata el costat més sòrdid i sinistre de Hollywood, a través de l'afonament personal d'un cèlebre actor en decadència (Jack Palance) que es troba en tràmits de divorci de la seua esposa (Ida Lupino) i que es nega a renovar el seu contracte amb uns grans estudis. Com a conseqüència de la seua negativa, pateix el xantatge d'un tirànic productor (Rod Steiger) que vol obligar-lo a continuar treballant a les seues ordes.

El divendres 9 d'abril i el dimecres 14 d'abril, a les 18 hores, la Filmoteca projecta 'El último refugio' (1941) de Raoul Walsh, un clàssic del cinema negre de la dècada dels quaranta, en el qual Ida Lupino comparteix protagonisme amb Humphrey Bogart.

En la pel·lícula que el va llançar a la fama, Bogart és un gàngster solitari que acaba d'eixir de presó i vol refer la seua vida. Però abans decideix participar en un últim colp a Califòrnia. En el seu viatge a través del país, entaula amistat amb una humil família de grangers. Ida Lupino també té una actuació memorable, hi interpreta una atracadora encabotada a formar una família amb aquest home sense futur.

La Filmoteca també projecta el dimarts 27 d'abril i el diumenge 2 de maig, a les 18 hores, 'La casa en la sombra' (1951), una de les grans pel·lícules de Nicholas Ray, protagonitzada per Robert Ryan i Ida Lupino.

En aquesta història de redempció, que comença com un 'noir' urbà per a convertir-se en un 'western' nevat, un solitari i violent policia (Robert Ryan) és enviat a investigar un assassinat al camp, després d'excedir-se en un interrogatori. Allí, la persecució del presumpte culpable el porta fins a una casa solitària on entaula relació amb una dona invident (Ida Lupino).

A més d'aconseguir una de les interpretacions més recordades de la seua carrera, l'actriu va dirigir algunes escenes de la pel·lícula quan Ray va emmalaltir durant el rodatge, encara que la seua intervenció no està acreditada.

La trajectòria d'Ida Lupino com a directora es completarà al maig amb les projeccions de 'Ultraje' (1950), una altra incursió de l'actriu i realitzadora en el cinema negre, produïda per la seua productora The Filmakers.

També al maig es projectarà 'Mientras Nueva York duerme' (1956), un angoixant film policíac dirigit per Fritz Lang, sobre la premsa sensacionalista i els assassins en sèrie, en el qual Ida Lupino s'enfronta a un perillós psicòpata.

Arxivat a:

Destacats