La Diputació col·laborarà amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida

Després de reunir-se amb l'alcalde, Josep Antoni Albert, i la directora del museu, Remei Arévalo, el president Gaspar ha avançat que la corporació ajudarà el municipi en la candidatura per a declarar el toc manual de campanes Patrimoni de la Humanitat

Guardar

Gaspar es reuneix amb campaners d'Albaida
Gaspar es reuneix amb campaners d'Albaida

La Diputació de València col·laborarà amb l'Ajuntament d'Albaida i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) en la finalització d'aquest ambiciós projecte cultural i educatiu del municipi de la Vall i s'implicarà en la candidatura presentada a la UNESCO pel Ministeri de Cultura i Esports amb la finalitat de declarar el toc manual de campanes Patrimoni de la Humanitat.

Així ho ha confirmat el president de la Diputació, Toni Gaspar, després de reunir-se aquest dimarts en seu provincial amb l'alcalde d'Albaida, Josep Antoni Albert, i la directora del MitMac, Remei Arévalo, representants d'un projecte conjunt entre el consistori i els campaners d'Albaida que acumula anys de treball i assoliments. Entre ells, la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) en 2013, el reconeixement per part de la Generalitat de l'espai museístic inclòs en la xarxa de museus etnològics de la Diputació o la recent declaració d'Albaida com a capital del toc manual de campanes.

En paraules del president Gaspar, "el següent repte que tenen els campaners d'Albaida, l'ajuntament i tots els valencians és la declaració de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, una empresa ambiciosa que necessita el suport de totes les institucions i a la qual se sumarà la Diputació, com hem fet en els últims anys ajudant en les diferents actuacions projectades a Albaida, la més recent l'estructura de fusta de l'Escola de Campaners, inclosa en el Pla d'Inversions".

L'alcalde d'Albaida, Josep Antoni Albert, mostrava la seua satisfacció després de la trobada amb el màxim responsable provincial i el seu optimisme respecte a la decisió de la UNESCO, que podria pronunciar-se sobre el toc manual de campanes a la fi de 2022. "Estem molt il·lusionats amb el projecte després de molts anys de treball per part dels campaners i també de l'ajuntament, i si les institucions continuen donant-nos el suport incondicional que estem rebent, i la Diputació és un clar exemple, estem convençuts que el somni de ser reconeguts per la UNESCO es farà realitat", ha manifestat l'alcalde d'Albaida.

Huit segles d'història

El toc manual de campanes és patrimoni únic d'Albaida perquè es manté des de l'any 1245 de manera ininterrompuda. De fet, el municipi valencià pot presumir de tindre l'únic campanar que mai s'ha electrificat, el de l'església renaixentista de La nostra Senyora de l'Assumpció. El campanar de principis del segle XVII, el tercer construït a Albaida des de la Conquesta, no és l'únic espai físic del MitMac, "un museu gens convencional que estén la seua difusió històrica i cultural per diferents edificis històrics de la vila medieval", explica la directora del museu, Remei Arévalo.

A més del campanar que s'alça als peus de l'església, el MitMac opera des del Palau Marquesal, una casa senyorial gòtica que reuneix l'evolució constructiva dels últims segles, i compta amb altres espais com l'escola de formació, que ja té executades tres de les seues quatre fases, el centre d'investigació i un espai de les emocions amb narratives audiovisuals i immersives.

El MitMac d'Albaida recull les diferències culturals de les diverses regions i països del món respecte als usos, tècniques i costums en el toc manual de campanes.

Arxivat a:

Destacats