La Diputació celebra dues jornades sobre infància amb la participació del pedagog Tonucci

L'objectiu d'aquestes trobades és reflexionar sobre el paper que juguen els xiquets i xiquetes en aquelles decisions de la vida pública que els afecten

Guardar

Cartell "Repensem amb Tonucci"
Cartell "Repensem amb Tonucci"

La Diputació de València, a través de l'àrea d'Educació i Inclusió Social que dirigeix Empar Folgado, ha organitzat unes xarrades que tindran com a objectiu reflexionar i debatre sobre el paper que poden jugar els nostres xiquets i xiquetes en la configuració de la societat actual.

Les jornades se celebraran el divendres 22 d'octubre a l'Auditori Municipal de Burjassot, i el dissabte 23 a l'Hotel Císcar de Picanya, i ambdues comptaran amb la presència del prestigiós escriptor i pensador italià Francesco Tonucci, autor de nombrosos llibres sobre el paper dels xiquets en l'ecosistema urbà.

La iniciativa 'Repensem amb Tonucci', impulsada per la corporació provincial de la mà dels ajuntaments de Burjassot i Picanya, s'emmarca dins del projecte 'La ciutat de les xiquetes i els xiquets', creat per Tonucci en 1991, i del qual formen part tots dos municipis, al costat d'uns altres de la província com Gandia, València, Alaquàs o L'Eliana.

Aquest projecte va nàixer amb la finalitat de treballar cap a una nova filosofia de govern de la ciutat, prenent als xiquets i xiquetes com a paràmetre i com a garantia de les necessitats de tota la ciutadania. Es tracta de construir una ciutat diversa i millor per a totes les persones, de manera que els més xicotets puguen viure una experiència com a ciutadans autònoms i participatius. I per a complir aquests objectius és fonamental la implicació de les diferents administracions, especialment els ajuntaments i entitats locals.

Contingut de les jornades

En la trobada del 22 d'octubre a Burjassot, dirigit principalment a professors de diferents nivells, associacions de pares d'alumnes i a associacions juvenils, tindrà lloc la presentació del llibre de Tonucci 'Pot un virus canviar l'escola?'. L'autor italià analitzarà com ha afectat la Covid-19 al sistema educatiu, així com les oportunitats derivades de la pandèmia.

Els assistents a la trobada podran així mateix aportar mesures, solucions o línies de treball alternatives dirigides a millorar la vida dels xiquets i les xiquetes a les escoles i a les ciutats.

Quant a la jornada del 23 d'octubre, que es desenvoluparà a Picanya, té com a destinataris als representants polítics i tècnics de l'administració local d'aquelles localitats que formen part de la xarxa 'La ciutat de les xiquetes i dels xiquets'.

Els objectius d'aquesta segona jornada són promoure, a través de les administracions, la participació de la infància en el govern de la ciutat, i restituir l'autonomia de moviments dins de l'espai públic.

Per a això, es proposarà la creació d'un Consell de Xiquets i Xiquetes, en el qual una representació de la infància ajudaria a l'alcaldia expressant les seues idees. També es debatrà sobre la planificació de la ciutat compartida amb la infància.

Per a la restitució de l'autonomia, es recomana la iniciativa 'Anem solos a l'escola'. Es tracta d'una xicoteta experiència on es demana a l'alumnat de primària anar i tornar a l'escola amb els seus iguals, sense acompanyament familiar. També es reflexionarà sobre el joc, que és un eix central en el projecte, i per a això la ciutat ha de convertir-se en jugable, permetent fer un ús lliure dels carrers, parcs, etc., posant èmfasis en l'autonomia i en la necessitat d'una experiència de joc que no siga permanentment supervisada per la mirada adulta.

Arxivat a:

Destacats