La Diputació atorga el 'Reconeixement de la Cultura 2021' al Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries

El premi reconeix la preservació i promoció del patrimoni cultural de caràcter etnològic i tradicional, el treball en xarxa i l'ús de les noves tecnologies

Guardar

La Diputació atorga el 'Reconeixement de la Cultura 2021' al Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries
La Diputació atorga el 'Reconeixement de la Cultura 2021' al Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries

L'equip de l'ETNO Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València ha atorgat al Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries el Reconeixement de la Cultura 2021 a la conservació i divulgació del patrimoni etnològic local.

Per a concedir el reconeixement s'ha valorat la posada en marxa d'una planificació estratègica cultural de gestió del patrimoni local, en la qual la cultura es presenta com a factor molt important en l'activació social i econòmica i com a element bàsic per a evitar el despoblament.

Aquesta planificació, que està integrada en el procés municipal d'Agenda 21, ha comptat amb la participació dels veïns i veïnes de Potries. Així mateix, dins d'aquest marc han sorgit projectes en l'àmbit de la divulgació del patrimoni etnològic material i immaterial com Potries, patrimoni viu, que es desenvolupa mitjançant l'activitat del museu i altres accions que es duen a terme des del mateix ajuntament.

El diputat de Cultura Xavier Rius destaca que aquest reconeixement "valora l'activitat i la qualitat cultural de Potries"; mentre que l'alcaldessa de la localitat Assumpta Domínguez, afirma que amb aquest guardó "es dona suport al nostre treball i al projecte estratègic cultural del municipi".

Altres projectes culturals derivats

La proposta de Potries s'articula des de dues perspectives. D'una banda, l'activació del turisme cultural com a element des del qual recuperar i reactivar de manera productiva espais i pràctiques de la cultura tradicional; d'altra, potenciar la vinculació entre el veïnat del municipi i el seu patrimoni, realitzant actuacions que permeten retrobar-se amb la seua herència cultural.

Ambdues perspectives han estat valorades positivament a l'hora de decidir aquest reconeixement, així com els seus projectes derivats:

Difusió cultural: visites guiades per a donar a conéixer els recursos culturals i naturals del municipi, exposicions amb objectes aportats pels mateixos veïns i veïnes, visites temàtiques, visites amb mirada femenina indicant el paper protagonista de la dona en gran part de les pràctiques i treballs al voltant de la terrisseria, Potries MusicFEST (festival de música tradicional d'àmbit mediterrani), EntreArrels (recorregut turístic per a conéixer arbres emblemàtics), Jornades de lluita camperola o el taller gastronòmic d'herbes comestibles.

Formació/ocupació: Escola Taller Les Envernissadores. L'Ajuntament ha rehabilitat una casa en el mateix carrer del Cup (museu), adequant l'espai interior i exterior, equipant-lo amb torns, taules, laminadora i forn, entre altres eines. Això possibilita la realització de cursos dirigits a diversos públics: des de les persones interessades a descobrir un ofici tradicional (públic general o escolar) fins als qui opten per aprendre un ofici.

Programa de divulgació/difusió del patrimoni municipal exterior. Recuperació i senyalització de la Ruta de l'aigua (amb un valor importantíssim del patrimoni hidràulic), la conversió del nucli antic de la població en zona per als vianants amb la senyalització dels principals elements de patrimoni artístic, les rutes vinculades als paratges naturals dels Tossalets i el riu Serpis.

Digitalització i exhibició del patrimoni etnològic. S'ha posat en marxa una visita multimèdia al Museu Etnològic Àngel Domínguez de Potries, un recorregut virtual en 360° amb muntatge interactiu inclusiu, que permetrà l'accés a la visita des d'ordinadors, tauletes i mòbils.

Recuperació del llegat d'Ángel Domínguez

Potries ha constituït al llarg dels segles un centre de producció ceràmica i un important nucli d'activitat terrissera. La defunció de l'últim terrisser en actiu Àngel Domínguez, en 1987, suposa el punt final de l'activitat artesanal. Aquest any l'Ajuntament de Potries va adquirir l'immoble on es localitzava la terrisseria del conegut artesà local Àngel Domínguez i va posar en marxa un programa de recuperació patrimonial que va culminar l'any 1998 amb el reconeixement de la Col·lecció Museogràfica Permanent de Ceràmica de Potries per part de la Generalitat Valenciana.

En aquests primers anys l'Ajuntament de Potries va executar diferents projectes com la catalogació, inventari i restauració d'objectes, la recuperació de la memòria oral i fotogràfica (inclosa dins del programa "Documenta Potries"), la producció d'exposicions temporals, i la posada en marxa de l'exposició permanent, que va permetre l'obertura al públic de la col·lecció.

Entre 2011 i 2017 s'inicia el procés de conversió de la col·lecció museogràfica en un museu, rehabilitant l'immoble adquirit, redactant el projecte museogràfic, i contractant un professional. En 2018 la Generalitat Valenciana va reconéixer com a museu el Museu Cassoleria d'Àngel Domínguez de Potries, tancant així un camí de suport al patrimoni etnològic que ha durat més de trenta anys.

El museu conserva l'habitatge dels antics propietaris i els elements propis del procés de producció, com per exemple el molí del vernís, les bases de decantació o el forn. També alberga una col·lecció de materials ceràmics procedents de diferents jaciments arqueològics, que abasten des de la prehistòria fins a l'edat moderna, a més de produccions terrisseres contemporànies.

Igualment compta amb objectes etnològics relacionats amb la vida rural i les activitats tradicionals del municipi. Està organitzat en diferents àmbits: la casa tradicional, l'espai de vida (els artesans del fang), el procés d'elaboració de peces, la producció ceràmica de Potries i el seu desenvolupament històric.

Destacats