La Dama d'Elx es quedarà a Madrid després de la votació en contra del PSOE al Senat per al seu trasllat

Els socialistes han votat en contra, PP i Junts s'han abstingut i ERC, Cs i VOX no van acudir a la votació

Guardar

dama elx
dama elx

La Comissió de Cultura del Senat ha rebutjat una moció per a instar el Govern central a la cessió permanent de la Dama d'Elx a la seua població valenciana d'origen. Aquesta decisió s'ha produït després de l'ajornament del passat mes de febrer a causa d'un error en la votació, però que després de la represa de l'assumpte, al final, la votació ha comptat amb més nos que sís.

Aquest dijous 11 de març s'ha représ i la proposta ha estat rebutjada amb dos vots a favor, els de Compromís i el PNB, onze abstencions del PP i Junts per Catalunya i dotze vots en contra, els dels senadors del PSOE. De la mateixa manera, a aquesta sessió no han acudit a votar els senadors d'Esquerra Republicana, ni els de Ciutadans ni els de VOX.

La moció, presentada pel Grup Parlamentari d'Esquerra Confederal a instàncies del senador de Compromís Carles Mulet, instava el Govern que la Dama d'Elx tornara a la ciutat on va ser trobada el 1897, ja que actualment s'exposa en el Museu Arqueològic Nacional a Madrid. Sobre aquest tema, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, preguntada en la roda de premsa posterior al Ple del Consell ha reiterat que "tenim un Consell que defensa els interessos dels valencians i valencianes", i per això, Oltra ha destacat que "d'això també forma part el patrimoni, i en el patrimoni arqueològic com és la Dama d'Elx" recalcant que aquesta és "la peça pràcticament fonamental del Museu Arqueològic Nacional".

Aquesta iniciativa parlamentària assenyalava que la Dama d'Elx és un patrimoni d'un valor "essencial" per al poble valencià. Per ser una peça que el poble valencià "sent tan pròpia", la moció demanava que fos exposada en el Museu Arqueològic d'Història d'Elx, que convertiria la ciutat en la seu del Museu d'Art Ibèric, "en un pas més cap a la descentralització del patrimoni artístic i cultural".

Després de la seua troballa l'agost de 1897, la peça va viatjar fins a París, qui, segons ha recordat Compromís, la va adquirir per 4.000 francs i el 24 de setembre d'aquest mateix any es va presentar en el Museu del Louvre. Posteriorment, el 8 de febrer de 1941 la Dama d'Elx va arribar a Madrid, on romandria durant 30 anys en el Museu del Prado, fins a 1971 quan, per Ordre Ministerial es va incorporar a la col·lecció permanent del Museu Arqueològic Nacional, on segueix.

Per al senador de Compromís Carles Mulet l'art "ha d'estar en el seu lloc d'origen", per la qual cosa ha lamentat que "després d'anys d'avanços en la sensibilitat cap al patrimoni i de demandes des de diferents fronts, el Govern haja estat inclement davant les peticions il·licitanes de recuperar el seu patrimoni".

Mulet ha recordat que la peça en el Museu Arqueològic Nacional "no deixa de tenir un cert protagonisme com a peça del mes, dins del conjunt d'obres, quan a Elx suposaria un revulsiu col·lectiu, cultural i turístic de primer ordre".

Destacats