La crítica cap a la societat a través de "fanzines" d'humor

"L'Informe Deforme" és el nou projecte de Javier Cojoneras

Guardar

fanzines
fanzines

Alguna vegada us han parat pel carrer oferint-vos una revista "artesanal"? A mi sí. La setmana passada passejava per València i Javier em va parar per a oferir-me "El Trastero", un projecte fanzine que es definia sota el subtítol "La revista que riu per no plorar", editat des de fa cinc anys amb la finalitat d'entretenir a un públic del carrer amb un ampli contingut.

"Javier cojoneras"- el pseudònim amb el qual es presenta- es dedica als serveis gràfics, qualsevol tema relacionat amb el disseny gràfic, la il·lustració i la preparació d'impressió d'arxius.

En uns mesos naixerà "L'Informe Deforme", un fanzine satíric sobre l'actualitat en el qual es pretén fer una crítica en general a la societat. Temes com a política, modes absurdes, història o curiositats seran unes de les seccions amb les quals explicarà la revista d'humor. Amb modes absurdes es refereix al clixé sobre estar bonic per defecte de la societat. Per a ell, les pestanyes postisses és un d'aquests temes absurds.

Javier ha decidit posar-li aquest nom a la revista, ja que el seu objectiu és "deformar els articles d'actualitat que veig que se'ls pot donar una bona crítica social", afirma. Ho defineix com un projecte molt personal amb l'objectiu de compaginar-ho amb el seu treball, únicament per entreteniment. Javier explica que podria preparar el fanzine per a la distribució en tendes especialitzades, però prefereix distribuir-ho ell mateix a peu de carrer. No té pensat fer res fora del comú, sinó millorar la qualitat de la fotografia i ampliar les pàgines. Vol seguir fent alguna cosa espontània amb el que puga fer crítica.

Amb el slogan de la revista, "L'humor mitjà intel·ligent" ha volgut marcar la diferència en el món humorístic i satíric. És a dir, explica la falta de conscienciació de les persones a separar per grups els diferents tipus d'humor com "l'humor intel·ligent que solament ho poden consumir X persones i l'humor absurd que es pensa que és humor per a babaus". Creu que la millor manera de contribuir tots és deixar de jutjar les persones pel tipus d'humor que llegir i no discriminar-se els uns als altres.

Va començar a crear aquest projecte quan va deixar de vendre un periòdic afí a un partit amb el qual estava treballant i va decidir no seguir fent-ho ja que "no em semblaven bé les maneres que teníem de vendre-ho, era agressiu", explica. Este va ser el motiu pel qual va començar el camí cap a la creació humorística i satírica a través de "El trastero". A dia de hui, únicament està lligat a aquesta revista en la seua venda, ja que li l'ha quedat un grup d'amics mentre que ell ha decidit muntar el seu propi projecte.

Els fanzines

En 1930 es va crear el primer fanzine dedicat a la ciència ficció, però no va ser fins a la dècada dels 70 i 80 quan va arribar el boom i van créixer juntament amb el sorgiment de la música punk en la cultura popular.

La paraula procedeix de la contracció de fanatic i magazine, i se'ls considera accessibles per la seua fàcil manera de producció i distribució. A diferència d'altres publicacions, els fanzines presenten un disseny rudimentari i compleixen amb una necessitat d'expressió personal i col·lectiva. Els seus creadors no tenen un objectiu econòmic, per la qual cosa si cobra alguna cosa és per a cobrir despeses de producció.

Existeixen diversos gèneres de fanzines com a ciència ficció, de mitjans, còmic fanzines, de pel·lícules de terror, música Rock n Roll, punk, jocs de rol, videojocs, jocs de guerra, esports, crítica, entre uns altres.

Destacats