La Biblioteca Valenciana se suma al moviment internacional #ColorOurCollections per a difondre el patrimoni bibliogràfic

Guardar

La Biblioteca Valenciana s'ha sumat al moviment internacional #ColorOurCollections, que posa a disposició dels usuaris una selecció de làmines per a pintar sobre gravats i imatges que té la biblioteca en els seus fons documentals.

Així, és la tercera biblioteca espanyola que s'uneix a aquesta iniciativa, que té com a objectiu la difusió i promoció del patrimoni bibliogràfic d'una forma original amb la implicació dels ciutadans en una activitat creativa.

En aquest sentit, es vol aprofitar l'èxit que en els últims anys estan tenint els anomenats "llibres per a pintar", no sols en el públic infantil, sinó també en l'adult, com una activitat antiestressant, que afavoreix la concentració, i també com una activitat informativa i de conscienciació, per donar a conéixer la biblioteca i els seus fons i mostrar a la societat la necessitat de la seua preservació.

Existeix, a més, un moviment internacional de biblioteques, museus i altres institucions en les xarxes socials que promocionen els seus fons a través d'aquestes iniciatives d'imatges per a pintar (amb llibres impresos i sempre amb possibilitat de descàrrega gratuïta en les seues pàgines web).

La Biblioteca Valenciana ha dedicat el primer quadern per a pintar l'obra d'"El Quixot", coincidint amb la commemoració del IV Centenari de la mort de Miguel de Cervantes.

Les làmines incloses en aquest quadern pertanyen a la Col·lecció Cervantina, una de les col·leccions especialitzades més importants d'Espanya, que conté 4.442 documents d'edicions d'obres de l'autor i estudis sobre la seua vida i altres aspectes rellevants de l'escriptor.

La selecció proposada són il·lustracions de Bartolomeo Pinelli i Gustavo Doré relacionades amb els següents passatges d'"El Quixot": "Tracta de la condició i exercici del famós i valent gentilhome el Quixot, del graciós i gran escrutini que el capellà i el barber van fer en la llibreria del nostre enginyós gentilhome i del bon succés que el valerós Quixot va tindre en l'espantable i mai imaginada aventura dels molins de vent, amb altres successos dignes de felice".

El quadern que contenen les làmines es pot descarregar enaquesta adreça. Una vegada pintades, l'activitat es completa compartint les imatges en les xarxes socials, incloent-hi les etiquetes #ColorOurCollections i #BibliotecaValenciana i etiquetant el canal en cada xarxa social: Twitter @GVABValenciana; Instagram @gvabibliotecavalenciana i Pinterest @bivaldi.

La iniciativa va sorgir en la New York Academy of Medicine, que va difondre en 2014 un llibre per a pintar, i a Espanya ja s'ha unit la Biblioteca de la Universitat de Saragossa i el Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears.

Destacats