La Biblioteca Valenciana rep la donació de 20.000 dibuixos d'Ortifus

El dibuixant ha donat una part de les seues vinyetes produïdes entre 1980 i 2020

Guardar

21.03.17__Ortifus
21.03.17__Ortifus

El dibuixant Antonio Ortiz Fuster, més conegut com a Ortifus, ha donat a la Biblioteca Valenciana 20.000 dibuixos originals de contingut testimonial i històric en vinyetes d'humor gràfic polític de 1980 a 2020 en diferents i contínues capçaleres de la premsa valenciana: 'Diario de Valencia', 'Noticias al Día' i 'Levante-EMV'.

La donació ocupa 20 caixes d'arxiu que es divideixen en dos períodes de la trajectòria professional del dibuixant: els treballs realitzats fins a 1984 i els posteriors que s'han publicat en 'Levante-EMV', capçalera per a l'actualment treballa.

Ortifus és considerat com un dels millors dibuixants i il·lustradors valencians. La seua faceta més reconeguda, i sobre la qual s'assenta bona part de la seua trajectòria professional, és la de dibuixant de tires còmiques i humorista gràfic. El seu camí com a humorista gràfic s'inicia al final de 1980, quan comença a publicar les seues tires com a col·laborador en mitjans de comunicació locals com ara 'Diario de Valencia', 'Noticias al Día', 'Hoja del Lunes', la revista 'Qué y Donde', posteriorment, al principi de la dècada dels 90, en la revista -de tirada nacional- satírica 'El Jueves'.

Al final de 1984 publicaria la seua primera tira en el diari 'Levante-El Mercantil Valenciano' en el qual es convertiria al llarg del temps en un dels seus senyals més identificatius. D'altra banda, també col·labora assíduament amb la revista 'Cartelera Turia' i publica una tira setmanal en la revista de tirada nacional 'Magazine', totes publicacions del mateix grup comunicatiu.

Els seus treballs han excedit l'àmbit dels mitjans de comunicació i ha col·laborat amb institucions com la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Generalitat Valenciana, el Col·legi de Farmacèutics de València, amb el qual col·labora assíduament dins de la seua publicació 'Cuadernos de Farmacia' i l'Ajuntament de València.

El dibuixant també ha sabut traslladar el seu humor i les seues particulars figures a la festa de les Falles, i ha dissenyat i creat monuments fallers tant per a les institucions, com per a diferents comissions falleres de secció especial.

Entre les funcions de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu hi ha la d'adquirir en forma original o en reproducció el que siga d'autor, matèria o factura valencià o valenciana, amb caràcter retrospectiu i que no es tinga, així com completar les col·leccions de caràcter científic o especialitzat de la col·lecció general dels fons. La donació de dibuixos originals d'Ortifus compleix aquest objectiu i resulta, a més, d'interés per a l'increment i el desenvolupament de la col·lecció d'aquest centre.

Destacats