La Biblioteca Valenciana rep l'arxiu de Francesc Bosch i Morata i Pilar Trenzano

Bosch i Morata va desenvolupar una tasca cultural important i en 1937 va crear la Biblioteca del País Valencià

Guardar

vivlioteca valenciana bosch
vivlioteca valenciana bosch

La Biblioteca Valenciana ha rebut l'arxiu personal del metge i polític Francesc Bosch i Morata i de la seua muller Pilar Trenzano. La donació ha sigut feta pels nets, Pilar Bosch Morata i Francisco de Paula Bosch Morata.

Francesc Bosch i Morata, nascut a Xàtiva en 1901, va ser secretari del Comité Polític de l'Agrupació Valencianista Republicana, líder del Partit Valencianista d'Esquerra i, posteriorment, d'Esquerra Valenciana.

En 1937, creat el Consell Provincial de València, va ser anomenat conseller de Sanitat i, posteriorment, de Cultura, des d'on va dur a terme una tasca cultural important: va crear premis literaris i musicals i va impulsar decisivament la creació de l'Institut d'Estudis Valencians i la Biblioteca del País Valencià. Després de la Guerra Civil es va exiliar a Mèxic, on va morir en 1950.

L'arxiu personal que ha arribat a la Biblioteca Valenciana està dividit en tres parts. Una part correspon a l'arxiu personal de Bosch i Morata (1901-1950) que es compon de 183 documents: fotografies, manuscrits i correspondència, dels quals 41 són postals de l'exili.

D'altra banda, l'arxiu de Pilar Trenzano (1904-1995) concentra 127 documents entre fotografies, correspondència i premsa, amb 23 postals dels anys deu, vint, trenta i quaranta.

El tercer arxiu fa referència als articles escrits per Francesc Bosch i Morata, actes oficials de les institucions que gestionava, així com correspondència oficial i publicacions del polític.

Tots els documents rebuts estan digitalitzats en format TIFF i PDF en un disc dur que també ha sigut lliurat a la Biblioteca Valenciana.

Així mateix, el dissabte vinent a les 22.30 hores en la sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana s'estrena el documental 'Bosch i Morata. Sempre els quatre', dirigit per Rafal Alborch i Miquel Notari i produït per Endora Producciones amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura i À Punt Mèdia.

El documental inclou també documents, fotografies, cartes, publicacions i materials fins ara inèdits sobre una de les figures més importants de la política i la cultura valenciana de la primera meitat del segle XX.

D'aquesta manera, es divulga la figura de Francesc Bosch i Morata, que va ser un dels artífexs del moviment autonomista valencià i les primeres manifestacions institucionals i administratives que va tindre durant la Segona República.

Destacats