La Biblioteca Valenciana exhibeix una reproducció de grandària natural del 'Nano d'En Llop' en l'exposició de la premsa satírica

Guardar

EDUC_16.10.30._ElNanoOK
EDUC_16.10.30._ElNanoOK

La sala capitular de la Biblioteca Valenciana està presidida aquests dies per una escultura 2,20 metres d'altura que és una representació exacta del 'Nano d'En Llop', una figura representativa de la cultura popular valenciana, que se situava en el carrer d'En Llop de València, i a la qual s'atribuïa la propietat de trobar nóvio a les xiques que li tocaven el cul.

El 'Nano d'En Llop' és una de les peces que s'exhibeix en l'exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana. Dels col·loquiers fins a la cibersàtira', que es mostrarà fins al mes de gener al monestir de Sant Miquel dels Reis.

Conta la història popular que el 'Nano d'En Llop' va ser construït després d'unes disputes veïnals en la segona meitat del segle XVIII i va desaparéixer del carrer l'any 1929 amb motiu de les obres d'ampliació i remodelació de la plaça de l'Ajuntament.

El 'Nano d'En Llop' forma part d'aqueixes figures mitològiques i populars valencianes que tenen personalitat i atribucions específiques, que han estat en molts casos recollides en la literatura satírica i popular, com ara la Cotorra del Mercat o el Dragó del Patriarca, entre d'altres.

Se l'anomena "nano" en el sentit irònic perquè precisament era d'elevada estatura. El director de 'La Traca', Vicente Miguel Carceller, es va preocupar perquè la figura no desapareguera quan es va derrocar l'edifici en què se situava i va promoure, des de la seua publicació, una campanya perquè l'escultura fora traslladada a una vivenda privada a La Canyada de Paterna.

La figura que es mostra en l'exposició de la Biblioteca Valenciana és una reconstrucció feta a escala per l'artista faller Paco Pellicer en poliestiré pintat amb un acabat que imita la pedra calcària de l'escultura original.

L'exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana' exhibeix més d'un centenar de documents bibliogràfics (audiovisuals, sonors i premsa escrita) relacionat amb les expressions satíriques a València des del segle XV fins a l'actualitat. Cal destacar les capçaleres de publicacions satíriques que van tindre el seu moment d'esplendor en el segle XIX i principi del segle XX i que es poden contemplar en l'exposició com ara 'El Mole', 'La Gaceta del Cielo', 'La Degollà', 'La Traca', 'La Risa', 'La Matraca', 'La Tronà' o 'El Tio Cuc', entre d'altres.

La mostra romandrà oberta fins al 9 de gener a la sala capitular del monestir de Sant Miquel dels Reis en horari de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores; i els dissabte, diumenges i festius de 11.00 a 14.00 hores.

Destacats