L'original de 'Nu femení', d'Enrique Pertegás, en la Biblioteca Valenciana

Guardar

'Desnudo femenino'
'Desnudo femenino'

La Biblioteca Valenciana exhibeix el dibuix original 'Nu femení', d'Enrique Pertegás, en l'exposició que estarà oberta fins a final d'any sota el títol 'Premsa satírica i cultura popular valenciana. Dels col·loquis fins a la cibersàtira'.

Els familiars del pintor han cedit per a l'exposició el dibuix de 128 x 63 cm realitzat en llapis i carbó, que s'inclou en la secció de l'exposició titulada 'Amb la Biblioteca Valenciana Digital. Difonent, amb tots, els tresors de tots.'

'Premsa Satírica i Cultura Popular Valenciana' realitza un viatge per la història de la comunicació satírica des de publicacions del segle XV fins a l'actualitat, o dit d'una altra manera: des dels col·loquis fins a la cibersàtira i dedica una atenció especial a la premsa satírica valenciana del segle XIX i primer terç del XX.

La mostra es realitza en homenatge a Ricard Blasco Laguna, intel·lectual i erudit valencià precursor dels estudis sobre la literatura satírica i popular valenciana.

En aquesta s'exposen quasi un centenar i mig de peces procedents, majoritàriament, dels fons documentals de la Biblioteca Valenciana. A més, quaranta panells il·lustraran i contextualitzaran les seues principals realitzacions documentals que mostren la manera en què, fins hui, s'ha expressat entre els valencians la comunicació en clau satírica. Portades de capçaleres de la premsa satírica junt amb altres documents, molts d'ells il·lustrats, desfilaran pels panells.

Enrique Pertegás és un pintor valencià que va fer la seua carrera lligat a les publicacions de l'editorial Carceller: 'El Cuento del Dumenge' i 'La Traca', però també 'La Sombra', 'La Chala', 'El Faller' i moltíssimes altres de l'entorn republicà valencianista del principi del segle XX. Era amic de Vicente Blasco Ibáñez, que li va encarregar la decoració de la vila del sud de França on finalment el novel·lista va morir. Pertegás era anticlerical i hipersensual i en la seua obra es respira l'atreviment de viure gaudint dels sentits.

La mostra romandrà oberta fins al 9 de gener a la sala capitular del Monestir de Sant Miquel dels Reis, en horari de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores; i els dissabte i diumenges d'11.00 a 14.00 hores.

Destacats