L'IVC presenta el taller i la guia didàctica 'Fes un curt', i organitza una taula redona sobre Berlanga a la Fira del Llibre de València

La guia didàctica del taller 'Fes un curt' compta amb text de l'escriptora i guionista Antònia Montaner i les il·lustracions de Paco Roca

Guardar

Taller y la guía didáctica 'Fes un curt'
Taller y la guía didáctica 'Fes un curt'

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, presenta dues activitats de cinema dins de la 56a edició de la Fira del Llibre de València, que se celebra del 14 al 24 d'octubre de 2021 als jardins de Vivers de València.

El dijous 21 i el divendres 22 d'octubre, des de les 11 hores fins a les 13 hores, a la sala 1 del Museu de Ciències Naturals dels jardins de Vivers, se celebren els tallers didàctics 'Fes un curt', als quals s'han inscrit més d'un centenar d'alumnes de 1r cicle d'ESO. Els dos tallers estan organitzats per l'IVC i la llibreria LliG de la Generalitat Valenciana, amb la coordinació en continguts d'Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV).

Com a material d'aquests tallers, s'ha publicat la guia didàctica 'Fes un curt', amb un text de l'escriptora i guionista valenciana Antònia Montaner i les il·lustracions del dibuixant Paco Roca. Es tracta d'una publicació de l'IVC en col·laboració amb EDAV, que s'enquadra dins de 'Llegim, llegim, llegim. Pla valencià de foment del llibre i la lectura' (2017-2021).

La guia 'Fes un curt' s'acosta als conceptes bàsics que s'han de conéixer per a iniciar un projecte de creació d'un audiovisual i facilita instruments per a portar a la pràctica la creació d'un curtmetratge. És un bon recurs pedagògic per a utilitzar en les escoles o en l'àmbit particular.

El taller impartit per Antònia Montaner proposa la creació d'un guió per a la realització d'un curt sobre la Fira i els llibres. Els alumnes participants rebran unes pautes per a iniciar el treball, després visitaran la Fira en grups buscant inspiració per a la seua història i tornaran a l'espai del taller per a escriure el guió.

La guia didàctica 'Fes un curt' s'ha publicat en valencià en edició impresa, però també pot descarregar-se en castellà i valencià en el web de l'IVC.

Taula redona i presentació de llibre sobre Berlanga

El dissabte 23 d'octubre, a les 17 hores, a la sala 1 del Museu de Ciències Naturals dels jardins de Vivers, tindrà lloc una taula redona sobre la figura de Berlanga, que servirà per a donar a conéixer al públic de la Fira del Llibre la monografia 'Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta'.

Aquesta obra d'autoria col·lectiva en dos volums, amb edicions en castellà i valencià, sobre la trajectòria vital, cultural i cinematogràfica del cineasta valencià, ha sigut dirigida pels catedràtics José Luis Castro de Paz i Santos Zunzunegui. L'obra fou presentada a la Filmoteca de València el passat mes de juny.

La taula redona sobre Berlanga serà moderada pel director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, amb la participació del catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Santiago de Compostel·la, José Luis Castro de Paz, codirector de l'edició de 'Fúria espanyola'.

També hi intervenen el director de cinema i gestor cultural Rafael Maluenda, l'escriptor i crític cinematogràfic Joaquín Vallet, i la professora de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València Antonia del Rey, que és una de les autores valencianes participants en aquesta monografia sobre Berlanga.

Els participants en aquesta taula redona parlaran de la figura i la influència de Berlanga dins de la cultura i el món del cinema i de la seua relació amb el cineasta valencià, a més de contar els seus projectes més recents.

'Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta' està coeditat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura, i pel Ministeri de Cultura i Esport, a través de Filmoteca Española.

Amb la participació de 35 autors procedents majoritàriament de l'àmbit universitari, és la monografia més completa i exhaustiva publicada fins ara sobre el cineasta valencià. Aquest estudi proposa un acostament global, plural i actualitzat a la figura de Berlanga i del seu cinema.

La seua publicació forma part de les activitats organitzades per Cultura de la Generalitat per a celebrar el centenari del naixement a València del director valencià. Tant la taula redona sobre el cineasta valencià com els tallers i la publicació de la guia didàctica 'Fes un curt' formen part de les activitats culturals de l'IVC dins l'Any Berlanga (1921-2021).

'Fúria espanyola. Vida, obra, opinions i miracles de Luis García Berlanga (1921-2010), cineasta' es pot adquirir en la pàgina web de Llibreries de la Generalitat - LliG (www.llig.gva.es), en LliG - València, Castelló i Alacant, i fins al dia 24 a la caseta 82 de la Fira del Llibre de València.

Destacats