L'IVC celebra en la Filmoteca de València el Dia del Cinema Espanyol amb les projeccions d''Esa pareja feliz' i 'Los ojos de Ariana'

El 6 d'octubre ha sigut elegit per a celebrar per primera vegada el Dia del Cinema Espanyol com a homenatge a Berlanga l'any del seu centenari

Guardar

El IVC celebra en la Filmoteca de València el Dia del Cine Español
El IVC celebra en la Filmoteca de València el Dia del Cine Español

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, s'uneix a la primera celebració del Dia del Cinema Espanyol amb dues projeccions gratuïtes a la Filmoteca de València el dimecres 6 d'octubre.

El passat 9 de març, el Consell de Ministres del Govern d'Espanya va acordar declarar el 6 d'octubre Dia del Cinema Espanyol per a reconéixer la història i la labor cultural de la indústria cinematogràfica nacional i dels seus professionals.

L'elecció de la data triada no ha sigut casual: el 6 d'octubre de 1951 Luis García Berlanga i Juan Antonio Bardem van finalitzar el rodatge de la seua òpera prima, 'Esa pareja feliz', que amb el temps es va convertir en símbol d'una de les més brillants generacions de cineastes i intèrprets espanyols.

Per a celebrar aquest dia, la Filmoteca de València projecta el dimecres 6 d'octubre, a les 18 hores, 'Esa pareja feliz' en una còpia recentment restaurada per la Filmoteca Espanyola.

Escrita i dirigida conjuntament per Juan Antonio Bardem i Luis García Berlanga i protagonitzada per Fernando Fernán Gómez i Elvira Quintillá, la pel·lícula conta la història de Juan i Carmen, un humil matrimoni madrileny. Ella és ama de casa i ell treballa com a electricista en uns estudis de cine. Els seus somnis de benestar es fan realitat quan guanyen un concurs patrocinat per una marca de sabó en què es tria 'la parella feliç'.

El debut cinematogràfic de Berlanga i Bardem, els dos acabats d'eixir de l'Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques, va suposar la irrupció d'una manera nova de fer cinema pròxima al neorealisme, però també a l'estil de Frank Capra, encara que menys optimista; un cinema que intentava mostrar la realitat quotidiana de l'Espanya del moment.

'Esa pareja feliz' es podrà tornar a veure divendres 8 d'octubre, a les 18 hores, ja dins de la programació regular de la Filmoteca.

Memòria fílmica d'Afganistan

Dins de la celebració del Dia de Cinema Espanyol, la Filmoteca de València també projecta el dimecres 6 d'octubre, a les 20 hores, en sessió única, 'Los ojos de Ariana' (2006), del cineasta valencià Ricardo Macián. La pel·lícula serà presentada al públic de la sala Berlanga de la Filmoteca pel seu director i per la refugiada afganesa Malia Tanha.

Tot i que s'emmarca dins de les activitats del Dia del Cinema Espanyol, la projecció especial de 'Los ojos de Ariana' bé es podria programar per a commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que se celebra el pròxim 27 d'octubre, ja que el documental narra com alguns treballadors d'Afghan Film (l'arxiufílmic afganés) van posar les seues vides en perill per a salvar part del patrimoni cinematogràfic d'Afganistan davant de l'intent dels fanàtics de destruir-lo durant el primer període de govern talibà.

Tant la projecció de 'Los ojos de Ariana' com d''Esa pareja feliz' del 6 d'octubre són gratuïtes, amb el pas previ per taquilla per a recollir l'entrada.

Dins de les activitats del Dia del Cinema Espanyol en dies successius, la Filmoteca de València presenta 'Se escapó la suerte' (1947), de Jacques Becker, una divertida comèdia francesa que va tindre una influència evident sobre 'Esa pareja feliz'.

'Se escapó la suerte' es projecta el dijous 7 d'octubre, a les 18 hores, i el divendres 8 d'octubre, a les 20 hores. La pel·lícula conta la història d'una encantadora parella: Antoine, paperer en una impremta, i Antoinette, assistent d'un fotoràpid. Són feliços a pesar de la modèstia dels seus recursos econòmics. Quan Antoine extravia un bitllet de loteria amb el premi gros en anar a cobrar-lo, la felicitat de la parella es converteix en desesperació.

Dia del Cinema espanyol a Castelló

La Filmoteca de l'IVC també celebra el Dia del Cinema Espanyol en Castelló. El dimecres 6 d'octubre, a les 19 hores, el Teatre del Raval projecta 'Novio a la vista' (1953), dirigida per Luis García Berlanga. Aquesta comèdia d'amors adolescents a l'estiu va ser el seu primer rodatge en terres valencianes, ja que el cineasta valencià va substituir la localització inicial de la pel·lícula a la serra madrilenya per les platges de Benicàssim.

Ambientada en l'Espanya de 1918, 'Novio a la vista' és una comèdia d'època la sàtira de la qual era perfectament transferible a la societat espanyola de 1950: Loli és una adolescent a qui sa mare porta a la platja de Lindamar amb el secret propòsit que trobe un nóvio convenient, concretament un prometedor enginyer que sempre ha estiuejat amb ells al mateix lloc. Però Loli està enamorada d'Enrique, un jove que ha de passar l'estiu preparant els exàmens de setembre.

'Novio a la vista' es va estrenar sense massa èxit al febrer de 1954, amb Josette Arno com a protagonista, un paper que Berlanga va intentar donar-li a una jove Brigitte Bardot, però Perojo la va rebutjar, perquè la francesa tenia un altre rodatge i era una actriu desconeguda de 19 anys. Dos anys després, Bardot es convertiria en una estrela internacional.

Destacats