L'Institut Valencià de Cultura firma un conveni amb Berklee València per a la participació de les bandes en els seus cursos

Guardar

La música és una de les manifestacions culturals més esteses a la Comunitat Valenciana, i les bandes de música representen una expressió artística i musical de la tradició cultural valenciana que forma part de les nostres arrels.

Les societats musicals de la Comunitat Valenciana són un fenomen sense igual en la resta del món; són autèntiques ambaixadores de la nostra cultura, presents en la pràctica totalitat dels municipis de la nostra Comunitat, i constitueixen una manifestació cultural que significa en l'actualitat un important motor cultural, educatiu, social i econòmic.

Amb la formalització d'aquest conveni de col·laboració es du a terme una activitat de foment destinada a les societats musicals de la Comunitat Valenciana, i s'avança així en la fusió de la tradició cultural que representen les bandes de música i la modernitat que lidera la Berklee College of Music a València, aconseguint una mescla única de música clàssica i contemporània. La Berklee College of Music a València té programat celebrar durant la temporada 2016, cursos de direcció i d'arranjaments i composició per a bandes de música. Gràcies a aquest conveni, en aquests cursos podran participar professionals de la música, estudiants de nivells avançats del grau superior de Música i membres de les agrupacions vocals i instrumentals de les societats musicals registrades en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

En el contingut dels cursos de direcció i d'arranjament i composició per a bandes de música es preveu la possibilitat de brindar als alumnes l'oportunitat d'aprendre i d'ajudar-los a trobar els seus punts forts i potenciar-los. En el curs de direcció de banda, s'ajudarà els alumnes a comprendre i a seleccionar apropiadament els estils musicals, a desenvolupar la seua musicalitat, a elaborar partitures en l'àmbit professional, a posar en pràctica tècniques d'assaig avançades, aprendre a presentar-se a fi de destacar en un entorn competitiu. S'admetran tant alumnes actius com oients.

En el curs d'arranjaments i composició per a bandes, es brinda als alumnes l'oportunitat d'aprendre el que és necessari per a compondre i fer arranjaments per a bandes. Compondre l'obra només suposa la meitat del treball. Una vegada escrita, cal assegurar-se que la peça funciona a la perfecció tant en la seua forma, orquestració, com en les dinàmiques i les articulacions per a obtindre el millor d'aquesta. Les classes inclouran desenvolupament i escriptura melòdica, harmonia, arranjaments i orquestració d'obres pròpies, creació i desenvolupament de partitures i producció d'una demostració en l'àmbit professional de les composicions dels alumnes. Amb la firma d'aquest conveni, Berklee València es compromet a reservar per als membres de les societats musicals de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, en el curs de direcció de banda simfònica, 16 places per a alumnes actius i 30 places per a alumnes oients i en el curs d'arranjaments i composició per a banda simfònica, 16 places per a alumnes actius.

La selecció d'aquests alumnes serà realitzada per una comissió de Berklee College of Music a València, amb la supervisió de l'Institut Valencià de Cultura, sota els principis de publicitat, concurrència i no-discriminació.

Els cursos es desenvoluparan del 25 al 29 de juliol. El curs de direcció de banda simfònica, que impartirà el director Rafael Sanz Espert, se celebrarà a la seu de la banda de La Armónica de Buñol; i el d'arranjament i composició per a banda, a la seu de Berklee València. En ambdós casos, el lliurament de diplomes serà el divendres 29 de juliol.

Destacats