L'Institut Valencià de Cultura compta amb una important presència alacantina en el seu festival Dansa València

Tres de les deu companyies valencianes que participen enguany en Dansa València compten amb presència alacantina

Guardar

web_210316-cartell-dansa-valencia1
web_210316-cartell-dansa-valencia1

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat la 34 edició del festival Dansa València, que se celebrarà a la capital del Túria del 10 al 18 d'abril.

Es tracta d'una àmplia programació que exhibeix enguany el treball de 25 companyies, 10 valencianes i 15 de la resta d'Espanya. En total, s'han programat 34 representacions en 11 espais diferents, de les quals 4 són estrenes absolutes.

La presència alacantina en Dansa València 2021 arriba de la mà de la companyia de Santa Pola Marroch, l'artista alcoiana Paula Serrano i del ballarí i coreògraf Gustavo Ramírez, de San Fulgencio, al capdavant de la companyia Titoyaya Dansa.

Dansa València arrancarà els dies 10 i 11 d'abril amb el cicle 'Moviments Urbans'. La proposta engloba un total de huit espectacles i sorgeix de la col·laboració amb la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València. Des del 14 al 18 d'abril, el festival acollirà un total de 25 companyies.

Marroch (Santa Pola)

Dins d'aquest "aperitiu" del festival, trobem els primers alacantins en Dansa València. La companyia Marroch de Santa Pola (Alacant) presentarà 'Entre nosotros' l'11 d'abril a les 12.30 hores al CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània).

Marroch és una companyia de dansa contemporània formada per Salvador Rocher, María Palazón i Melodía García. Frescor i dinamisme són el motor que mou aquest projecte des del qual, a partir de la plasticitat dels seus cossos en moviment, generen en els espectadors diverses sensacions i transmeten ensenyaments que poden aplicar al seu dia a dia.

La idea de l'espectacle sorgeix de la interpersonalitat com a característica de l'ésser humà i la seua necessitat de relacionar-se amb els altres.

'Entre nosotros' reflexiona sobre el pes, la responsabilitat de tractar bé l'altra persona, l'atenció i la capacitat de poder discutir i saber reconciliar-se que comporten les relacions interpersonals.

Paula Serrano (Alcoi)

La ballarina alcoiana Paula Serrano posarà en escena la peça 'Antes de que todos lo sepan' el 15 d'abril a les 18.00 hores en l'Espai Inestable de València.

Aquesta coreografia és el resultat d'una investigació sobre la creació escènica sense veure. Intencionalment, directora i intèrprets es van negar a sucumbir al judici de valor que ofereix la vista. El resultat és aquest treball que convida l'espectador a imaginar i gaudir de la dansa partint d'un codi de moviment, espai i il·luminació distints, i proposa reflexionar sobre les distintes formes de veure les coses, i sobre les diverses formes en què podem ser vistos.

Paula Serrano (1993) és una ballarina i coreògrafa alcoiana, graduada en el Conservatori Professional de Dansa José Espadero d'Alacant, que va iniciar la seua carrera professional en la Jove Companyia Gerard Collins de València. Ha treballat sota la direcció de coreògrafs com Asun Noales, Gustavo Ramírez, Olatz de Andrés, Maura Morales, Irene García (La Quebrá) i Elvi Balboa. Actualment, estudia coreografia en el CSD de l'Institut del Teatre, mentre ho compagina amb la seua activitat com a ballarina professional i coreògrafa. Paula és artista resident en Graners de Creació 2019-22 amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Gustavo Ramírez Sansano (San Fulgencio)

Gustavo Ramírez Sansano (San Fulgencio, 1978) és un dels coreògrafs espanyols més internacionals: distingit com a Étoile de Ballet 2000, guardonat amb el Prix Dom Perignon i nomenat Chicagoans of the Year (Art/Dance), entre altres guardons. Amb més de 45 creacions estrenades en escenaris de tot el món amb companyies tan emblemàtiques com Nederlands Dans Theater, Norrdans, National Dance Company Wales, Hubbard Street, Ballet Hispánico, Buttler Ballet o la Companyia Nacional de Dansa, Gustavo lidera la seua pròpia companyia a Espanya, Titoyaya Dansa, amb la qual fa gires des de 2006 per tot el país.

Titoyaya Dansa participarà en Dansa València el 17 d'abril a les 18.00 hores al Teatre Rialto de València amb la producció 'Soledad'.

'Soledad' és el segon espectacle de dansa inclusiva creat per Titoyaya Dansa. És una obra intergeneracional, multicultural i multidisciplinària, basada en una metodologia participativa en què l'eix central és la soledat no triada. El moviment, la fotografia, la literatura i les arts plàstiques han acompanyat l'equip al llarg del procés creatiu i un elenc heterogeni format per persones majors, ballarins de Titoyaya Dansa i joves extutelats en procés d'emancipació. Aquest espectacle ha sigut seleccionat dins del programa 'Art for Change' 2020 de la Fundació La Caixa.

Destacats