L’ETNO presenta la seua programació cultural de 2022

El diputat de Cultura, Xavier Rius, subratlla la gran quantitat d'exposicions de producció pròpia, entre les quals destaca la mostra de fons del programa d'À Punt «Tresors amb història», una exposició sobre el Corpus i una mostra sobre el Levante U.D.

Guardar

Una exposició de l'ETNO
Una exposició de l'ETNO

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València ha preparat una programació variada i de qualitat que inclou "des d'exposicions pròpies fins a cicles culturals sense deixar de banda la investigació i restauració, una agenda cultural de gran abast que demostra la professionalitat i implicació de tot el personal de l'ETNO" ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

La dada més destacada de la programació és la quantitat d’exposicions que es faran al museu. Totes elles de producció pròpia, la qual cosa suposa un gran esforç per a l’equip de L’ETNO. El 2022 es produiran 4 exposicions de diferents temàtiques: 

    • “Tresors amb història”. Març – maig.  Exposició vinculada al programa TRESORS AMB HISTÒRIA  de la Televisió Pública Valenciana, À Punt.  L’exposició mostrarà la selecció dels objectes que han aparegut al programa. Objectes que conten històries quotidianes de valencians i valencianes i que són una mostra de la nostra història al darrer segle. Amb este projecte, l’equip de L’ETNO ha volgut aprofundir en la importància de la cultura material, de les coses que ens envolten, en tant que contenidors de memòria i elements capaços de reflectir identitat, personal o col·lectiva.

    • “El Corpus: la festa mare”. Juny – novembre. Esta exposició té per objectiu explicar la importància ritual i cultural de la que va ser la festa més important del territori valencià (el Corpus) i posar en valor la col·lecció Insa d’indumentària tradicional propietat de la Diputació de València vinculada a esta celebració. L'exposició està formada per objectes, indumentària, imatges i audiovisuals a partir dels quals s’analitza la cultura material generada per la festa del Corpus. Així mateix s’analitzen, des de la contemporaneïtat, els aspectes antropològics de l’evolució de la festa al llarg dels segles.

    • “Mudances”. Octubre 2022 - gener 2023. Mudances és un projecte desenvolupat en col·laboració amb el Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura. Este centre, molt actiu en l’acolliment i la formació de persones migrades, va desenvolupar un projecte amb la fotògrafa Lidia Jaramillo amb l’objectiu d’aprofundir en l’experiència de la migració. El projecte de L’ETNO presentarà fotografies, entrevistes i objectes relacionats amb la migració dels protagonistes. Tot per mostrar al nostre públic una cara de la nostra societat mai suficientment contada: aquella que afecta les persones que venen a casa nostra o estan de pas cercant una vida més digna i millor. 

    • “Llevant U.E.” Desembre 2022- abril 2023. L’exposició centra el seu focus en l’origen de l’actual Levante UD, desconegut per bona part de la població. El club és producte de la fusió del Gimnástico FC, vinculat al Patronat de la Joventut Obrera, i el Foot-ball Club Levante, que van passar a ser la Unión Deportiva Levante-Gimnástico (UDLG), i després Levante UD. Es mostraran els motius que van portar a la creació d'este nou equip, la problemàtica social que va suscitar i els esdeveniments més importants de cadascuna de les etapes de la seua història. 

Els cicles d’actes culturals de L’ETNO continuaran desenvolupant-se com en els darrers anys. El museu realitzarà el Caliu de les Paraules (febrer); L’INCONTROLAT cicle de cinema antropològic iniciat el 2021 amb gran reconeixement de públic (abril); ETNOMUSIC 2022, cicle de musica tradicional valenciana i música del món que en la seua 19ena edició presentarà formacions musicals valencianes, de Senegal, de nord d’Àfrica/França, d’Andalusia, de Castilla la Mancha i que continuant la línia encetada l’any passat, incorporarà concerts pels municipis de la província, concerts per públic jove i, com a novetat, un concert per a públic familiar (maig 2022). 

La Biblioteca–Centre de Documentació de L’ETNO continuarà treballant per consolidar-se com a referent informatiu de la cultura popular valenciana i com a espai de conversa, trobada i intercanvi a través de les sessions En veu alta on es presenten publicacions i a través del Comboi i antropologia que enguany canviarà de nom i d’imatge però que continuarà amb el mateix esperit informal per parlar d’antropologia junt a l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA). 

Enguany es renovarà el bloc de la Biblioteca (Etnobloc) i es continuarà treballant en el projecte GLAMwiki del museu pel coneixement lliure. En arribar Tots Sants s’iniciarà Espanta la por, que en 2022 (sisena edició) tractarà la geografia valenciana de  la por i els éssers fantàstics. Este programa es completarà amb tallers per a escoles i famílies organitzats per l’àrea de didàctica del museu. 

Este departament continuarà desenvolupant els tallers i visites per famílies i centres educatius, així com el programa Caixa de Records Memòries d’una Vida destinat a persones amb demència en estat inicial. Com a novetat L’ETNO té previst presentar una guia/joc per a famílies, organitzada en forma de viatge de proves al voltant de la seua exposició permanent (secció Ciutat). 


La Unitat de Fons, Col·leccions i Restauració a més de continuar la seua llavor en la  formació de diferents col·leccions derivades de donacions familiars o institucionals, treballarà en quatre àmbits:

    • Restauració de peces per les nombroses exposicions de producció pròpia del museu, sobre tot les mostres “Tresors amb Història” i l’exposició del Corpus. També es treballarà la restauració de peces pel préstec a altres institucions i museus (MuVIM, Ajuntament de València, Universitat de València, etc.). 

    • Millora i canvi d’emplaçament de les col·leccions d’indumentària per facilitar la tasca del creixent nombre de personal investigador que es dirigix als magatzems per consultar estos fons. 

    • Inici de l’ampliació de les Sales de Reserva, ubicades al complex sociosanitari de Bétera. A la darreria de 2021 es va adjudicar la redacció del projecte d’ampliació d’uns dels seus pavellons i es preveu que el 2022 siga l’any d’inici de les obres. 

    • Adquisició d’una cambra per a fer tractaments preventius i curatius de desinsectació per combatre atacs biològics d’insectes.

El departament d’investigació abastarà diversos projectes entre els quals cal destacar:

    • Cuidar, curar, sanar. Dones amb gràcia. Este projecte, desenvolupat mitjançant la plataforma Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula de L’ETNO, és una aproximació envers els discursos i les pràctiques de les dones que curen en la comarca de la Marina Alta. El treball troba la seua justificació en l'interrogant de com i perquè a dia de hui, sobreviuen pràctiques de cura, a les quals la població seguix acudint, i que conformen una xarxa d'assistència comunitària que innova amb els temps.

    • Investigacions al voltant de la fadrinesa. Després de la publicació el 2021 de  «Fadrines: el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana», el departament d’investigació posarà en marxa dos projectes:

        ◦ Fadrinesa: Territori liminar. Documental interactiu/exposició virtual on es construirà una experiència narrativa basada en la paraula oral i escrita, en la qual els paisatges reals, l’ambientació sonora i les fotografies formaran el cos del conjunt de l’exposició virtual resultant. 
        ◦ Fadrines. Exposició temporal que prova d’assajar el fet de portar a una sala d’exposicions el treball de camp propi de la investigació etnogràfica, a partir d’una temàtica on la immaterialitat és la protagonista del fenomen. Com crear un discurs expositiu sense patrimoni material? Com elaborar un relat museogràfic sense usar peces de col·lecció? La voluntat és explorar la idoneïtat de formats expositius ajustats a la transmissió de continguts de vegades esquius, propis de la immaterialitat. 

La unitat de territori del museu continuarà amb la seua tasca d’assessorament als municipis en el camp de les col·leccions etnogràfiques i en la millora de les seues exposicions permanents. A més, gestionarà els expedients de la campanya de subvencions destinades als museus etnològics locals de la província de València, que enguany destinarà més de 150.000 euros en ajudes a projectes locals. 

En 2022, este departament desenvoluparà un projecte de producció d’exposició amb els municipis de l’ETNOXARXA. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre els municipis que composen esta xarxa de museus locals i L’ETNO, que tractarà sobre la sostenibilitat i la importància que poden tenir els sabers i els comportaments de la societat tradicional en la lluita contra el canvi climàtic. 

Una de les novetats mes significatives de l’any en l’àmbit territorial serà la recuperació de les Jornades de Museus Locals, que es suspengueren a causa de la COVID 19 i que es tornaran a realitzar en abril de 2022 en Quartell. El tema triat per les jornades està relacionat amb l’exposició col·laborativa citada anteriorment: museus locals i sostenibilitat 

Per últim l’ETNO continuarà amb el seu programa d’exposicions itinerants pels municipis de la província. Després de la situació generada per la pandèmia torna la normalitat al programa. Durant 2022, el museu disposarà d’una cartera de 8 exposicions de les què hi ha previstes 20 itineràncies. 

Destacats