L'Escalante retrata la nostra història contemporània amb el cicle 'Teatre de la Memòria'

Aquest cicle teatral organitzat per l’Escalante i que s’estendrà del 3 al 6 d’octubre està conformat per 4 obres que es representaran en el Teatre Principal

Guardar

teatro escalante
teatro escalante

El Centre Teatral Escalante puja a l'escenari del Teatre Principal per a presentar una programació que, després de quatre anys consecutius, es dirigeix a un públic adult. Des del dijous 3 d'octubre fins al diumenge 6, el IV Cicle 'Teatre de la Memòria', organitzat per l'Escalante, oferirà quatre relats teatrals que transiten per la nostra història recent i en els quals la dona és protagonista. El preu de l'entrada està a partir de 10€.

Aquest programa, a més de visibilitzar la figura de la dona en el món del teatre, també intenta confeccionar un retrat costumista d'una realitat social que ja pertany al passat. Aquest cicle ens mostrarà quatre obres diferents que parlen sobre el segle XX en la nostra Comunitat, un segle ple de guerres i canvis, encara que també de personalitats dignes de recordar, així com la poeta alacantina Paca Aguirre, la biografia de la qual es relata en una de les obres que conformen aquest cicle.

'Historia de una maestra'

Com hem dit, la gran majoria dels drames que es representaran en el Teatre Principal, disposen de personatges femenins. L'obra que obri aquest cicle, "Historia de una maestra", és una adaptació teatral de la novel·la homònima de Josefina Aldecoa, produïda i interpretada per Paula Llorens sota la direcció de Gemma Miralles. Podrà veure's el pròxim 3 d'octubre a les 20.00 h.

Aquest relat narra la vida d'una mestra d'escola durant els anys vint i fins al començament de la Guerra Civil. L'obra retrata l'important paper que va tindre l'ensenyament durant la II República i els anys previs a aquesta. Encara que, sobretot, "Historia de una maestra" és un cant a la docència, a l'important paper que aquesta ha exercit i exerceix en la nostra societat; un espectacle que, a través dels records d'una mestra tardorenca anomenada Gabriela López, ret homenatge als mestres que van lluitar per a educar aquest país en una època de pobresa, ignorància i opressió.

'Encedidas'

La vida i l'obra de la poeta alacantina Paca Aguirre són la matèria primera de l'últim muntatge de la Companyia Hongaresa de Teatre, "Encendidas", que pujarà a l'escenari valencià el 4 d'octubre a les 20.00 h. Un emotiu diàleg entre teatre i poesia protagonitzat per Lola López, acompanyada en directe pel guitarrista María Gallardo del Rei i la veu flamenca de Paco del Pou, tots dos artistes amics íntims de la difunta poeta.

La biografia de l'escriptora, que va morir aquest passat mes d'abril, és en el seu conjunt una radiografia d'Espanya des dels anys trenta fins a la nostra actualitat. La poeta va viure els primers anys de la II República, l'exili en esclatar la Guerra Civil, la presó i l'execució del seu pare a garrot vil, la postguerra i, finalment, l'esperançada arribada de la democràcia. En la seua trajectòria va conéixer a escriptors com Buero Vallejo, José Hierro, Ernesto Sábato, Julio Cortázar o Mario Benedetti. A tots ells es fa referència en "Encendidas".

'Una gran emoción política'

"Una gran emoción política" està inspirada per la seua part en una altra de les grans figures femenines de la nostra literatura, María Teresa León, i la seua autobiografia "Memòria de la malenconia". Una proposta dirigida per Llum Arques i Abraham Gragera que el públic podrà veure en el Teatre Principal el 5 d'octubre a les 20.00 h. Aquesta obra uneix la dansa amb la música en directe per a, d'aquesta forma, poder 'ballar' la complexa personalitat de l'autora i representar la seua delicada sensibilitat.

'Geometría del trigo'

Finalment, el cicle de Teatre de la Memòria de l'Escalante acollirà el 6 d'octubre a les 20.00 h "La geometría del trigo", una producció dirigida per Alberto Conejero. Com revela el dramaturg, l'obra parteix d'un record de joventut que sa mare va compartir amb ell i que "transformat per la imaginació es va convertir en un record propi, tan real com el contrari".

"La geometría del trigo" és un viatge de nord a sud, de sud a nord, d'ara al passat, i del passat a ara. Una història de trànsits i transicions entre temps, espais, llengües i formes d'estimar. Un relat marcat pel silenci en el qual els personatges mantenen una tibant calma.

Destacats