L'Escalante presenta el seu Cicle Teatre de la Memòria amb quatre exercicis escènics sobre la nostra història recent

Per a la diputada de Teatres Glòria Tello, el nou cicle conjumina "quatre muntatges que, amb enfocaments molt diferents, ressalten, reflexionen i indaguen a través del fet teatral sobre la importància de mantenir viva la memòria i la necessitat de recordar els episodis decisius que han marcat la nostra història"

Guardar

escena escalante esos días azules
escena escalante esos días azules

El Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, presenta el seu Cicle Teatre de la Memòria amb quatre espectacles per a públic adult que s'endinsen en la nostra història recent des de diferents mirades escèniques. El cicle se celebrarà del 23 al 27 de novembre a la Sala Matilde Salvador.

Com assenyala la diputada de Teatres Glòria Tello, el nou cicle que presentem conjumina "quatre muntatges que, amb enfocaments molt diferents, ressalten, reflexionen i indaguen a través del fet teatral sobre la importància de mantenir viva la memòria i la necessitat de recordar els episodis decisius que han marcat la nostra història".

Versos ballats i ossos que parlen

La Cía Cocinando Danza ballarà els versos d'Antonio Machado en Estos días azules... Un espectacle pel qual Miguel Tornero va estar nominat com a millor ballarí en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes, que se submergix en la vida i obra del poeta a través de la dansa, la paraula i l'audiovisual. Un viatge que traslladarà al públic el pròxim 23 de novembre des del present actual a l'època en la qual va viure el més jove representant de la Generació del 98. Un recorregut ballat per la lírica i els paisatges habitats pel poeta, des de la seua infància a Sevilla, la seua arribada a Madrid, el seu viatge a París o la seua estada valenciana a Rocafort, fins als seus últims dies en Collioure, lloc en el qual va morir després de travessar la frontera francesa instigat pel colp d'estat i l'inici de la Guerra Civil. En la butxaca del seu abric, els seus familiars van trobar un paper on estava escrit: "Estos días azules y este sol de la infancia".

Un altre exercici de memòria històrica serà Y los huesos hablaron, espectacle de la Cia. Societat Doctor Alonso que part del procés d'excavar antigues fosses per a trobar els ossos dels desapareguts, dels assassinats. Un muntatge que arribarà el 24 de novembre a la Matilde Salvador per a desenterrar i fer visibles conflictes que han quedat amagats pel discurs oficial al llarg de la història. Una obra que parla de violència i de desaparicions, però especialment d'aquelles que, com a paràsits invisibles, de generació en generació, s'estenen per tota la societat.

La memòria històrica articula també Vidas enterradas, coproducció de L'Om Imprebís, Micomicón Teatro, Teatro Corsario i Teatro del Temple, programada el 27 de novembre. L'espectacle pren el nom del títol d'una sèrie de reportatges de la Cadena Ser dirigida per Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez. En ells es rescata, a través del documental, la vida i la mort de persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme.

Finalment, el Cicle de Teatre de la Memòria acollirà també Homenaje a una desconocida amb el qual Teatre de la Catrina reconstruix a través del teatre documental autobiogràfic la vida d'una dona a partir d'unes cartes dels anys 50 comprades en un rastre. Un muntatge que podrà veure's el 26 de novembre, nominat l'any passat com a millor espectacle en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes i candidat als Premis Max d'enguany en les categories de millor espectacle i millor autoria revelació.

Arxivat a:

Destacats