L'Escalante augmenta els seus espectacles i produccions pròpies en la nova temporada

Guardar

nueva temporada teatre escalante
nueva temporada teatre escalante
L'Escalante Centre d'Arts Escèniques alça el teló d'una temporada especial. El teatre de la Diputació de València consolidarà la seua programació augmentant els espectacles respecte al curs passat, any marcat per la pandèmia, i ampliant també el nombre de produccions pròpies.Així ho han explicat aquest dilluns la diputada delegada de Teatres, Gloria Tello, i Marylène Albentosa, coordinadora artística del centre, durant la presentació de la temporada que ha tingut lloc en el Teatre Principal. "Som una de les poques diputacions que té una delegació de teatres, amb la missió de dialogar i ajudar al sector, d'oferir qualitat al públic i de garantir l'accés de la ciutadania a la cultura, entenent aquesta com un bé de primera necessitat que tant ens aporta", ha introduït Tello.Eixa tasca es reflecteix en l'increment de l'exhibició. Enguany l'Escalante presenta 31 espectacles, recuperant espai per a les arts escèniques després del curs ferit per la pandèmia, en què es van representar 23 obres. Més de la meitat de les produccions han sigut creades per companyies valencianes i també més de la meitat compten amb presència de dones en rols de direcció i autoria, segons ha explicat la delegada de Teatres, plasmant el compromís del centre amb la igualtat.

Les estrenes

D'altra banda, la marca Escalante serà també potenciada amb una major participació i implicació del centre amb les companyies, incrementant el nombre de produccions pròpies. Albentosa ha incidit en la mirada multidisciplinària i de teatre de valors dels espectacles que portaran el segell del teatre de la Diputació: "Hem impulsat la creació de tres espectacles i dos d'ells ens acosten a territoris nous: el teatre de carrer i la màgia".Eixes creacions són 'La màquina de Rube Goldberg', obra de Nacho Diago que aproxima el teatre a la màgia; 'Xafar la gespa', creació de la companyia La Negra que traslladarà al públic al jardí del MuVIM; i 'El xiquet que volia una falda escocesa', escrita per Adrián Novella amb Bullanga Teatre, premi de Teatre Infantil Escalante en 2017.A aquests títols s'afegiran dues estrenes absolutes més durant el curs: '128 batecs per minut', musical produït per Albena Teatre, i la versió de sala de 'Migrara', de la Companyia Maduixa Teatre. Al costat d'aquestes novetats, tornaran a l'escenari tres celebrats espectacles amb la signatura Escalante: 'Lluna', de L'Horta Teatre; 'Rebel·lió', de la Teta Calba; i 'Yolo', creació de circ de Lucas Escobedo encarregada d'obrir la temporada en el Principal. "A més, som un projecte provincial, i amb la intenció d'arribar a les nostres comarques tindrem en gira dues produccions pròpies: 'Lluna' i 'Cremallera'", ha apuntat la delegada de Teatres.

La marca Escalante

"Ens relacionem amb un públic molt especial: l'infantil i juvenil. Això marca la nostra vocació com a gestors: formar futures generacions d'espectadores i espectadors crítics que estimen el teatre", ha recordat Tello. Una de les primeres mostres d'esta afirmació és 'Prometeu', espectacle d'Agrupación Señor Serrano que mescla mitologia i actualitat, dialoga amb els xiquets i xiquetes sobre el bé i el mal i, a més, deixa els pares fora del teatre.L'esperit de l'Escalante també serà present en obres com 'Les Cotton', d'Anita Maravillas i inspirada en la lluita de dones obreres; 'Hamila', creació de Gabi Ochoa que reflexiona sobre la pèrdua i el dol quan eres una xiqueta; o 'Soc una nou', de Ramón Molins amb Zum-Zum Teatre, la història d'un xiquet refugiat que cau al jardí d'una casa.La temporada comença amb un conte de titelles d'ànima somiadora, 'Kalek', creat per la companyia El Retablo; i amb titelles es qüestionarà l'amor romàntic en 'Núvol núvol', de Periferia Teatro. També es podrà veure l'espectacle de dansa 'Trànsit', creat per Cocinando Danza. I es presentarà la col·laboració amb Russafa Escènica 'Lo pequeño, un espectacle de Cris Blanco, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol que s'estrenarà la setmana vinent.

Els cicles Escalante

El centre manté l'aposta pel teatre juvenil amb el cicle Escena Jove, que presenta quatre espectacles. A l'octubre estrenarà a València 'Ulloa', de La Joven Compañía i amb un text d'Irma Cuesta que revisita una obra clau d'Emilia Pardo Bazán, actualitzant el seu escenari als moments precedents a una rave. Al novembre serà el torn per a 'El perro (mutante) de Lope de Vega', obra d'Emma Lobo que mescla el segle d'or amb el rap, i al desembre pujarà a l'escenari 'L'abraçada dels cucs', de Cactus Teatro i amb un text de Paula Llorens que proposa una amistat entre dos generacions antagòniques. El curs juvenil finalitzarà la citada 'Migrara' de Maduixa Teatre, una història de la lluita dels migrants contra prejudicis i altres fronteres.D'altra banda, l'hivern continuarà alçant el teló del Nadal a l'Escalante, en el Teatre Principal, enguany amb un convidat especial: durant eixes setmanes el públic trobarà en l'entrada del teatre la instal·lació 'A peu', que mescla música, dibuix i robòtica, obra de José Antonio Portillo estrenada en el festival Temporada Alta. A més, el cicle comptarà amb Dani Miquel; la producció de música i circ 'Creatura', de Lapso Producciones i Malabart; i la Companyia Manolo Alcántara portarà teatre visual i música en directe amb 'Déjà vu'.Continua a la sala Matilde Salvador el cicle Teatre de la Memòria, on es presentaran cinc obres, dos d'elles de creació valenciana: 'Atocha, el revés de la luz', de INK Produccions; 'Conservando memoria', del Patio Teatro; 'Maletes de terra', de Visitantes i 'La Medusa', premi de les Arts Escèniques Valencianes al millor espectacle de carrer; 'Ciudad de escarcha', de la companyia Crit; i 'Mauthausen. La voz de mi abuelo, de Trajín Teatro.Tancarà la temporada el cicle Menut Teatre al MuVIM, el qual comptarà amb teatre d'objectes en 'L'odissea de Latung La La', de David Ymbernon; dansa i circ amb '... i les idees volen', creació d'Animal Religion; i 'Blåfugl', un espectacle de dansa obra de la companyia noruega Dybwikdans.

Els espais i la porta Escalante

El lloc triat per a presentar el nou any teatral ha sigut l'escenari del Principal, una de les seus emblemàtiques que acullen actualment la seua programació. Enguany, els espectacles de l'Escalante també es podran veure en el Teatre El Musical, La Mutant, la sala Martín i Soler de la Ciutat de les Arts i les Ciències, la sala Matilde Salvador de la Nau de la Universitat i el MuVIM."Cada espai Escalante a la ciutat és una porta oberta al nostre univers particular", ha subratllat Albentosa, apuntant que la imatge gràfica de l'actual temporada, obra de Víctor Visa, remarca el concepte de les portes que l'Escalante té hui dia a la ciutat. Esta idea serà reforçada per un nou element: una porta física amb la marca del teatre i animada per videoprojeccions, creada per l'estudi valencià Radiante, la qual anirà itinerant pels diferents centres que col·laboren amb la Diputació. La gran porta donarà la benvinguda al públic durant els dies en què es programen espectacles de l'Escalante.En l'horitzó, a més, s'obri una nova porta: "Després de mesos d'estudis tècnics i reunions, també amb el sector, la maquinària ja es troba a tota marxa perquè prompte tinguem una nova seu", ha precisat Tello, subratllant de nou el compromís de fer este camí de la mà de tots els agents que formen l'univers de les arts escèniques, "perquè la nova llar atenga les necessitats de companyies, distribuïdors i públic", ha conclòs la diputada.
Destacats