L'associació Por ti Mujer, 'El latido de las mariposas', Rosa Peris i Gandia reben els Celia Amorós de la Diputació

El president Gaspar i la diputada d'Igualtat, Eli García, coincideixen en la necessitat de continuar conscienciant, protegint i legislant en favor de la Igualtat enfront de les amenaces contra el feminisme

Guardar

Foto de família de les premiades amb els Celia Amorós de la Diputació
Foto de família de les premiades amb els Celia Amorós de la Diputació

Les papallones s'han erigit en protagonistes de la sisena edició dels Premis Celia Amorós de la Diputació de València. Com a 'Mariposas' es coneix a Minerva, Patria i M. Teresa Mirabal, les germanes dominicanes assassinades un 25 de novembre de 1960 per enfrontar-se al règim de Leónidas Trujillo. I papallones de llana violeta simbolitzen el projecte educatiu amb el qual Itziar Prats i Isabel Gallardo rescaten la memòria de les primeres víctimes de violència de gènere reconegudes en la llista negra de la barbàrie masclista. 'El latido de las mariposas depende de nuestra actitud' és la iniciativa premiada enguany per la Diputació amb el Celia Amorós per la seua aportació a l'educació en el respecte i la igualtat.

Al costat d'Itziar i Isabel, la Diputació ha reconegut el treball i la implicació de l'associació Por ti Mujer, formada per dones migrants; la diputada autonòmica Rosa Peris, exdirectora nacional de l'Institut de la Dona; i l'Ajuntament de Gandia, en la seua lluita per la igualtat real entre homes i dones i l'erradicació de la violència de gènere.

Durant l'acte de lliurament d'aquests premis que porten el nom de la filòsofa i escriptora valenciana Celia Amorós, referent del feminisme, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha assegurat que la igualtat "és inviable sense la implicació dels homes, que no hem fet el mateix procés de revisió identitària que sí han realitzat les dones". Les enquestes recullen els fruits d'aquesta irresponsabilitat d'"aquells que no entenen que no podem estar en el mateix lloc de sempre". Un 63% de les joves menors de 24 anys reconeix haver sigut controlada per la seua parella, el doble que en 2015; i un de cada cinc homes de 15 a 29 anys considera que la violència masclista no existeix o és un invent ideològic. "El masclisme no és cosa de gent d'una altra generació", va apuntar Gaspar.

El màxim responsable provincial ha insistit en la necessitat de "continuar conscienciant, protegint i legislant en favor de la Igualtat per a no permetre'ns ni un centímetre de marxa arrere en temps de constants amenaces contra el feminisme". Un feminisme que ha aconseguit "molts motius per a l'esperança, però que ha de rearmar-se contra el descoratjament d'un masclisme injust i assassí", va concloure Gaspar, qui va mostrar el seu agraïment i admiració a les premiades "per la vostra lluita i la vostra valentia".

La diputada d'Igualtat, Eli García, ha tancat l'acte celebrat a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència recordant a Cristina, última víctima valenciana de la xacra masclista, com a símbol del "buit que ens deixa cada dona assassinada a les mans de les seues parelles o exparelles, 39 en el que portem d'any i 1.121 des de 2003, juntament amb el drama dels 332 orfes i òrfenes que deixen aquestes vides truncades per assassins sobre els quals cal posar la mirada".

La responsable provincial d'Igualtat ha alertat de "la greu amenaça que suposa el negacionisme de la violència que segueix present en la nostra societat", i ha rescatat una de les frases de la mestra i musa dels Celia Amorós: "Quan es vol la democràcia es vol el feminisme". Eli García ha acomiadat la gala amb la presentació del tràiler de 'Patriarcado, el organismo nocivo', un documental de Pandora Box en col·laboració amb la Delegació d'Igualtat de la Diputació, que s'estrenarà en el primer trimestre de 2022.

Les premiades

El projecte 'El latido de las mariposas depende de nuestra actitud' va nàixer en 2018 arran del tràgic succés viscut per una de les seues fundadores, Itziar, que va perdre a les seues filles a les mans de l'assassí que una vegada va ser el seu marit. 'Canvi' és la paraula clau d'un projecte que es basa en l'educació i que té en els centres educatius la seua base d'operacions, "allí on es pot modificar l'actitud cap a la violència i aprendre que les xiquetes poden ser el que vulguen ser, igual que els xiquets". Les papallones que Itziar va començar a teixir al costat de la seua mare i que continua teixint al costat de la seua amiga Isabel són el símbol de la lluita, la de la memòria de les seues filles i la de l'anhel d'una societat sense violència i sense fallades en el sistema de protecció de les víctimes.

Les papallones d'Itziar i Isabel –més de 20.000 han teixit i regalat- agiten les seues ales en llibertat, com les dones migrants de l'associació 'Por ti Mujer' que dirigeix la colombiana Lucy Polo. "Migrar és un dret, però també una dificultat quan arribes a un país que no és el teu i has d'adaptar-te", explica Lucy, qui ha exportat a terres valencianes el treball social que duia a terme a Colòmbia en la lluita per la igualtat. "La violència física, psicològica i econòmica contra la dona no té edat ni nacionalitat", assegura la directora de Por ti Mujer, l'objectiu de la qual passa per "visibilitzar les problemàtiques d'aquestes dones per a posar-les en el centre de les polítiques públiques".

L'Ajuntament de Gandia és la institució mereixedora del Celia Amorós en aquest 2021, en reconeixement al treball de la seua àrea d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives amb organismes, associacions i centres educatius del municipi en la prevenció de la violència de gènere. Iniciatives com a 'Resilients', que ha donat veu a dones víctimes de la violència masclista, i una obsessió per aconseguir una ciutat participativa en matèria d'igualtat, sobre la base de l'ensenyament, han valgut un premi que ha recollit la regidora Juana Navarro, l'esperança de la qual és "aconseguir una societat amb zero dones assassinades".

Finalment, el premi en la categoria de Reconeixement Personal i Professional en la lluita contra la barbàrie masclista ha sigut per a la diputada autonòmica i exdirectora nacional de l'Institut de la Dona, Rosa Peris, qui considera que "escoltar les organitzacions feministes i a les dones és fonamental per a encertar en les polítiques que impulsem en el camí cap a la igualtat real entre homes i dones". Rosa Peris destaca per la seua implicació en millorar els drets de les dones, com demostra la nova llei valenciana contra la violència de gènere en la qual treballa actualment per a aconseguir la seua aprovació.

Elenc des de 2016

Les premiades han sigut seleccionades pel Comité d'Expertes de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, recentment guardonada pel Ministeri d'Igualtat, i passen a formar part d'un elenc al qual s'han anat sumant, des de 2016, personalitats destacades com la jurista Pilar Gil Cabedo, el magistrat José Luis Mendoza, la fiscal Rosa Guiralt, Julia Sevilla, primera dona professora titular en Dret Constitucional a España, Estefanía Navarrete, coordinadora del grup GAMA de la Policia Local de València, i M. Ángeles Merino i Carla Mercé, de la Unitat de Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern de la Comunitat.

En la categoria d'associacions, Por ti Mujer se suma a la nòmina de col·lectius premiats en anteriors edicions, cas de CAVAS, Alanna, Associació per la Coeducació i les associacions de Dones Separades i Divorciades de València. En el cas dels ajuntaments, Gandia segueix el camí de Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent. Mentre que 'El latido de las mariposas' obté l'esment que en el seu moment van tindre els programes Ser Mujer.es i Sororidad Serranía del col·lectiu Hilando Vidas, i la comissió per a la sensibilització contra la violència de gènere de l'Hospital La Fe.

Homenatge a Celia Amorós

La sisena edició dels premis de la Diputació contra la violència de gènere ha homenatjat a la filòsofa i escriptora valenciana Celia Amorós, que dona nom als guardons. En un acte al qual ha assistit la delegada del Govern, Gloria Calero, i diputades i diputats provincials, la responsable d'Igualtat, Eli García, ha entregat un bust de Celia Amorós a la seua filla Celia i al seu net Guillermo, presents en la gala de la Beneficència.

Celia Marqués Amorós i Guillermo Aguirre Marqués han agraït a la Diputació l'organització d'estos premis que porten el nom de la seua mare i iaia, teòrica del feminisme i primera dona que va obtindre el Premi Nacional d'Assaig. L'autora de 'Hacia una crítica de la razón patriarcal', entre desenes d'obres, sosté un lema projectat com a pròleg a l'audiovisual de les premiades, que diu així: "Dona'm Igualtat que ja m'encarregue jo de posar la diferència".

Destacats