L'Almodí acull l'exposició 'Open beds'

Guardar

exposicio-open-beds
exposicio-open-beds

A les 20.15 hores d'aquesta vesprada s'inaugura en l'Almodí l'exposició "Open beds. An exhibition of the patriarcal rules of love", en un acte que comptarà amb la presència de les regidores de Cultura, Glòria Tello, i Igualtat, Isabel Lozano. "Open beds", un dels projectes escollits dins de la convocatòria pública realitzada per l'Ajuntament de València, estarà en aquest museu municipal fins a finals del mes de setembre. És una mostra sobre la construcció de la identitat familiar dirigida per Julia Navarro, artista que ha realitzat el comissariat en l'Índia, i per Cristina Cucinella, arquitecta que ha treballat des de València.

"Open beds forma part dels projectes expositius triats en la convocatòria pública que realitzem des de la Regidoria de Cultura. És una instal·lació pensada específicament per a l'Almodí mitjançant microhistòries de vida narrades en primera persona, en les quals es presenta un atles multicultural sobre la construcció de la identitat familiar basada en el matrimoni", ha assenyalat Glòria Tello, que ha convidat tots els valencians i valencianes a visitar aquesta mostra en la sala municipal "i viure-hi una experiència impressionant, perquè es tracta d'un projecte expositiu que amb tota seguretat no deixarà indiferent ningú."

A través d'eixes microhistòries de vida narrades en primera persona i transportades a l'Almodí, "Open Beds, An exhibition about the patriarchal rules of love" presenta un atles multicultural sobre la construcció de la identitat familiar basada en el matrimoni, "i també una reflexió sobre les seues excepcions i les seues estigmatitzacions."

"Open Beds" situa el públic espectador en el centre d'una experiència sensorial i artística que li permet repensar les mateixes conviccions simbòliques i culturals "en relació amb les normes de l'únic joc amatori capaç d'afirmar socialment l'estatus". És una instal·lació pensada específicament per a l'Almodí, en la qual un gran llit és inserit com un fals espai en el qual l'espectador pot observar i sentir. L'enregistrament intensiu de testimoniatges ha durat més de sis mesos i ha sigut dut a terme a l'Índia.

Segons afirmen Julia Navarro i Cristina Cucinella, "la recepció en línia de vídeos produïts per les mateixes persones en altres parts del món ens ha conduït a presentar finalment un atles humà transnacional, plural, divers, paradoxal, antitètic, sincrònic i, sobretot, magmàtic".

En els enregistraments realitzats, més de 100 persones de 14 nacionalitats responen, assegudes en el seu propi llit, a la pregunta: Per què et vas casar?, o en cas de no haver subscrit mai un contracte afectiu amb una altra persona, a la pregunta: Per què no et cases?

El llit com a part de la instal·lació ha sigut realitzat a l'Índia i simbolitza el dot, entés com el conjunt de béns materials que la dona aporta al matrimoni i que tradicionalment ha complit no solament la funció de transvasar patrimoni dinerari a la família de l'home i fer útil la transacció matrimonial, sinó també la de mantenir la futura esposa ocupada en els seus quefers domèstics.

Julia Navarro i Cristina Cucinella, artista i arquitecta, respectivament, han treballat en projectes com per exemple "Cabanyal portes obertes", i juntes escometen des de 2016 el projecte "Yvonne: a Talk away Wall", sobre dones migrants "Ens agrada treballar amb l'art i l'arquitectura com a categories transformadores de la visió personal del món i amb l'objectiu de viure cada dia en un entorn més empàtic i afectiu. Treballem amb la innovació participativa, el patrimoni cultural i la perspectiva de gènere, i així ens hem convertit en expertes en projectes d'interacció, en el fet d'integrar sinèrgicament espais i usos".

Destacats