L'IVAM redescobreix a un Eusebio Sempere únic que es va fer artista a París

Amb motiu del centenari del seu naixement l'exposició 'Sempere a París' incideix per primera vegada en una etapa essencial en la seua carrera on va crear el seu alfabet geomètric en contacte amb les avantguardes europees

Guardar

Exposició Sempere ©Miguel Lorenzo IVAM
Exposició Sempere ©Miguel Lorenzo IVAM

L'Institut València d'Art Modern (IVAM), en col·laboració amb el MACA-Museu d'Art Contemporani d'Alacant, ha presentat l'exposició 'Sempere a París' en la qual, per primera vegada, s'incideix en una etapa essencial en la formació d'Eusebio Sempere (Onil, Alacant, 1923-1985) com a artista: la seua estada a París des de 1948 fins a 1960. És en la capital francesa on crea el seu propi alfabet geomètric, en contacte amb les avantguardes europees.

"L'exposició reuneix més de 70 obres sobre l'estada de Sempere a París on arriba amb la intenció de conéixer la modernitat i on viu temps difícils, malgrat els xicotets èxits", ha destacat Sonia Martínez, directora adjunta de l'IVAM. La mostra, que s'inaugura el dijous 14 de març en el Centre Julio González, ha sigut presentada al costat de Sonia Martínez per la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar; la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Nayma Beldjilali; i la conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA), Rosa Castells.

Pilar Tébar ha recordat que Eusebio Sempere "és l'artista alacantí més universal i un dels màxims representants de l'art òptic i cinètic". Així mateix, ha destacat el seu enorme generositat amb la donació de la seua col·lecció particular a la ciutat d'Alacant, amb la qual es va poder configurar el MACA. La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant ha destacat la importància del conveni de col·laboració entre l'IVAM i el MACA en una exposició "que ens permet conéixer la vida de l'artista entre 1948 i 1960, una època clau per a la seua carrera artística".

"Mai s'havia incidit d'aquesta forma en una etapa fonamental en l'obra de Sempere, ja que és a París on es va fer artista", ha assenyalat Rosa Castells. La conservadora ha explicat que "és en aquesta etapa parisenca quan aprofundeix en l'abstracció geomètrica mentre construeix un vocabulari artístic propi que queda reflectit en dues sèries fonamentals en la seua trajectòria: els gouaches de París i els seus relleus lluminosos". Un nombre molt important d'obres d'aquestes dues sèries es conserven en les col·leccions de l'IVAM i del MACA.

"El conjunt complet dels gouaches de París està compost per quasi un centenar d'obres. I ací exposem un total de 57", ha detallat Rosa Castells. La majoria d'aqueix centenar es troben en col·leccions públiques, sent l'IVAM amb 23 i el MACA amb 62 els qui atresoren aqueix treball que Sempere desenvolupa a París "de forma callada i silenciosa". Són treballs "senzills, emotius i ingenus que van complicant-se, buscant el volum, la profunditat i el moviment", ha destacat.

Així mateix, es mostren un total de nou relleus lluminosos, una sort d'artefactes amb instal·lació elèctrica que simulen el moviment a través dels diferents plànols il·luminats alternativament on es retallen les formes geomètriques. Encara que la major part de les obres que componen la mostra procedeixen dels fons del MACA i de l'IVAM, s'exhibeixen també obres procedents de la Diputació de València, de la Fundació Mediterrani, del Museu Pati Herreriano o del MUBAG, entre uns altres.

La mostra també inclou les primeres peces que va realitzar Sempere a París i al voltant de 70 documents inèdits, entre els quals destaca el seu epistolario amb altres artistes com Julio González, amb la cantant i cupletista Raquel Meller, amb el seu mestre Alfons Roig, amb el crític Vicente Aguilera Cerni i amb Loló Soldevilla, la pintora cubana agregada cultural de l'Ambaixada de Cuba a París amb qui va mantindre una relació amorosa i professional. "Hem volgut ressaltar la relació entre Sempere i Lolo, ella va ser un suport important per a Sempere", ha afirmat Castells.

La selecció de documentació de la mostra, que inclou àlbums de retallades, textos de l'artista, material de premsa, fotografies o cartes, mostra aquest univers de relacions socials que va mantindre Sempere a París i que són la base de la seua personalitat. Els documents procedeixen dels Arxius de l'IVAM i del MACA, de l'Arxiu Alfons Roig del MUVIM, de la Fundació Mediterrani, així com de la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Regna Sofia.

Sonia Martínez ha conclòs recordant que la seu de l'IVAM a Alcoi es va inaugurar l'any 2018 amb una retrospectiva dedicada a Sempere, organitzada pel Museu Regna Sofia. En 1998 l'IVAM també li va dedicar una gran exposició comisariada per Pablo Ramírez. "Era necessari plantejar aquesta mostra sobre un creador fonamental, un dels primers artistes espanyols a exposar en el MOMA", ha resumit

Destacats