Irreductibles arriba a Madrid de la mà d'Íñigo Errejón

L'assaig de Carles Fenollosa es presenta el dia del concert de Zoo

Guardar

Presentació a València d'"Irreductibles"
Presentació a València d'"Irreductibles"

El llibre Irreductibles. Una història de la llengua i la literatura dels valencians, de Carles Fenollosa (València, 1989), es presentarà a Madrid este dissabte dia 3 de desembre, coincidint amb el concert de Zoo al Wizink Center per la vesprada, després de l’èxit de la presentació del llibre a València, a la qual van acudir més de cent persones. L’acte tindrà lloc a les 12:30h a la Casa de València (Passeig Pintor Rosales, 58) i, a banda de l'autor, intervindrà el diputat del Congrés Íñigo Errejón, caracteritzat en la seua tasca política per la defensa d'una Espanya pluricultural.

L’obra no només és un assaig sobre la trajectòria del valencià i la literatura valenciana des de l'edat mitjana fins a l'actualitat, sinó que tracta de buscar respostes entre totes les instàncies de la societat valenciana a una pregunta clau: els valencians han sigut irreductibles fins al segle XXI i han mantingut una llengua pròpia durant vora huit segles, però ho continuaran sent durant les pròximes dècades? Hi ajudarà l’actual model actual d’Estat? Quin encaix real tenen les llengües diferents al castellà en la idea d’Espanya?

D’entre les idees destacades en la presentació de València, el catedràtic de Filologia de la Universitat de València Antoni Ferrando posà l’accent en la capacitat de l'assaig per a sintetitzar i posar a l'abast de tot el món els coneixements acumulats durant dècades d'investigació acadèmica, mentre que, d'una altra banda, el poeta i escriptor Josep Piera incidí en algunes de les conclusions que el llibre deixa: pel que fa a la llengua pròpia, els valencians estem en el millor moment de la història, perquè numèricament hi ha més parlants que mai i un índex d'alfabetització elevat, però alhora també en el pitjor moment, ja que hi ha un risc real de desaparició davant la pressió demogràfica, política i cultural del castellà.

Per la seua banda, la periodista Laura Ballester remarcà les implicacions que té la reflexió col·lectiva i individual sobre el llegat que representa el valencià per al conjunt de la societat, mentre que l'historiador i editor Vicent Baydal se centrà en el seu paper cabdal en el manteniment de la identitat col·lectiva valenciana al llarg del temps, des de la creació del Regne de València en època de Jaume I fins als nostres dies. Finalment, el mateix autor, Carles Fenollosa, mostrà la seua esperança que l'esforç de milers d'hores de lectura i escriptura invertits servira per a dos objectius fonamentals: divulgar el coneixement propi de la desconeguda història del valencià i la seua literatura i, encara més, actuar per a garantir el seu futur col·lectiu, com ha succeït entre els valencians des de fa segles.

En només uns dies en les llibreries, Irreductibles ja ha venut centenars d'exemplars i ha creat una gran expectació entre tots aquells interessats en la història i la cultura valencianes. Un llibre que, reformulant algunes de les visions de Joan Fuster i altres pensadors de la valencianitat, advoca per esmenar les inèrcies sociolingüístiques que s'han consolidat en la societat i la política dels darrers anys. El dissabte a Madrid Carles Fenollosa i Íñigo Errejón debatran a la Casa de València sobre tots estos temes des d'una perspectiva del conjunt de l'Estat.

Destacats