Les huit peces de Moviments Urbans utilitzaran places, parcs, jardins i espais museístics com a escenaris

Moviments Urbans es descentralitza, amb un projecte comunitari en el barri de Marxalenes, i s'internacionalitza, amb l'obra 'Nest', de la belga Marie Gyselbrecht

Guardar

Imatge de la Dansa València als carrers
Imatge de la Dansa València als carrers

Any rere any. Edició rere Edició. La Dansa València tractarà de superar les expectatives amb l'objectiu fonamental d'acostar els llenguatges del moviment a nous públics i espais no convencionals. Ho faran en el seu primer cap de setmana a través del cicle 'Moviments Urbans', la proposta del qual és fruit d'una col·laboració entre el festival organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l'Institut Valencià de Cultura i la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València.

"La programació de Moviments Urbans està destinada a veïns i veïnes de la ciutat de València que, en principi, no busquen assistir a un espectacle de dansa, però acaben sent sorpresos. Les peces programades funcionen com a pont perquè la ciutadania transite el camí que els separa de les arts del moviment. L'objectiu d'aquesta proposta estratègica amb la qual arranca Dansa València és de doble tall. D'una banda, convertir en còmplices a un públic alié a la disciplina i, per una altra, fer valdre l'espai públic com a escenari de gaudi tan intel·lectual com a lúdic", ha argumentat la directora del festival, María José Mora.

Enguany, la bestreta de la cita amb les arts del moviment s'ha programat els dies 15 i 16 d'abril en diferents places del centre històric, l'antic llit del riu Túria, el parc de Marxalenes i la segona pinacoteca d'Espanya. Engloba un total de huit espectacles.

La regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha declarat estar "encantada d'estrényer la col·laboració amb Dansa València i de reforçar, així, el nostre suport a la dansa". La regidora ha destacat com a "important" que les actuacions s'exhibisquen en les nostres places, parcs, centres culturals i llocs emblemàtics, "ja que l'experiència de seguir els espectacles en viu i tan de prop afavoreix l'increment d'espectadors per a la dansa i fa més accessible aquest llenguatge artístic". Sens dubte, "el festival és una fantàstica oportunitat perquè els veïns i veïnes s'acosten als millors espectacles de dansa de companyies valencianes, estatals i internacionals".

Matí de peces breus i vesprada internacional

La primera jornada es desenvoluparà en el Museu de Belles arts (carrer Sant Pius V, 9) i en el Jardí del Túria. El dissabte, 15 d'abril, el pati de l'Ambaixador Vic de la pinacoteca serà l'escenari d'una peça de dansa per a tota la família inspirada en l'obra de Joan Miró 'La màgia dels colors', 'Cromàtic'. Des de Balears, la companyia Baal embarca a l'audiència en un viatge al cosmos ple de descobriments i sorpreses, on cadascun dels seus tres intèrprets assumeix un color: el groc, el roig i el negre.

El claustre renaixentista, realitzat amb marbre de Gènova, també serà el marc per a la representació d'una peça propera i íntima dels valencians Cave Canem. 'No són ulls perquè els veus, són ulls perquè et miren' explora com moure l'energia en l'escena sense creuar mirades. En la representació, els seus ballarins, Carmela García i Alexander Espinoza, descobreixen que la seua realitat es trontolla davant la presència d'altres ulls, no sabent com reaccionar o interactuar al no estar a soles.

Per a concloure el matí, el ball es desplaça al quilòmetre 1 del Jardí del Túria, on Kiko López se submergeix en un desafiament intern per a trobar el costat més bell de l'ésser humà a través de l'animació d'un objecte. En la seua obra breu 'Honest', el protagonista fa un viatge pel joc i el rebuig acompanyat d'una mirada fràgil, vulnerable i honesta darrere de l'acceptació d'un mateix.

A boca de nit, la intèrpret i creadora belga Marie Gyselbrecht indagarà en els límits i les llibertats de l'espai públic en la 'skateplaza' que es troba en l'antic llit del riu, sota el pont de San José. La seua proposta 'Nest' s'articula entorn del cotxe com un dels símbols més poderosos de la nostra civilització, un símbol d'estatus, però també el substitut d'una casa o un lloc temporal on passar la nit.

Diumenge de parc i places

L'aproximació de la dansa a la ciutadania continua el diumenge 16 d'abril en el parc de Marxalenes, en un intent tant d'emprar les arts del moviment com a eina social com de descentralitzar la programació del festival.

La plataforma Hort-Art ha engegat aquest mes de març un taller amb un grup d'adolescents d'aquest barri del districte de la Zaidía. Com a punt final del curs, les participants representaran la peça de dansa comunitària 'Estudi per a cos bomba', un ball desproveït de línies narratives absolutes, fruit de la investigació que el grup ha realitzat sobre els estats físics.

La plaça dels Furs serà l'espai a l'aire lliure on la plataforma valenciana Wako, liderada per Eduarzo Zúñiga, escenificarà 'Hellouses i Goodbyeses', on convergeixen la dansa, la salut, les arts interdisciplinàries i el text per a generar vincles i espais creatius a través del tacte i les carícies.

El canari Richard Mascherin li prendrà el relleu en la plaça de l'Almoina amb 'Vacío espiritual', una acció performativa que esdevé dansa contemporània. La proposta exposa els contrastos en la relació entre el cos de l'intèrpret i la plataforma on actua, entre la intimitat i l'exposició. El resultat és una intervenció que desenvolupa la corporalitat a través dels objectes, el so en directe i la música tecno.

La guinda a aquest primer cap de setmana la posarà la segona edició de 'Styles Battle', que l'any passat ja va fer ballar al nodrit i entusiasmat públic congregat en la plaça de la Verge. El col·lectiu València City Cypher proposa una nova batalla d'estils, on la creativitat i la musicalitat són les claus per a guanyar. La pista està oberta a ballarins de tot gènere, del contemporani al 'hip-hop breaking', 'popping', electro, flamenc...

En aquest esdeveniment, els participants han de traure el màxim rendiment a la seua creativitat, la seua capacitat d'experimentació i els seus dots d'improvisació i 'freestyle' al ritme de la 'playlist' secreta d'un diyei. La cita reuneix a la comunitat dancística valenciana, organitzada per col·lectius que lluiten diàriament per a visibilitzar estils de balls urbans poc coneguts, però molt presents en els carrers de la ciutat.

Destacats