El Guerrer de Moixent torna a casa

La peça ibera, icona del patrimoni valencià, estarà a la Casa de la Cultura de Moixent fins al 17 de juliol

Guardar

El Guerrer de Moixent
El Guerrer de Moixent

El Guerrer de Moixent ja està a casa. Encara que serà de manera puntual, ja que aquesta peça original de temps dels ibers, trobada en 1931 en la Bastida de les Alcusses de la localitat, es podrà visitar en la localitat durant les pròximes dues setmanes.

16 anys després de la seua última visita, amb motiu del 75 aniversari de la troballa, la Diputació de València ha fet possible aquest retorn gràcies a l'exposició sobre la repercussió social d'una de les icones del patrimoni valencià.

La xicoteta peça de bronze fos, de poc més de set centímetres d'altura, és l'epicentre d'una mostra que commemora els 90 anys de la seua troballa en la Bastida de les Alcusses, quan Vicente Espí va desenterrar la bellíssima escultura del segle IV abans de Crist durant les excavacions del Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació.

En aquest sentit, el saló d'actes de la Casa de la Cultura de Moixent acull des d'aquest dimarts la mostra 'Arqueologia d'una icona. El Guerrer de Moixent en el temps', organitzada pel Museu de Prehistòria i l'Oficina Tècnica de Restauració del Patrimoni (OFITEC) de la Diputació. La peça original romandrà en la localitat fins al 17 de juliol, moment en el qual tornarà a València i serà reemplaçada per una rèplica del Guerrer que capitanejarà l'exposició fins al 25 de setembre.

Toni Gaspar i Guillermo Jorques amb el Guerrer de Moixent
Toni Gaspar i Guillermo Jorques amb el Guerrer de Moixent

Visita gratuïta

L'horari de visita és de dimarts a dissabte, entre les 18.30 i les 21 hores, amb accés gratuït i la possibilitat de concertar un recorregut guiat amb personal del Museu de Prehistòria els divendres i dissabtes, prèvia reserva en el telèfon 690 115 083.

La mostra està composta per més de 40 peces, incloent-hi materials arqueològics, documents i objectes contemporanis particulars, i compta amb un reforç audiovisual per a un format interactiu. Entre el contingut, destaca el diari d'excavació de la Bastida amb la carta remesa pel responsable dels treballs en el moment de la troballa del Guerrer de Moixent que, armat amb falcata a la mà destra, escut redó en l'extremitat esquerra i protegit amb un casc coronat per un gran plomatge, és el principal reclam de l'exposició.

La part interactiva està composta per quatre mòduls, el primer dels quals presenta la Bastida de les Alcusses de Moixent com la nova Pompeia, a través d'una maqueta de l'antiga ciutat ibèrica. El segon mòdul explica els elements emprats per a convertir el guerrer a cavall en una representació icònica, i ho fa a través d'un puzle imantat que han de muntar els assistents. El protagonisme del Guerrer es manté en el següent mòdul interactiu, que proposa calcar en un banc retroil·luminat les diferents armes utilitzades pels guerrers ibèrics en cada període. El recorregut finalitza amb una última interacció que planteja al públic reflexionar sobre el que ha vist i depositar en una bústia la seua percepció sobre el Guerrer.

Destacats