‘Galaicos. Un pobo entre dous mundos’ obri les seues portes fins a setembre

És una mostra itinerant comissariada per Antoni Nicolau i Rafael M. Rodríguez per a la Diputación Provincial de Pontevedra

Guardar

‘Galaicos. Un pobo entre dous mundos’ obri les seues portes fins a setembre

El Museu de Prehistòria de València ha presentat ‘Galaicos. Un pobo entre dous mundos’, la nova exposició temporal que es podrà visitar a les dependències del museu, al Centre Cultural La Beneficència, fins al pròxim 1 de setembre. La mostra, comissariada per Antoni Nicolau i Rafael M. Rodríguez per al Servicio de Turismo-Rías Baixas de la Diputación de Pontevedra, arriba a València després de passar pel Museo Arqueológico Nacional i pretén posar en valor la cultura galaica, des de l’Edat del Bronze Final fins al segle VI, mitjançant una selecció de més de 60 objectes arqueològics, fotografies, il·lustracions i audiovisuals. L’exposició, amb una clara voluntat divulgativa i didàctica, parteix de la tesi que el nord-oest peninsular era una regió que s’integrava en els circuits comercials de l’època, que s’obrien i s’expandien des del Mediterrani, convertint-la en un lloc de confluència de les tradicions culturals de dos mons, el Mediterrani i l’Atlàntic.

En la presentació ha participat el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; la diputada de Cohesió Social de la Diputación Provincial de Pontevedra, Digna Rosa Rivas Gómez; la directora del Museu de Prehistòria, María Jesús de Pedro; i els comissaris de la mostra, Antoni Nicolau i Rafael M. Rodríguez, que ha sigut l’encarregat d’oferir als i les presents una visita guiada per l’exposició.

María Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria, ha destacat que “aquesta exposició és el fruit de la col·laboració de dues institucions que treballen constantment en la promoció del seu patrimoni cultural i arqueològic”. A més, ha remarcat que ‘Galaicos. Un pobo entre dous mundos’ manté “un discurs molt clar i didàctic amb la clara vocació de donar a conéixer el nord-oest peninsular i la cultura galaica”. De Pedro s’ha mostrat orgullosa de poder acollir aquesta exposició temporal i ha agraït al personal d’ambdues institucions el treball realitzat.

Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha agraït la voluntat de la Diputación Provincial de Pontevedra de “compartir amb els valencians i les valencianes una part del seu llegat i la seua història, de manera que es puga comprovar que ambdós territoris comparteixen molt més del que els separa”. Digna Rosa Rivas, diputada de Cohesió Social de la Diputación de Pontevedra ha afirmat que “és un plaer estar en aquest museu que és una joia i en València i el Mediterrani, un referent quant a cultura i patrimoni”. Rivas ha destacat que l’objectiu d’aquesta mostra és “visibilitzar el nostre patrimoni cultural i donar a conéixer la nostra història i els nostres orígens”.

Antoni Nicolau, comissari de l’exposició, ha ressenyat que el Museu de Prehistòria de València “és un dels museus més importants d’Espanya i d’Europa, per les seues col·leccions, pel seu equip, per les seues investigacions i pels seus projectes”. En referència a la mostra, Nicolau ha afirmat que “pretén fer veure que el nord-oest peninsular no estava aïllat, que des de l’Edat del Bronze Final comencen a aparéixer elements de contacte entre la cultura mediterrània i el nord-oest peninsular i tot açò ho sabem gràcies al treball d’investigació, un compromís que agermana a aquestes dues institucions”.

Un espai de confluència entre el món atlàntic i el mediterrani

La historiografia arqueològica actual ha documentat que, ja des del Bronze Final, el nord-oest peninsular, especialment la zona de les Ries Baixes, va estar integrada en circuits d’intercanvi de llarg recorregut. La façana atlàntica funciona baix la mateixa tradició fins al trànsit entre el segon i primer mil·lenni abans de Crist, baix l’expansió fenícia per tot el Mediterrani. El comerç i contacte començaran a ser fluids al segle V aC, quan l’Atlàntic s’obri al Mediterrani, intensificant-se després del final de la Segona Guerra Púnica, quan es converteix en una terra coneguda per la seua riquesa de recursos, especialment miners, provocant l’interés de Roma. La conquesta de Roma conrearà una reestructuració social, econòmica i territorial que transformarà Gallaecia per a sempre. Aquesta regió allunyada anirà evolucionant, fins a convertir-se en un gran espai dinàmic d’on eixiran un bon nombre de personatges d’importància política, cultural o religiosa.

L’exposició es planteja com un viatge que manté el nord-oest peninsular entre dos mons, la cultura atlàntica i la cultura mediterrània. La mostra s’articula en cinc àmbits cronològics: ‘Camperols i guerrers? Edat del Bronze Final (1500-800 aC)’; ‘Poblats fortificats de la Primera Edat del Ferro (800-400 aC)’; ‘L’Atlàntic s’obri al Mediterrani (400-19 aC)’; ‘En l’esfera de Roma: Gallaecia (segles I-III)’; i ‘La província de Gallaecia (finals del segle IV-segle VI)’. Al llarg d’aquests diferents àmbits, els i les visitants obtindran una visió de l’evolució i la transformació social i cultural de les comunitats galaiques, amb la caracterització i l’evolució de les unitats domèstiques com a fil conductor.

Destacats