La Filmoteca de València acull la inauguració de la XIII edició del festival Humans Fest

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València se celebra del 9 al 18 de juny en diversos espais culturals de la ciutat

Guardar

Captura d'un dels documentals del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València
Captura d'un dels documentals del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València

La Filmoteca de València acull el dijous 9 de juny, a les 20.00 hores, la inauguració de la XIII edició de Humans Fest, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, que se celebra del 9 al 18 de juny en diversos espais culturals i places de la ciutat. En l'acte, s'anunciarà el premi Pau i Justícia, que enguany recau en la cineasta síria Waad al-Kateab.

Després de la cerimònia d'inauguració, es projectarà el premiat documental 'Para Sama' (2019) dirigit, justament, per Waad al-Kateab, en col·laboració amb Edward Watts. 'Para Sama' ha sigut reconegut amb el Prix L'Oeil d'Or en el Festival de Cannes 2019 i com a millor documental en el SXSW Film Festival i en el Hot Docs Festival. L'entrada a la sessió és gratuïta fins que es complete l'aforament.

El documental conta la història de la vida de Waad al-Kateab al llarg de cinc anys de guerra a Alep, Síria. Durant aquests cinc anys s'enamora, es casa i dona a llum Sama, mentre un conflicte catastròfic s'alça al seu voltant. La seua càmera captura històries increïbles de pèrdua, rialles i supervivència mentre Waad decideix si fugir o no de la ciutat per a protegir la vida de la seua filla, quan el fet d'anar-se'n significa abandonar la lluita per la llibertat per la qual ja s'ha sacrificat tant.

Dos documentals ucraïnesos

La Filmoteca de València acull dues sessions especials en què es projectaran dos documentals ucraïnesos que haurien d'haver-se estrenat al març en el festival Docudays UA.

Docudays UA és el festival internacional de cinema documental sobre drets humans d'Ucraïna, que té lloc anualment a Kíev, però l'edició de 2022 del qual no s'ha pogut celebrar a causa de la guerra. Per això, Humans Fest ha decidit cedir-li espai en la programació de la seua XIII edició.

La Filmoteca projecta, en sessió única, el divendres 10 de juny, a les 22.30 hores, el documental 'Plai. A Mountain Path' (2021) de la cineasta ucraïnesa Eva Dzhyshyashvili.

La pel·lícula té com a protagonistes Hannusia i Dmytro, que porten casats més de trenta anys i viuen en un poble remot al mig de les muntanyes dels Carpats. La seua vida ha canviat des que Dmytro va perdre una cama en la guerra en l'est d'Ucraïna. Però la parella resisteix les dificultats gràcies a l'amor que els uneix entre ells, als seus fills i a la terra. Romanen impassibles i tranquils com les muntanyes que els envolten.

El dissabte 11 de juny, a les 22.30 hores, també en sessió única, la Filmoteca projecta el documental 'Pryvoz' (2021) de la cineasta ucraïnesa Eva Neymann. Es tracta d'un documental sobre el mercat Pryvoz d'Odessa, un dels més grans i antics d'Europa. Els protagonistes del documental són tots els personatges que treballen diàriament en aquest popular mercat, així com els que hi acudeixen a fer les seues compres.

Tretze edicions de Humans Fest

Creat en 2009, el festival Humans Fest és una iniciativa de la Fundació per la Justícia que s'ha consolidat com un aparador cinematogràfic i de defensa dels drets humans.

En aquesta edició, el festival projectarà més de 60 pel·lícules de tot el món que aborden la complexitat de les migracions, entre les quals hi ha una estrena a Europa i una altra de caràcter mundial. Hi ha sis seccions competitives per a llargmetratges i curts, tant de ficció com documentals. A més de la Filmoteca, les seues seus són els Cines Babel, el MuVIM, el Col·legi Major Rector Peset, la Sala SGAE Centro Cultural i el Centre Penitenciari de Picassent. També estan programades tres projeccions a l'aire lliure als barris d'Orriols, Patraix i Natzaret.

La programació de Humans Fest es completa amb una sèrie de taules redones i col·loquis que acompanyaran moltes de les seues projeccions, en les quals la ciutadania podrà reflexionar sobre els temes plantejats en les pantalles de la mà de cineastes i activistes. A més, el festival organitza enguany una exposició de fotoperiodisme sobre els discursos de l'odi que es podrà visitar a la plaça Manises fins al 20 de juny.

Arxivat a:

Destacats