La Filmoteca de València acull la inauguració de la VII Trobada de Guionistes i la presentació del documental ‘Berlanga!’

El dijous 3 de març a les 18 hores s’inaugura la VII Trobada de Guionistes amb una taula redona sobre Luis García Berlanga

Guardar

Rodatge del llargmetratge 'Berlanga!', escrit i dirigit pel director alacantí Rafael Maluenda
Rodatge del llargmetratge 'Berlanga!', escrit i dirigit pel director alacantí Rafael Maluenda

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, acull en la Filmoteca de València la inauguració de la setena edició de la Trobada de Guionistes, que se celebra a València del 3 al 5 de març en la Sala Berlanga de la Filmoteca i en La Mutant. En la trobada participen més de 250 professionals de l'escriptura audiovisual de tot l'Estat espanyol, a més de convidats i ponents d'altres països.

La VII Trobada de Guionistes s'inaugura el dijous 3 de març, a les 18 hores, en la Filmoteca de València, amb la celebració de la taula redona 'Berlanga, contador d'històries', en què intervenen el director, productor i guionista José Luis García Berlanga, fill del cineasta valencià; l'escriptora i guionista Lola Salvador, i el guionista de cine i televisió, Diego San José, moderats pel cineasta Rafael Maluenda. La taula redona és d'entrada gratuïta previ pas per taquilla per a recollir l'entrada.

Un documental sobre Berlanga en el seu centenari

En la sessió següent, a les 20 hores, La Filmoteca de València projecta el llargmetratge documental 'Berlanga!', escrit i dirigit pel director alacantí Rafael Maluenda (Monòver, 1967), que va ser amic íntim i col·laborador en els últims tres rodatges del mestre valencià. El documental es projecta en sessió única i serà presentat al públic de la Sala Berlanga pel seu director.

Tant la taula redona com la posterior presentació i projecció del documental s'inscriuen en el marc de les celebracions del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga (1921-2021), organitzades per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Presentat en la passada edició del Festival de Cine de Valladolid, el documental 'Berlanga!' repassa la figura del cineasta valencià en el centenari del seu naixement i la seua habilitat per a reflectir, a través de la sàtira i la comèdia, la realitat de la societat espanyola.

Rodat entre Madrid, Nova York, Nebraska, València, Dénia, Alacant, Castelló, Benicàssim, la Vall d'Uixó, Peníscola i Pozuelo de Alarcón, amb el suport de la família García Berlanga, la cinta indaga en la vigència de l'obra i el pensament berlanguià a través de la trobada amb figures de gran prestigi del món del cine.

Cineastes de diferents generacions i la seua pròpia família construeixen el relat que acosta al públic de hui un dels directors de cine més important de tots els temps. Entre els entrevistats figuren Alexander Payne, Fernando Trueba, Gonzalo Suárez, Gracia Querejeta, Enrique Urbizu, Jaime Chávarri, Borja Cobeaga, Miguel Albaladalejo, Paco Plaza, Daniel Monzón o José Mota.

Al seu torn, la part de ficció està interpretada per Antonio Resines, Luisa Martín, Guillermo Montesinos, Silvia Marsó, Elena Navarro i Joaquín Climent, que mostren el pla més pròxim de Berlanga en aquest documental que busca fugir de la idea d'un llargmetratge per a cinèfils i experts.

El costat més personal de Luis García Berlanga, com la condemna de mort de son pare, el seu pas per la Divisió Blava o les tensions amb la censura i les institucions franquistes, també s'aborda en el documental.

En el seu documental, Rafael Maluenda pretén reflexionar sobre la significació actual del llegat cinematogràfic i cultural d'un dels cineastes europeus fonamentals en la història del cine i aproximar la seua vida i la seua obra als públics de les noves generacions.

'Berlanga!' és una producció de Regina Enguídanos per a La Nit Produccions. El documental compta amb les ajudes a la producció de l'Institut Valencià de Cultura. També compta amb la col·laboració d'À Punt, Diputació de València (Patronat de Turisme), Diputació de Castelló (Patronat de Turisme), Ajuntament de València, Ajuntament de Pozuelo de Alarcón, Ajuntament de Peníscola, RENFE i Crea SGR.

VII Trobada de Guionistes

La VII Trobada de Guionistes està organitzada pel sindicat de guionistes ALMA, el Fòrum d'Associacions de Guionistes Audiovisuals (FAGA), l'Institut Valencià de Cultura i l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA). Compta amb el patrocini de l'entitat de gestió DAMA, la Fundació SGAE i la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València. I amb el suport d'À Punt, Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual i Barreira Arte + Diseño.

Així, aquesta setena edició es planteja com un espai d'intercanvi d'experiències i metodologies de treball entre els professionals del sector. També és un punt de trobada per a debatre sobre les oportunitats i els reptes creatius, tecnològics, laborals o econòmics als quals s'enfronten actualment els guionistes.

Un dels objectius de la trobada és donar més visibilitat a la tasca dels guionistes com a primers artífexs en el procés creatiu de qualsevol obra audiovisual i destacar el seu paper fonamental dins de la indústria del cine i la televisió.

Després de la jornada inaugural del dijous 3 de març, el divendres 5 i el dissabte 6 es presentaran en la Filmoteca de València i La Mutant diverses ponències a càrrec de més de quaranta professionals del guió de cine i televisió, tant de ficció com de documental o entreteniment. També se celebraran xarrades i s'abordaran aspectes relacionats amb el guió de podcast, còmic i videojocs.

Entre els participants en les ponències i els diàlegs figuren destacats guionistes i cineastes com Joaquín Oristrell ('Hit'), Jacobo Delgado i Tirso Calero ('Cuéntame cómo pasó'), Carla Nigra ('La que se avecina'), Adolfo Valor i Cristóbal Garrido ('Reyes de la noche'), Lola Salvador ('El crimen de Cuenca'), Carlos López ('El Príncipe'), Diego San José ('Venga, Juan'), Carlos Quintanilla ('Armas de mujer'), Pedro Lopes ('Gloria') o Gabriel Ochoa ('El amor no es lo que era').

El matí de dissabte, l'ICAA organitza en La Mutant la jornada "Elles escriuen la història", que reunirà algunes de les guionistes actuals més rellevants, com Marta González de Vega, Olatz Arroyo, María Mínguez, Diana Rojo, Paula Cons, Celia de Molina, Alba Lucío, Virginia Yagüe o Pilar Nadal. La jornada serà inaugurada per la directora de l'ICAA, Beatriz Navas.

Les diverses activitats de la Trobada de Guionistes no estan obertes al públic, tenen l'aforament limitat i només hi podrà accedir qui s'haja acreditat prèviament en la web de l'esdeveniment.

La Trobada de Guionistes, de periodicitat biennal, és ja una cita imprescindible del sector i ha demostrat ser una poderosa eina per a la cooperació entre creadors de les distintes comunitats autònomes, que ha contribuït a harmonitzar pràctiques, opinions i preses de posició en algunes qüestions crucials de la indústria audiovisual. L'associació Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV) va ser la impulsora d'aquesta iniciativa, que va tindre la seua primera edició a València en 2010.

Arxivat a:

Destacats